Petak, 22. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

TARRAGONA

Maerskovom tankeru zabranjeno pristajanje u Španjolskoj zbog sankcija Rusiji

Autor: Hina

16.02.2023. 20:46
Maerskovom tankeru zabranjeno pristajanje u Španjolskoj zbog sankcija Rusiji

Foto: ReutersDanski prijevoznik Maersk Tankers izvijestio je u četvrtak da je tankeru Maersk Magellan pod zastavom Singapura zabranjeno pristajanje u španjolskoj Tarragoni zato što je preuzeo teret broda koji je bio plovio pod ruskom zastavom.


Grupa sedam najvećih gospodarstava svijeta (G7) otežala je trgovinu naftom i naftnim derivatima iz Rusije prosinačkom odlukom o ograničenju cijena, zaprijetivši sankcijama prijevoznicima i osiguravateljima koji budu prevozili skuplje barele.


Dodatne komplikacije izazvao je embargo Europske unije na rusku naftu i naftne proizvode. Prijevoznik Maersk Tankers, član grupe A.P. Moller-Maersk, izvijestio je u četvrtak da je njegovom tankeru Maersk Magellan pod singapurskom zastavom 10. veljače zabranjeno pristajanje u španjolskoj Tarragoni pa je u utorak napustio položaj pred lukom.
“Zbog odluke španjolskih vlasti ponovno razmatramo (rutu) putovanja”, rekao je voditelj pravne službe Maersk Tankersa Christian Kjoller.


„Konzultiramo vanjske stručnjake kako bismo bili sigurni da se postupa u skladu s propisima o sankcijama Rusiji”, poručio je.


Iz danskog operatera ovih su dana izvijestili da službeni dokumenti pokazuju da je teret turskog podrijetla. Španjolska trgovačka flota priopćila je pak u srijedu da, prema propisima, brod “ne može pristupiti… nijednoj luci u EU”.


Magellan je prvi tanker kojemu je odbijen zahtjev za pristajanjem u luku u Španjolskoj nakon što su 5. veljače na snagu stupili propisi o ograničenju cijena naftnih proizvoda, napominje Reuters. Podaci o kretanju brodova pokazali su u četvrtak da tanker plovi pored talijanske obale u pravcu grčke luke Kalamate.


“Klijent je plovilo uputio prema drugoj luci dok se čekaju dodatne informacije o (konačnom) odredištu”, dodali su iz Maersk Tankersa.