Srijeda, 6. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

STAV MOSKVE

"Ukrajina mora predati anektirane teritorije"

Autor: Hina

13.12.2022. 14:39

Foto: ReutersUkrajina mora predati teritorije koje je anektirala Rusija prije bilo kakvih diplomatskih pregovora, poručio je u utorak Kremlj, reagirajući na prijedlog Vladimira Zelenskija da se održi “svjetski mirovni sastanak na vrhu”.


“Ukrajinska strana mora prihvatiti činjenično stanje na terenu”, rekao je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov na dnevnoj tiskovnoj konferenciji.


“Te su činjenice da Ruska Federacija ima nove državljane nakon referenduma provedenih na tim teritorijima”, dodao je, ocijenivši da je “nemoguć bilo kakav (diplomatski) napredak” sve dok Kijev “ne prihvati te činjenice”.
Rusija je krajem rujna proglasila aneksiju četiriju ukrajinskih oblasti, nakon aneksije Krima 2014., ali ih ne kontrolira u cijelosti. Međunarodna zajednica ne priznaje rusku odluku o aneksiji ukrajinskog teritorija.


Ukrajina pak traži da Rusija povuče vojsku i vrati sva okupirana područja.


Peskov je ujedno rekao da “ne dolazi u obzir” da Rusija povuče svoje snage iz Ukrajine prije Božića, što je drugi zahtjev koji je Zelenskij iznio u ponedjeljak u govoru zemljama G7 na video konferenciji.


U ponedjeljak je ukrajinski predsjednik ponovno iznio svoj mirovni plan u deset točaka koji je predstavio javnosti sredinom studenog, a odnosi se na ponovnu uspostavu teritorijalne cjelovitosti, sudbinu zarobljenika i prehrambenu sigurnost.


Ruske snage se zadnjih mjeseci povlače pred ukrajinskom vojskom. Moskva je kao odgovor na to mobilizirala 300.000 pripadnika pričuvnog vojnog sastava kako bi učvrstila svoje položaje i uništava energetsku infrastrukturu zemlje.