Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

LATINSKA ČETVRT

Eksplozija urušila zgradu u središtu Pariza, deseci ozlijeđenih: “Vidio sam golemu vatrenu kuglu”

Autor: Portal Novi list, Hina

21.06.2023. 20:12
Eksplozija urušila zgradu u središtu Pariza, deseci ozlijeđenih: “Vidio sam golemu vatrenu kuglu”

Foto: ReutersDvadeset i četiri osobe su ozlijeđene, od kojih četiri teško, nakon velike eksplozije u središtu Pariza. Eksplozija se dogodila u zgradi pokraj crkve Val de Grâce u Rue Saint-Jacques u petom arondismanu francuske prijestolnice.U njemu se nalazila škola za dizajn i sjedište katoličkog obrazovnog sustava. Progutao ju je plamen i čini se da se veći dio urušio.


Prema riječima svjedoka, prije eksplozije se osjećao jak miris plina.


Pariška tužiteljica Laure Beccuau rekla je nakon što je stigla na mjesto događaja da početne provjere snimaka kamere sugeriraju da se eksplozija dogodila unutar zgrade, izvijestio je list Le Parisien.Međutim, vlasti su priopćile da uzrok eksplozije još nije utvrđen. Područje je ogradila policija i u tijeku su veliki napori spašavanja, zbog straha da bi ispod ruševina moglo biti još potencijalnih žrtava.


Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo nalazi se na mjestu događaja, dok je ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin upozorio ljude da izbjegavaju to područje.Požar koji je izbio kao posljedica eksplozije stavljen je pod kontrolu, rekao je novinarima šef pariške policije Laurent Nunez.


Područje u kojem se dogodila eksplozija proteže se južno od Latinske četvrti u području Lijeve obale Pariza koje je popularno među turistima i poznato po studentskoj populaciji.Student na Ecole des Mines na Boulevard Saint-Michel rekao je za Le Parisien: “Bio sam ispred Val de Grâcea, čuo sam veliki prasak i vidio sam vatrenu kuglu visoku 20 ili 30 metara.


I zgrada se srušila s ogromnim udarom buka. Osjetio sam plin, ali trebalo mi je nekoliko minuta da dođem k sebi.”Drugi svjedok, Antoine Brouchot, rekao je za BBC da je bio kod kuće kada je čuo “veliku eksploziju”.


“Promolio sam glavu kroz prozor i pogledao prema Cochinu, tada sam vidio veliki oblak dima i kad sam se približio, tamo je bila zgrada koja se srušila i trenutno gori.”Televizija BFM prikazala je kako vatrogasne službe zatvaraju objekt i pokušavaju ugasiti požar, a Parižani su na Twitteru objavili slike velikog oblaka dima koji je bio vidljiv u većem dijelu grada.