Subota, 2. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

ANDRIJ JERMAK

Ukrajina očekuje pozivnicu za članstvo u NATO-u na samitu idućeg mjeseca

Autor: Hina

21.06.2023. 21:26
Ukrajina očekuje pozivnicu za članstvo u NATO-u na samitu idućeg mjeseca

Foto: ReutersUkrajina očekuje da će biti pozvana u NATO s “otvorenim datumom” na samitu vojnog saveza u Vilniusu sljedećeg mjeseca, rekao je u srijedu šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak. Jermak je rekao da bi došlo do demoralizacije Ukrajinaca ako NATO ne donese “snažnu” odluku na samitu 11./12. srpnja te da je Kijev već pokazao na bojištu kako je spreman pridružiti se NATO-u.
“Očekujemo da će Ukrajina biti pozvana u NATO s otvorenim datumom”, rekao je Jermak na webinaru think tanka Atlantic Council. “To može stvoriti signal”, dodao je. Predsjednik Volodimir Zelenskij snažno se zalaže za članstvo Ukrajine u NATO-u, ali je također kazao kako shvaća da je nemoguće pridružiti se dok bjesni rat.


Jermak je rekao da su u tijeku konzultacije između Sjedinjenih Država i Ukrajine o mjerama koje će čelnici NATO-a odobriti u Vilniusu za jačanje sigurnosti Ukrajine dok ne dobije jamstvo kolektivne sigurnosti NATO-a. Saveznici Kijeva podijeljeni su oko toga kojom bi se brzinom NATO trebao proširiti na Ukrajinu, a neke zapadne vlade su oprezne prema bilo kakvom potezu koji bi savez mogao dovesti bliže ratu s Rusijom. Ukrajinske snage krenule su u protuofenzivu na jugoistoku u pokušaju da ponovno zauzmu dijelove okupirane zemlje, a Rusija je prethodno snažno utvrdila svoje položaje.


Foto: Reuters