Petak, 1. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

»ZADAR BAŠTINI« Danas počinju radovi, zbogom prometu preko Muraja

16.09.2019. 07:25
»ZADAR BAŠTINI« Danas počinju radovi, zbogom prometu preko Muraja


Od danas se za sav promet zatvara Muraj jer kreće jedan od najkapitalnijih projekata Grada Zadra. Riječ je o parternom uređenju Ulice Bedemi zadarskih pobuna. Radovi se izvode u sklopu projekta – »ZADAR BAŠTINI – Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020.« s ciljem očuvanja, revitalizacije i integracije kulturne baštine u zaštićenom povijesnom dijelu grada Zadra.


Bedemi će postati pješačka zona
– Riječ je o ulaganju zbog sanacije i prenamjene fortifikacijske utvrde Bedema zadarskih pobuna, nepokretnog kulturnog dobra koje je trenutačno ugroženo zbog činjenice da se dio Bedema koristi kao prometnica. Preduvjet za provedbu ove komponente je da se sav motorni promet ukloni s Bedema, što uključuje osobna vozila te vozila za opskrbu tržnice i ribarnice kako bi Bedemi postali pješačka zona, javna površina s kulturnim i društvenim sadržajima, te prepoznatljiva kulturno-turistička atrakcija grada Zadra namijenjena posjetiteljima. U sklopu projekta razvit će se audio-vizualno rješenje koje će predstavljati jedinstveni doživljaj za posjetitelje. Kako bi se u potpunosti iskoristila kulturna i društvena svrha i potencijal bedema, nabavit će se deset posebno dizajniranih drvenih kućica, s osnovnom svrhom prodaje autohtonih proizvoda, izlaganja i prodaje zanatskih radova te ugostiteljske usluge prodaje tradicijskih jela i pića privremenog karaktera, objasnio je Šime Erlić pročelnik za EU fondove Grada Zadra dodajući, kako će parterno obnovljeni Bedemi omogućiti novi koncept prezentacije kulture, posebice urbanog života i doživljaja grada Zadra na novi, do sada neispričani način, te će dati posjetitelju izravan uvid u karakter grada Zadra, njegovih ulica, ljudi, života i običaja.


Za godinu dana tematsko-povijesna šetnica
Podsjećamo, Grad Zadar i Minigradnja d.o.o. sklopili su 11. srpnja ove godine Ugovor o građenju za radove na parternom uređenju Bedema zadarskih pobuna koji se provode u okviru projekta »ZADAR BAŠTINI« te je izvođenje radova bilo planirano za ovaj mjesec jer je ljeti na snazi zabrana izvođenja bilo kakvih građevinskih radova zbog turističke sezone. Predviđeno trajanje radova je 12 mjeseci, dok je ukupna vrijednost 23.784.855,70 kuna.
Radi se na trajnom rješenju prometnog rasterećenja Poluotoka
– Bedemi će se tako, pretvoriti u tematsko – povijesnu šetnicu, u duljini od 750 metara. Zadan je visoki komunalni standard koji prati takvu modernu šetnicu, od uređene hortikulture, rasvjete….Bedemi su pod UNESCO-ovom zaštitom i vode se kao zaštićeno kulturno dobro RH. Oni do sada nisu bili primjereno zaštićeni, posebice zbog prometa koji se tu odvijao, a to je ujedno i bio prigovor iz UNESCO-a, kao i konzervatora i zato će, kad radovi budu gotovi, promet biti izmješten iz tog prostora, istaknuo je pročelnik Šime Erlić.
Dakle, od danas,zbog početka radova za sav promet se zatvara Muraj te će unutar obuhvata gradilišta za vrijeme izvođenja radova na snazi biti privremena regulacija prometa koji će se prema Poluotoku odvijati Liburnskom obalom. Također, u okviru nove prometne regulacije, privremeno će biti omogućen samo pristup vozilima postojećih korisnika Muraja koji žive i rade u obuhvatu Ulice Bedemi zadarskih pobuna.
S obzirom na to da će Muraj biti pješačka zona, Grad Zadar intenzivno radi na trajnom rješenju rasterećenja Poluotoka od vozila i prometa kroz projekt izgradnje javne garaže na Ravnicama. Također, po skorašnjem završetku Branimirove obale, građanima i gostima Zadra ponovno će biti dostupno parkiralište kod Ljepotice te će se na području Jazina i Ravnica proširiti postojeći kapaciteti za parkiranje.
 
 


Povijesno-kulturni značaj


Bedemi zadarskih pobuna odnosno Muraj, značajan su fortifikacijski sustav-utvrda samog središta grada Zadra. Bedemi su izgrađeni u 12 i 13. stoljeću, te su ojačani u 16. stoljeću za potrebe obrane Mlečana od turskih napada. Grad Zadar je sačuvao veliki dio svojih srednjovjekovnih bedema, te se danas ti bedemi zovu Bedemi zadarskih pobuna. Ovim projektom obnovit će se, urediti i i revitalizirati Bedemi u istočnom dijelu grada koji predstavljaju najduži neprekinuti niz gradskih zidina na Poluotoku, u duljini od 785 metara, od zgrade stare Tehničke škole do Trga tri bunara. Zbog iznimnog povijesno-kulturnog značaja Bedemi su dobili svoju preventivnu zaštitu i upisani su u Registar kulturnih dobara RH – Listu preventivno zaštićenih kulturnih dobara kao nepokretno kulturno dobro.
Povijesni značaj i važnost Bedema zadarskih pobuna višestruko su naglašeni donošenjem odluke UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu, na zasjedanju u Krakovu u Poljskoj 9. srpnja 2017. godine o upisu obrambenog sustava grada Zadra na Popis svjetske baštine kao dio kulturnog dobra: »Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća«. Uz Bedeme zadarskih pobuna upisano kulturno dobro čine: u Italiji utvrđeni grad Bergamo, utvrđeni grad Peschiera del Garda i grad-tvrđava Palmanova; u Hrvatskoj tvrđava sv. Nikole u Šibensko-kninskoj županiji te u Crnoj Gori grad Kotor.