Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Rusija

Putinova tajna željeznica: Iz sigurnosnih razloga putuje blindiranim vlakom

Autor: Portal Novi list

14.02.2023. 19:49
Putinova tajna željeznica: Iz sigurnosnih razloga putuje blindiranim vlakom

Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin izgradio je tajnu željezničku mrežu, sa postajama, kako bi došao do svojih rezidencija u zemlji. Vijest, koju je na Telegramu objavila neovisna novinska organizacija “Proekt Media”, uslijedila je nakon jučerašnje vijesti da od početka invazije na Ukrajinu ruski vođa iz sigurnosnih razloga sve češće koristi osobni blindirani vlak, javlja Il Corriere della Sera.


Povezane sve glavne rezidencije


“Sve glavne rezidencije Vladimira Putina su povezane željezničkim prugama, a u blizini su izgrađene tajne stanice”, otkriva Proekt, napominjući da su najmanje tri lokacije povezane ovom mrežom. Konkretno, na području Nacionalnog parka Valdai uočena je željeznička stanica s heliodromom: nalazi se u blizini sela Dolgiye Borody, oko 435 kilometara sjeveroistočno od Moskve, gdje je Putin izgradio rezidenciju.
Troje stanovnika tog područja potvrdilo je za “Proekt” da su kolodvor i posebna željeznička pruga izgrađeni posebno za šefa države. Bivši strojovođa koji je radio na relaciji Moskva-Sankt Peterburg objasnio je da su stanice u blizini Valdaija “u užasnom stanju”. Kada je izgrađena posebna linija koja vodi do Putinove rezidencije, samo su neke stanice renovirane, dok su ostale ostale zapuštene. Možda zato da se još više izolira “carska” rezidencija.


Visoka ograda i kamere


Prema satelitskim snimkama, 2015. godine se pojavila stanica Novo-Ogaryovo, koja se nalazi 400 metara od Putinove rezidencije u moskovskoj regiji. “Ova stanica”, objašnjava Proekt, “skrivena je iza visoke ograde, na kojoj su nadzorne kamere postavljene svakih 10 metara. Godine 2017. platforma i nova željeznička pruga također su se pojavili u blizini ljetne rezidencije Bocharov Ruchey u Sočiju.


Istraživanje Dossier Centra, istraživačkog projekta koji je pokrenuo bivši ruski oligarh i oporbenjak Mihail Khodorkovsky, pokazalo je da Putin “sve rjeđe putuje predsjedničkim zrakoplovima, već preferira posebni osobni oklopni vlak”.
Putinov oklopni vlak, prema listu Novaya Gazeta, nalazi se na željezničkoj stanici Kalanchyovskaya, u središtu Moskve, gdje već postoji privatni terminal.