ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Predsjednica Moldavije

Sansu: Rusija bi mogla pokušati izvršiti državni udar

Autor: Hina

13.02.2023. 17:02
Sansu: Rusija bi mogla pokušati izvršiti državni udar

Foto: PixabayPredsjednica Moldavije Maia Sansu u ponedjeljak je upozorila da bi u njezinoj zemlji Rusija mogla pokušati izvršiti državni udar te da plan Moskve predviđa “napade na državne institucije i uzimanje talaca”.


“Plan predviđa angažiranje vojno obučenih sabotera prerušenih u civile koji bi sudjelovali u napadima na državne institucije i uzimanju talaca kako bi svrgnuli proeuropsku vladu u Kišinjevu”, rekla je predsjednica i najavila strože mjere sigurnosti.


Informacije o planu Rusije da izvrši državni udar u Moldaviji  je prošli tjedan u Bruxellesu spomenuo ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, nakon što su ukrajinske tajne službe navodno presrele ruske dokumente.
Ukrajinske obavještajne službe Moldaviji su, bez ulaženja u detalje, potvrdile informacije da su u zemlji “identificirane aktivnosti kojima je cilj destabilizirati” tu bivšu sovjetsku republiku s 2,6 milijuna stanovnika, stiješnjenu između Rumunjske i Ukrajine.


“Cilj je srušiti ustavni poredak i legitimnu vlast u Kišinjevu zamijeniti nelegitimnom vlašću”, rekla je predsjednica države.


Prema njezinim riječima, Kremlj računa na “umiješanost unutarnjih elemenata”, uključujući stranku proruskog oligarha u bijegu Ilana Sora, ali i na moguće sudjelovanje ruskih, bjeloruskih, srpskih i crnogorskih državljana.


Moldavija, kandidatkinja za članstvo u EU od ljeta 2022., prolazi kroz krizu od samog početka rata u Ukrajini.


U više je navrata osudila “ucjenu Rusije energentima”.


Rusija je, naime, prepolovila isporuku plina Moldaviji. Kišinjev brinu i ruski vojnici i velike zalihe oružja u proruskoj separatističkoj regiji Pridnjestrovlju.