Subota, 2. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Grlić Radman obećao hrvatsku pomoć Ukrajini i u obnovi

Autor: Hina

21.06.2023. 20:47
Grlić Radman obećao hrvatsku pomoć Ukrajini i u obnovi

Foto: Robert Anic/PixsellHrvatski ministar vanjskih poslova Grlić Radman rekao je u srijedu u Londonu na konferenciji o obnovi Ukrajine da će Hrvatska nastaviti pružati vojnu pomoć Ukrajini i sudjelovati u njezinom poslijeratnom oporavku. Konferencija o obnovi Ukrajine koja se održava uz Londonu je okupila čelnike i ministre preko 60 država te predstavnike međunarodnih organizacija, 400 globalnih kompanija uz preko 1000 sudionika. Ministar vanjskih i europskih poslova (MVEP) Gordan Grlić Radman istaknuo je u svom izlaganju doprinos Republike Hrvatske u pomoći Ukrajini koja je pogođena teškim ratnim zbivanjima. Naglasio je kako se radi o ukupnom iznosu od oko 230 milijuna eura, od čega se više od 50 milijuna eura odnosi na hitnu, humanitarnu i tehničku pomoć, priopćio je MVEP.


„Hrvatska s vlastitim iskustvom i stručnošću u humanitarnom razminiranju stečenom kroz naš poslijeratni proces, već podržava naše ukrajinske partnere u njihovim sveobuhvatnim izazovima protuminskog djelovanja (…) i sasvim sigurno ćemo tako i nastaviti“, rekao je ministar Grlić Radman. Ministar je dodao da će Hrvatska, kao država koja je i sama bila suočena s ratom, nastaviti pružati Ukrajini pomoć u obrani ukrajinskog naroda te teritorijalne cjelovitosti, neovisnosti i suvereniteta unutar njezinih međunarodno priznatih granica.


„Obnova Ukrajine zahtijevat će financijska sredstva koja nijedna međunarodna institucija ili zemlja ne bi mogla sama osigurati. Javna i privatna sredstva, iz različitih izvora, morat će se koristiti na učinkovit i održiv način. U tom kontekstu, pred nama je jedan od najvećih zadataka u našoj novijoj povijesti“, istaknuo je ministar. Naglasio je da će biti potreban usklađen operativni mehanizam kako bi se osiguralo da su pomoć i podrška koordinirani, dosljedni te se međusobno osnažuju.


Foto: Patrik Maček/PIXSELL


Službeni prijem kod kralja Charlesa
,,Zbog toga je od najveće važnosti osigurati odlučnost međunarodnih financijskih i razvojnih institucija, kao i privatnog sektora, da povećaju učinkovite financijske alate i mehanizme za potporu oporavku i obnovi Ukrajine. Hrvatska će spremno odigrati svoju ulogu u tim zajedničkim međunarodnim naporima”, poručio je ministar.


Prvog dana konferencije, ministar je održao niz bilateralnih sastanaka, između ostalog s tajnikom za odnose s državama i međunarodnim organizacijama u Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom, ministrom vanjskih poslova Republike Turske Hakanom Fidanom, te zamjenicom izvršnog direktora UNICEF-a Karin Hulshof.


Uoči početka konferencije, ministar je prisustvovao na službenim prijemima za sudionike konferencije, a kojima su domaćini bili kralj Karlo III te ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva James Cleverly, stoji u priopćenju.