Subota, 23. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

MOLLER-MAERSK

Danski div očekuje slabiju potražnju za kontejnerskim prijevozom u 2023.

Autor: Hina

08.02.2023. 14:52
Danski div očekuje slabiju potražnju za kontejnerskim prijevozom u 2023.

Foto: ReutersDanska tvrtka za kontejnerski prijevoz Moller-Maersk najavila je u srijedu znatno slabije poslovne rezultate u ovoj godini zbog očekivane slabije potražnje u uvjetima posustajanja svjetskog gospodarstva.


U prve dvije godine pandemije Maersku su na ruku išle visoke vozarine u okruženju snažne potražnje za potrošačkom robom koja je ispraznila zalihe proizvođača i opteretila kapacitete prijevoznika, podupirući globalnu trgovinu.


U 2022. gospodarska je aktivnost usporila, problemi u nabavi postupno su ublaženi, a kompanije su počele gomilati zalihe i to je zakočilo trgovinu i pritisnulo vozarine, koje su u četvrtom tromjesečju bile za četvrtinu niže nego u prethodna tri mjeseca, tumači Maersk.
U ovoj godini danska kompanija očekuje pad globalne potražnje za kontejnerskim prijevozom za 2,5 posto.


„Situacija na tržištu pomorskog prijevoza trenutno je loša. Vozarine su se stabilizirale na nižoj razini koja za nas nije katastrofalna”, naglasio je izvršni direktor Vincent Clerc, dodavši ipak da će se fokusirati na smanjenje troškova.


Maersk je u međuvremenu počeo kupovati skladišta i distribucijske centre kako bi, uz kontejnerski prijevoz, ponudio i uslugu prijevoza od trgovca do krajnjeg potrošača.


Kompanija u ovoj godini očekuje temeljnu dobit prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) u rasponu od osam do 11 milijardi dolara. U 2022. iznosila je 36,8 milijardi dolara i bila je veća za 53,3 posto nego u godini ranije.


Lanjski prihod iznosio je 81,5 milijardi dolara i uvećan je za 31,9 posto u odnosu na 2021.