Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

TZ Zadar: Proračun za 2011. 8,05 milijuna kuna

04.11.2010. 23:00
TZ Zadar: Proračun za 2011. 8,05 milijuna kuna


Predviđanja proračuna su nešto manja u odnosu na ovu godinu, i to zbog smanjenja prinosa od članarina sukladno zakonskim promjenama


Pod predsjedanjem Branka Ganzulića, zamjenika predsjednika TZ Grada Zadra, u Hotelu “Bastion” održana je 3. redovita sjednica Skupštine Turističke zajednice Grada Zadra. Ovo je prva sjednica TZ Zadra nakon što je u ovogodišnjih 10 mjeseci dosegnuta „magična brojka” od milijun turističkih noćenja registriranih u Zadru.
Proračun je rebalansom utvrđen na 8,2 milijuna kuna, od čega je bitan dio prihoda od boravišne pristojbe kao osnovnog prihoda TZ-a, a koje gost uplaćuje po noćenju (iznimno paušal) za funkcioniranje sustava TZ-a. On je iznosio 3,24 milijuna kuna. Veći od očekivanog ispao je prihod od pristojbe od nautičara – 240.000 kuna, međutim on je odraz promjena koje se potežu iz Ministarstva turizma, u kojima se sada konačni podaci vezani uz vinjete i ostale preinake, na kraju dobivaju s razine Ministarstva, a tako pristižu i sredstva. Druga ključna stavka je turistička članarina. Riječ je o zakonski određenim participacijama pojedinih tvrtki iz raznih gospodarskih djelatnosti prema turizmu na osnovu procjena koliko im turizam dobrobiti donosi. S tog je izvora ubrano tri milijuna kuna.
Bitna stavka je participacija proračuna grada Zadra od oko 1,1 milijun kuna (bila je planirana i veća, ali je rebalansom smanjena srazmjerno teškoćama u aktualnoj krizi). Ostali prihodi su participirali s pola milijuna kuna.
Kod rashoda najveća stavka od 4,3 milijuna odnosi se na široku odrednicu – unapređenje proizvoda, a podrazumijeva sve što se čini da bi Zadar kao turistički grad bio što prepoznatljiviji.
Dnevni red Skupštine predviđao je osim usvajanja Prijedloga Rebalansa proračuna TZ za ovu godinu i Prijedlog Programa rada i Financijskog plana Turističke zajednice Grada Zadra za 2011. godinu.
U idućoj godini zadarska TZ planira 8,05 milijuna kuna, dakle manje nego za ovu, no to nije odraz defanzivne taktike niti predviđanja da bi Zadar dogodine imao manje turista i noćenja nego ove. Dapače, iz boravišne pristojbe, koja otkriva broj noćenja turista ne nekom području, TZ planira uzeti 3,4 umjesto 3,24 milijuna kuna. Manjak od oko pola milijuna kuna u odnosu na ovu godinu očekuje se smanjenjem prihoda s osnova turističke članarine. Temeljni je razlog što je Ministarstvo turizma odlučilo nekim djelatnostima bitno smanjiti prinos članarine za turističke zajednice, na čelu s osiguravajućim kućama, o čemu negativno mišljenje ima većina turističke struke, ali je izmjena prošla zakonodavnu proceduru.
Kod rashoda u idućoj godini nisu planirane nikakve bitne promjene osim što je planirano da će milijun kuna (koliko ih zakonski pripada) TZ Zadra uplatiti u gradski proračun. No, u principu se to ne događa ni jedne godine. Naime, ta bi sredstva trebala ići u Grad za unapređenje turizma, ali se obično dogovori da se plasiraju u aktivnosti jednako bitne gradu i TZ Zadra, pa će najvjerojatnije tako biti i dogodine.
Osim ovog TZ Zadar trebala je, moramo kazati konačno, izabrati svoje predstavnike u TZ Zadarske županije kako bi se ova konačno mogla konstituirati (kada to učini još dio TZ-a koje to nisu učinile).
Temeljem udjela u prihodima Turističke zajednice Zadarske županije, TZ Grada Zadra ostvaruje pravo na izbor tri predstavnika u Skupštini Turističke zajednice Zadarske županije, pa su stoga na sjednici izabrani Branka Radman, Hrvoje Anić te Mario Božulić.
Kazali smo konačno jer županijska turistička zajednica još nije konstituirana po izmijenjenim zakonski odredbama.