Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

KRALJ LIKERA

[FOTO] U Muzeju antičkog stakla predstavljen koktel »Maraschino kiss«

Autor: Nikolina Lucić

13.07.2023. 10:19
[FOTO] U Muzeju antičkog stakla predstavljen koktel »Maraschino kiss«

Foto: Luka JeličićZadar u čaši. Tako se u jednoj rečenici može sažeti najzadarskije osvježavajuće piće »Maraschino kiss«, kreacija najpoznatije zadarske tvornice pića i likera Maraske, novo poglavlje u životu najpoznatijeg hrvatskog likera – Maraschina. Puno je štorija o ovom likeru ispričano kroz stoljeća njegova postojanja, razvoja i života u zadarskom kulturnom etosu. No, ni jedna nije kao »Kiss«, nezaboravni poljubac zadarske tradicije i okusa.


Dominikanski redovnici počeli su ga proizvoditi još u 16. stoljeću, a prvotno je uglavnom služio kao lijek. Kasnije je Maraschino postao jedan od najpoznatijih zadarskih i hrvatskih proizvoda koji je ostao prepoznat i do današnjeg dana pa ne čudi da s ponosnom nosi epitet »kralj likera«.Novi duh Maraschina
Iako je posljednjih godina bio pomalo zaboravljen, ovim mu je koktelom udahnut novi duh i život. Luka Vukoja, brand manager u Maraski kazao nam je kako je upravo novi život Maraschina i bio temelj za stvaranjem »Kissa«.


– Osvježavajuće je to piće koje krasi gorko-slatki okus, koji podsjeća na sve ono što znamo i volimo o Zadru. To je epitom grada i njegova najstarija tradicija, koja se proteže stoljećima, istaknuo je Vukoja, dodavši kako je ideja o ovakvom piću stara.– Maraschino je stoljećima simbol grada, koji ovim pićem promoviramo na novi i svjež način. Uz zalazak sunca naše smo prijatelje zato i pozvali u predivan ambijent Muzeja antičkog stakla, kako bi dostojno proslavili novu stranicu u životu najstarijeg zadarskog likera, koji sada unutar »Maraschino kissa« ima nov, moderan i svjež okus, pojasnio je Vukoja.


U suradnji s uglednim miksologom Marinom Nekićem u Maraski su kreirali ovaj osvježavajući koktel koji se radi od Maraschina i premium višnje maraške, uz dodatak mineralne i cijeđenog soka od limete, zbog čega sada više o Maraschinu ne možemo govoriti jedino kao o dodatku koji se stavlja u kolače, već pomalo zauzima mjesta u sve više barova i restorana.Predstavili su ga i na državnom i regionalnom natjecanju barmena i reakcije su jako pozitivne, i u muškoj, i u ženskoj populaciji.


Prvo službeno piće s potpisom Maraschina savršeni je dalmatinski aperitiv, klasik koji nikada ne izlazi iz mode. Sada, u novom ruhu i s novim potpisom, nadopunjujući se citrusnim notama, koje ističu prirodnu slatkoću neponovljive višnje maraske, ima priliku upisati se na listu nezaboravnih zadarskih doživljaja.Moderni turistički proizvod


Stjepko Hlevnjak, član uprave Stanić grupe, vlasnika Maraske istaknuo je kako Maraska uvijek radi na tragu tradicije.


– Naš je cilj Maraski vratiti stari sjaj i prepoznatljivost, dodao je Hlevnjak, istaknuvši kako je redizajn već poznatih proizvoda pravi put ka tom cilju, dok je Nina Stanić istaknula kako su ponovno na starom mjestu, u samom centru Zadra, gdje se povijest Maraschina uvijek posebno štovala.


– Ovaj je proizvod u razvoju od ‘99. godine, koji je danas lakši i moderniji. Proizvod je isključivo hrvatskih proizvoda i sto postotni novi moderni hrvatski turistički izvozni proizvod, naglasila je Stanić.


Foto


Predstavljanje Maraschino kissa


avatar

Snimio: Luka Jeličić


13.07.2023. 10:18

Galerija

Foto: Luka Jeličić