Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Svečano otvaranje foruma u crkvi Sv. Donata

16.05.2011. 22:00
Svečano otvaranje foruma  u crkvi Sv. Donata


Parlamentarci iz cijelog svijeta koji se bave temama održivog urbanog razvoja, klimatskih promjena, zaštite okoliša, stanovanja i komunalne samouprave pozvani su u Zadar kako bi pripremili i predložili rješenja


Nakon svjetskih  konferencija u Istanbulu,  Cancunu, Manili, Berlinu,  Rabatu i Rio de Janeiru,  Svjetska udruga parlamentaraca za Habitat održat će svoj  7. svjetski forum od 18. do 20.  svibnja u Zadru. Svjetska  udruga parlamentaraca za  Habitat međunarodna je organizacija parlamentaraca  koja usko surađuje s Ujedinjenim narodima (UN-HABITAT). Njezini se članovi  zalažu za održivi urbani razvoj te za poboljšanje stambenih i životnih uvjeta ljudi.  Parlamentarci iz cijelog svijeta koji se bave temama  održivog urbanog razvoja, klimatskih promjena, zaštite  okoliša, stanovanja i komunalne samouprave pozvani su  u Zadar kako bi pripremili i  predložili rješenja. Zastupnici će se zajedno sa stručnjacima u radnim skupinama  baviti temama “Klimatske  promjene i priobalni gradovi”  i “Zakonodavci kao pokretači  promjena”. Rezultati rasprave bit će objavljeni u “Zadarskoj deklaraciji” i proslijeđeni nacionalnim parlamentima zbog političke provedbe. Osim navedenog, u  Zadru će se sastati i regionalne podružnice Svjetske  udruge parlamentaraca za  Habitat za Afriku, Aziju,  Ameriku i Europu kako bi  izabrale svoje vodstvo. Za  predsjednika Europske udruge parlamentaraca za Habitat  kandidira se zastupnik u Hrvatskom saboru Jerko  Rošin.
Očekuje se dolazak stotinjak sudionika kojima će se  na svečanom otvaranju foruma u Sv. Donatu obratiti  predsjednik Sabora RH Luka  Bebić. Uz Jerka Rošina, nazočnima će se obratiti glavni  konzervator Ministarstva kulture RH Miljenko Domijan i  aktualni predsjednik Svjetske  udruge parlamentaraca za  Habitat, zastupnik u Bundestagu Peter Götz. O razvoju Zadra i njegova  sveučilišta u četvrtak će parlamentarcima govoriti zamjenik zadarskog gradonačelnika Dražen Grgurović.
– Imati članove parlamenta  koji se bave ekologijom u  svom gradu nije samo pitanje  turizma i nekoliko stotina  noćenja, nego i promidžba  grada na najvećoj mogućoj  razini. Odavno u Hrvatskoj  nije bio skup ovakve vrijednosti, a rezolucija koja će  se donijeti odrazit će se na  život cijelog planeta. Naime,  odredbe rezolucije ugradit će  se u zakonsku legislativu zemalja članova foruma. Hrvatska ovim ostvaruje suradnju s osobama koje u svojim  zemljama odlučuju o ekologiji i uvjetima stanovanja.  Habitat je dio Ujedinjenih  naroda, a njegovi članovi su  članovi i mnogi drugih svjetskih organizacija pa je vrlo  moguće da Zadar u budućnosti bude domaćin sličnih skupova čime bi se na turističkoj  karti pozicionirao i kao odredište kongresnog turizma, rekao je između ostalog zadarski dogradonačelnik  Dražen Grgurović.
Zanimljivo je da će na  forumu sudjelovati svojevremeno jedan od najmlađih  gradonačelnika Indije, a danas član zakonodavne  skupštine države Maharashtra, Devendra Fadnavis. Fadnavis bi se trebao sastati s  Lukom Bebićem na temu reginalnog i urbanog razvoja u  Indiji i Hrvatskoj.