Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

GLAZBENE VEČERI

Ivana Kuljerić Bilić: Umjetničko vodstvo renomiranog festivala svakako je velika čast

Autor: Nikolina Lucić

27.09.2023. 20:34
Ivana Kuljerić Bilić: Umjetničko vodstvo renomiranog festivala svakako je velika čast

Foto: Luka Jeličić



Upravno vijeće Glazbenih večeri u Sv. Donatu nedavno se oprostilo od umjetničkog ravnatelja Jurice Šoše i odabralo novu umjetničku ravnateljicu – Ivanu Kuljerić Bilić, koja Šošu naslijeđuje nakon isteka njegova 14-godišnjeg mandata kao kreativnog direktora Večeri.


Zadarski pijanist, koji je 2010. naslijedio dirigenta Tomislava Fačinija, ostvario je tijekom svog mandata, prema mišljenju Upravnog vijeća, planirane nove programske i koncepcijske iskorake festivala. Program nije značio samo program u užem smislu riječi.


Bilo je to osluškivanje kulturnih potreba Zadrana, gostiju, stvaranje atmosfere u gradu, ali i program koji je pomogao da iz njega iznikne nova gradska ustanova, Koncertni ured Zadar, a potom da dodano napreduju i rastu solisti, ansambli, poglavito oni domaći, a što se osobito odnosi na niz zadarskih glazbenika i na Zadarski komorni orkestar – ansambl koji je upravo kroz Večeri doživio svoju renesansu. Zajedničkim snagama festival je svake godine napredovao.


Novo lice Glazbenih večeri




Nova umjetnička ravnateljica Glazbenih večeri u Sv. Donatu je Ivana Kuljerić Bilić, međunarodno priznata udaraljkašica, solistica, orkestralna i komorna glazbenica te profesorica i pročelnica Odsjeka za dirigiranje, harfu i udaraljke na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.


– Počašćena sam izborom na ovu važnu funkciju za kulturni život Zadra. Duhovni prostor grada i njegovih otoka utkan je u moje obiteljsko nasljeđe. Tim je više uzbudljivo biti sudionikom aktualnog trenutka u kojem ovaj dinamičan grad raste i razvija svoj izniman ljudski i kulturni potencijal, kazala je profesorica Kuljerić Bilić.


Prepoznata na nacionalnoj i međunarodnoj razini, Kuljerić Bilić će u program unijeti novu energiju te ga oblikovati kroz svoju kreativnu prizmu. Ivana Kuljerić Bilić bila je čest gost Koncertne sezone i Glazbenih večeri u Sv. Donatu, a kroz obiteljsku vezu sa Zadrom i Silbom i česte boravke na našem području, pobliže je upoznata s kontekstom u kojem će raditi tijekom četverogodišnjeg mandata.


– Umjetničko vodstvo renomiranog festivala kao što su Glazbene večeri svakako je velika čast, a moja obiteljska povezanost s gradom Zadrom toj poziciji daje posebnu emotivnu notu. Iznimno me veseli atmosfera entuzijazma koja vlada među mojim budućim suradnicima i podrška koju su mi pri imenovanju pružili brojni kolege.


Žar i motivacija važni su u današnje vrijeme sveopće gužve i apatije, prezasićenosti sadržajima i informacijama, kazala nam je Kuljerić Bilić, koju smo upitali i koliko je upoznata poviješću i tradicijom samog Festivala.


Prilika za mlade umjetnike


– Festival je dio kulturnog tkiva Zadra, a njegov nastanak zrcalio je snažnu potrebu zadarskih umjetnika da budu akteri društvenog života grada i brinu o očuvanju njegove tradicije. Oduvijek sam bila svjesna jedinstvenosti ovog podneblja, iznimnih osobnosti koje su svoj identitet vezale uz ovaj grad te važnosti njegovog kulturnog nasljeđa koje nadilazi nacionalne okvire, pojasnila nam je, dodavši kako već radi na okvirnom programu sljedećih Večeri.


– Neke od okosnica zasigurno će biti mladi umjetnici, međunarodne suradnje, suradnja sa svim akterima zadarskog kulturnog života te daljnja afirmacija i promocija zadarskih glazbenika, ansambala, tradicije i glazbene scenem najavila nam je.


Zanimalo nas je osobito i kako gleda na svoju novu poziciju i hoće li uvesti neke kreativne ili programske izmjene koje će osuvremeniti Večeri, koje su poznate po svom vrhunskom klasičnom repertoaru.


– Više bih to nazvala nadogradnjom ili reafirmacijom ideja koje su već postojale u prethodnim izdanjima, primjerice povezivanje s drugim vidovima umjetnosti i umjetnicima, stilska otvorenost, off programi, dislokacija programa u županiji.


Ovo nije prvi puta da se nalazim u poziciji kreatorice umjetničkog programa – dugi niz godina vodim udaraljkaški festival u Samoboru, a prije mnogo godina okušala sam se i na funkciji zamjenice ravnatelja Opere I. pl. Zajca u Rijeci – i tome poslu pristupam s veseljem, kreativnom otvorenošću i osjećajem odgovornosti, kazala je Kuljerić Bilić, koju smo na kraju razgovora upitali kakav je koristan savjet dobila od svog prethodnika.


Festival otvoren svima


– S kolegom Šošom sam u kontaktu. U ugodnom druženju već mi je prenio mnogo detalja bitnih za funkcioniranje festivala. S obzirom na moje prethodno iskustvo, znam koliko je izazovno graditi umjetnički program i održavati njegovu relevantnost te stoga iznimno cijenim sve ono što Glazbene večeri jesu danas, naglasila je Kuljerić Bilić, poručivši na kraju kako će festival uvijek biti otvoren za sve umjetnike s kreativnim idejama, festival koji osluškuje bȉlo grada i njegovih posjetitelja.


– Voljela bih da Zadar bude mjesto gdje ćemo stvarati originalne projekte rađene upravo za ovaj festival, zaključila je Kuljerić Bilić.


Uz Ivanu Kuljerić Bilić, svoj rad na ciklusu rane glazbe u sklopu Večeri nastavlja ugledna zadarska i hrvatska znanstvenica, muzikologinja i pjevačica, Katarina Livljanić.