Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

Crnogorski premijer

Abazović i Zelenskij potpisali deklaraciju o EU i NATO perspektivi Ukrajine

Autor: Hina

05.12.2022. 15:54
Abazović i Zelenskij potpisali deklaraciju o EU i NATO perspektivi Ukrajine

Foto: ReutersCrnogorski premijer Dritan Abazović i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij potpisali su u ponedjeljak, putem videoveze, zajedničku deklaraciju kojom Crna Gora podržava euroatlanske aspiracije Ukrajine.


Zajednička deklaraciju o euroatlantskoj perspektivi Ukrajine jasna je potvrda “crnogorske podrške Ukrajini u njenom nastojanju da postane punopravan dio euroatlantskog društva, kada se za to steknu uvjeti”, priopćeno je iz Abazovićevog kabineta.


Također se navodi da je jasno nastojanje vlade Crne Gore da zajedno sa saveznicima podrži obranu Ukrajinaca.
“Ta podrška pokazana je kroz crnogorsku donaciju 11 posto sredstava iz svog vojnog proračuna, ali i kroz humanitarni aspekt i prijem više tisuća izbjeglica”, rekao je tijekom potpisivanja deklaracije crnogorski premijer.


Zelenskij je istaknuo da dvije zemlje imaju sasvim otvorene prijateljske veze, bez tajnih i skrivenih namjera, na čemu je zahvalan. On je narodu Crne Gore zahvalio na podršci Ukrajini i gostoprimstvu prema onima koji su izbjegli iz Ukrajine.


“Vidimo vašu podršku od prvog dana, imali smo divan sastanak u Ukrajini, premijeru. Uvjeren sam da ćete, kao i narod Crne Gore, ostati uz nas i dalje, do pobjede, što će biti naša zajednička pobjeda. Hvala još jednom”, naveo je Zelenskij.


Abazović je u lipnju zajedno s albanskim kolegom Edijem Ramom posjetio Kijev, gdje se i susreo s ukrajinskim predsjednikom Volodomirom Zelenskijem.


Ceremonija potpisivanja deklaracije održana je putem video veze.