Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

UKRAJINSKI PREDSJEDNIK ZELENSKIJ

"Dok zapad razgovara o dostavi tenkova i borbenih zrakoplova Ukrajini, Kremlj kupuje vrijeme"

Autor: Hina

17.02.2023. 16:49

Foto: ReutersUkrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je u petak zapad da ne odgađa dostavu oružja Ukrajini, jer će to samo ohrabriti ruskog predsjednika Vladimira Putina na osvajanje drugih država i obnovu “sovjetskog bloka”.


“Odgađanje je bilo i u uvijek će biti pogrešno”, rekao je Zelenskij u videoobraćanju sigurnosnoj konferenciji u Miuenchenu. “Moramo ubrzati, moramo ograničiti ruske potencijale. Životi ovise o brzini!”, dodao je.


Po njegovim riječima, dok zapad razgovara o dostavi tenkova i borbenih zrakoplova Ukrajini, Kremlj kupuje vrijeme i razmišlja o ‘gušenju’ Moldavije.
“Ukrajina nije zadnja Putinova stanica, on će nastaviti tim putem, uključujući sve zemlje koje su nekoć činile sovjetski blok”, istaknuo je Zelenskij.


Referirajući se na ideje da je vrijeme da s Moskvom pregovara o završetku rata, rekao je da “oko slobode nema kompromisa”.


“David nije pobjedio Golijata snagom riječi, nego snagom svojih djela. Pračka mora biti jača”, istaknuo je, misleći na biblijsku priču u kojem slabiji David pračkom pobjeđuje jačeg Golijata.


Zelenskij je procijenio da nova ruska ofenziva neće uroditi plodom i da je malo vjerojatno da će se u rat izravno uključiti Bjelorusija, jer nema resursa i njezini se vojnici ne žele boriti protiv susjedne Ukrajine.


Unatoč upozorenjima na moguće loše scenarije ako joj zapad ne dostavi još oružja, Zelenskij ističe da nema alternative pobjedi Ukrajine koja je dokazala da se, uz vojnu pomoć, može braniti. “Golijat mora izgubiti i tome nema alternative. Nema alaternative pobjedi Ukrajine, nema alternative Ukrajini u EU i u NATO-u”, naglasio je Zelenskij.


Odbacio je kritike da Ukrajina pati od “endemske korupcije”, ali kaže da u svakome ratu ima profitera. “I u ratu se reformiramo, a poratna Ukrajina će se još jače boriti protiv korupcije”, rekao je Zelenskij.


Ukrajinski predsjednik je govorio na otvaranju konferencije o sigurnosti u Minhenu, tradicionalnog okupljanja visokih dužnosnika i stručnjaka za obranu, uoči prve obljetnice ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.2022.