Petak, 1. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ZDENKA ZRILIĆ : “Od košarke ne odustajemo”

23.09.2019. 08:11
ZDENKA ZRILIĆ : “Od košarke ne odustajemo”


U životu nisam imala stresnije ljeto – priznala je Zdenka Zrilić, direktorica Zadar basketball tournamenta, nakon završenog šestog izdanja zadarskog turnira. Kao što je svima poznato, ovogodišnji turnir je imao drugačiji koncept. Nastupile su četiri momčadi, dvije manje nego inače, a kako je i sama Zdenka Zrilić priznala, turnir je imao velike izazove.
– Mi smo sredinom šestog mjeseca imali dogovoren turnir sa šest momčadi, a tu su bili i Fenerbahce, Olimpija Milano, CSKA Moskva… Ali kako se završnica Svjetskog prvenstva održala nekoliko dana prije početka ovog turnira i kako je Euroliga pomaknula početak natjecanja dva tjedna ranije, to je nama pošteno zakompliciralo život. I izuzetno sam sretna što se ovaj turnir uopće i održao i zahvalna sam svim momčadima koje su došle u Zadar ova četiri dana.


Četiri tima
Koncept od četiri momčadi pokazao se dobar. Prvi dan odigrana je jedna utakmica. Na otvaranju turnira Zadar je iznenadio Himki. Drugi i treći dan odigrane su dvije utakmice, dok je u subotu, finalnog dana također odigrana jedna utakmica, a ispalo je da se radilo o dvoboju za titulu između Anadolu Efesa i Albe Berlin. U konačnici je slavio turski sastav koji je završio turnir bez poraza i koji je pokazao najbolju formu pred početak sezone. Ne treba zaboraviti da se radi o momčadi koja je finalist Eurolige i prvak Turske.
– Koncept od četiri momčadi želimo i zadržati, pošto nam se mnogo lakše baviti organizacijom, a ostavlja nam prostora i za dodatne aktivnosti, što nam je i primarni cilj ovog turnira.
I ove sezone održan je Kids day, a već iduće sezone direktorica turnira najavljuje i neke nove sadržaje.
– Dogodine ćemo posvetiti jedan cijeli dan isključivo medijima, radit ćemo razne promocije košarke. A izuzetno sam zadovoljna suradnjom s udrugom Dani Krešimira Ćosića i zahvalna Ljerki Ćosić i Ani Ćosić Pajurin koje poznajem cijeli život. Krešimir Ćosić je bio veliki prijatelj mog oca i njih dvoje su imali neke zajedničke ciljeve, koji se na žalost nisu ostvarili u hrvatskoj košarci. Ana i ja smo odlučili da ćemo te njihove ciljeve, njihove želje i njihove planove ostvariti. Mi od košarke ne odustajemo. Involvirat ćemo se više u cijelu košarkašku priču.
Prva osoba zadarskog turnira se zahvalila medijima koji su u velikom broju pratili ovaj turnir. Zahvalila se i svim sponzorima koji su pratili Zadar basketball tournament.


Datum
– Nije niti malo jednostavno iz godine u godinu u Hrvatskoj organizirati ovako nešto, pogotovo jer ste često neshvaćeni. Hvala i svim ovim volonterima koji su uz turnir i rade 24 sata dnevno dok traje turnir.
I proteklih sezona je bilo jasno da datum održavanja velikih natjecanja uvelike određuje rostere momčadi na ovom turniru. No, kako je i sama Zdenka Zrilić priznala ovogodišnje Svjetsko prvenstvo i pomaknut termin Eurolige doveo je organizatore turnira do poprilično velikih problema. Na sreću, sve je završilo vrlo dobro. Turnir je ponovno odrađen na vrlo visokoj razini. Već iduće godine na rasporedu su Olimpijske igre, a Euroliga i nacionalna prvenstva također će krenuti ranije. Predstavnike medija zanimalo je razmišlja li organizatorica o pomicanju termina prema početku rujna, s obzirom da će Olimpijske igre završiti u kolovozu.
– Već u idućih mjesec dana ćemo objaviti datum održavanja Zadar basketball tournamenta 2020. I u ovom trenutku mogu reći da ekipe koje su ove sezone bile spriječene doći, iduće će godine nastupiti na turniru.
Iako nije željela govoriti o imenima momčadi, jasno je da bi iduće godine u Zadar ponovono mogle stići momčadi CSKA Moskva i Fenerbahce, a postoji li mogućnost da vidimo i španjolsku momčad?
-Svakako da ćemo ponovno uputiti pozive španjolskoj momčadi i nadamo se da ćemo se uspjeti dogovoriti oko termina koji svima odgovaraju – zaključila je Zdenka Zrilić.
 
Ataman: Pokušat ćemo ponoviti prošlu sezonu


Halil Ergin Ataman poznato je košarkaško ime. Već dugo »slovi« kao jedan od najboljih trenera Europe, a prošle godine njegova »ruka« se najbolje vidjela, kada je svoj Anadolu Efes prvo odveo do finala Eurolige, gdje je poražen od CSKA, a nakon toga kada je osvojio prvenstvo Turske. U Zadru je njegov Anadolu Efes definitivno bio najbolja momčad, koja je ostvarila tri pobjede, a ona posljednja, protiv Albe je bila najuvjerljivija, a ta je i donijela titulu pobjednika šestog izdanja Zadar basketball tournamenta.
– Ovo je bio odličan turnir za nas, svakako valja pohvaliti organizaciju. Zadar basketball tournament svakako je jedan od najboljih pripremnih turnira – kazao je Ataman, koji, kao i ostali zadarski gosti, nisu mogli nastupiti kompletni, prije svega radi netom završenog Svjetskog prvenstva. Za Efes nije nastupio organizator igre Vasilije Mičić, koji je nastupao za Srbiju, a samo kratak nastup imao je i Shane Larkin, najveća zvijezda ove momčadi.
– Na žalost Larkin je ozljedio koljeno u drugom nastupu na turniru i morao je izaći iz igre. Moramo vidjeti u kojem je stanju i nadamo se da neće biti ništa ozbiljno. Od 13 utakmica, koliko smo odradili u ovim pripremama, Larkin je odigrao samo dvije kompletne. Nije bilo jednostavno igrati bez njega i Mičića, nedostajali su nam organizatori igre, ali zadvoljan sam kako smo odigrali i što smo osvojili ovaj turnir.
Legendarni turski trener najavio je i novu sezonu u Euroligi.
– Svakako će biti zanimljivo. Postoji 11-12 odličnih momčadi koje imaju zaista kvalitetne rostere, a s druge strane u Euroligu su došle neke nove momčadi, koje su u ovom trenutku i mala nepoznanica. Sigurno su favoriti, kao i svake godine, Real Madrid, Fenerbahce, Barcelona je okupila odličnu momčad, a CSKA, iako je doživjela neke promjene, uvijek kotira kao favorit. Naravno da ćemo i mi pokušati biti što bolji i ponoviti lanjsku sezonu.