Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

NATJEČAJ ZA SUDJELOVANJE

MAS pokreće bijenalnu manifestaciju

Autor: Portal ZL

04.10.2023. 17:42
MAS pokreće bijenalnu manifestaciju

Foto: MAS



Muzej antičkog stakla u Zadru u proteklih se 14 godina od otvorenja profilirao u modernu muzejsku ustanovu koja, iako po usmjerenju specijalistički arheološki muzej, svoje poslanje promišlja puno šire. S timom stručnjaka arheologa i povjesničara umjetnosti, Muzej je izrastao u referentnu ustanovu za izučavanje antičkog stakla, ali i stakla kasnijih povijesnih razdoblja. Na tom je tragu uz postojanje muzejskih radionica za izradu staklenih predmeta, prvenstveno antičkih replika, ali i suvremenih oblika, Muzej postao i mjesto susreta suvremenih umjetnika koji djeluju u mediju stakla.


Zbirka donacija


Na 56 izložbi te tematike predstavilo se stotinjak hrvatskih i stranih umjetnika na samostalnim ili velikim skupnim izložbama. U Muzeju se željom brojnih umjetnika da doniraju svoje radove formirala Zbirka donacija suvremenog umjetničkog stakla, koja broji stotinjak predmeta, a sa svakom novom izložbom, broj doniranih predmeta raste.


Muzej antičkog stakla u Zadru pokreće bijenalnu manifestaciju s ciljem promicanja umjetničke produkcije u mediju stakla u Hrvatskoj. U programu za Noć muzeja 2024. godine predstavili bi 1. hrvatski bijenale umjetničkog stakla, skupnu izložbu, žiriranu, uz koju bi se izdao veliki katalog radova s biografijama svih umjetnika koji sudjeluju.




– Manifestacija bi se planirano izvodila svake dvije godine, svaki sljedeći natječaj za izlaganje predstavljao bi nove radove hrvatskih umjetnika dajući im na dvogodišnjoj osnovi vremena za izradu novih radova. Mnogi umjetnici, posebno mladi iz nepostojanja adekvatnih uvjeta niti ne mogu isporučiti adekvatan broj radova u staklu za samostalnu izložbu pa bi na ovaj način pomogli i njihovoj afirmaciji, poručili su iz Muzeja.


Jedinstvena manifestacija


Hrvatsko bijenale umjetničkog stakla će kao jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj pod okriljem Muzeja sustavno raditi na promicanju suvremene umjetničke produkcije staklenih umjetnina i dizajna u Hrvatskoj te poticati stvaranje novih radova u ovom mediju. Natječaj se objavljuje na mrežnoj stranici Muzeja antičkog stakla u Zadru www.mas-zadar.hr gdje se može preuzeti Prijavni obrazac te saznati uvjeti natječaja. Rok za prijavu je 4. 11. 2023. Prijave se šalju digitalnim putem na e-mail adresu kustosice izložbe Jadranke Belevski [email protected] s naslovom e-maila: 1. hrvatski bijenale umjetničkog stakla.