Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

SLUČAJ MALVERZACIJA NAKON POTRESA

Trupkoviću određen pritvor, Đapo i Pribičević pušteni uz mjere opreza

Autor: Hina

03.05.2024. 19:34
Trupkoviću određen pritvor, Đapo i Pribičević pušteni uz mjere opreza

Foto: IlustracijaSudac istrage Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor bivšem pomoćniku ministrice kulture Davoru Trupkoviću, dok su bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo i bivši profesor na istom fakuletu Boško Pribičević pušteni da se brane sa slobode uz mjere opreza.


Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) izvijestio je u četvrtak da su sva trojica uhićena u ponedjeljak na zahtjev EPPO-a koji je donio rješenje o proširenju istrage i provođenju istrage zbog sumnje na preplaćivanje prenapuhanih cijena radova procjene štete nakon potresa.


Delegirani europski tužitelj Vjekoslav Tolnaj kazao je nakon ročišta za određivanje istražnog zatvora da je Trupkoviću određen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok je za Đapu i Pribičevića također utvrđena opasnost od utjecaja na svjedoke.
Međutim, sud smatra kako je tu opasnost moguće otkloniti blažim mjerama, u konkretnom slučaju zabranom približavanja i komuniciranja sa svjedocima. Tolnaj je istaknuo i da odluka suda potvrđuje nadležnost EPPO-a u ovom slučaju.


Đapi i Pribičeviću bio je određen jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke u studenome 2023., nakon što je EPPO pokrenuo istragu protiv 29 osumnjičenih i jedne tvrtke zbog sumnje na subvencijsku prijevaru i zlouporabe na Geodetskom fakultetu teške dva milijuna eura, od čega 1,7 milijuna na štetu proračuna EU.


Trupković se u proširenju EPPO-ove istrage sumnjiči da je dogovorio s Đapom kako će poduzeti sve potrebno kako bi Ministarstvo kulture i medija na poslovima popisa i procjene šteta na nepokretnim kulturnim dobrima prouzročenim potresom angažiralo Geodetski fakultet u zamjenu za novac i druge poklone.


Premda je znao da Geodetski fakultet nema dovoljno osposobljenog kadra ni opreme za obavljanje takvih poslova, EPPO sumnjiči Trupkovića da je osigurao posao procjene štete tvrtki koju su kontrolirali Đapo i Pribičević. Pritom je Geodetski fakultet u dogovoru s Trupkovićem dostavljao ministarstvu izvješća po znatno višoj cijeni po kojoj bi iste radove obavile tvrtke s potrebnim kadrovima i opremom.


EPPO: Đapo i Pribičević se okoristili za najmanje 384.000 eura, Trupkoviću dali novac i sat


Istraga je pokazala i da je Trupković bez ikakve odgovarajuće kontrole potvrđivao izvješća o obavljenim radovima koja je podnosio Đapo u ime Geodetskog fakulteta, kao i da su ta izvješća lažno navodila da su određene zgrade snimljene ili su pak navodila zgrade za koja su plaćanja već bila izvršena na temelju ranijih izvješća.


EPPO je istaknuo da je slijedom toga, a na temelju tri tako odobrena izvješća, Ministrastvo kulture i medija platilo Geodetskom fakultetu više od 2,5 milijuna kuna, od kojih je iznos od 800.000 eura knjižen na na teret Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU), a potom, zbog neprovođenja odgovarajućeg postupka javne nabave, taj je iznos 31. prosinca 2023. preknjižen na teret državnog proračuna.


Trupković je, prema sumnjama EPPO-a, odobrio plaćanje bez odgovarajuće provjere i na temelju četvrtog izvješća koje je podnio Đapo i to u iznosu od 3,2 milijuna eura. Međutim, to plaćanje nije izvršeno jer su službenici ministarstva utvrdili da su u tom izvješću navedene zgrade koje su već bile uključene i plaćene u ranije dostavljenim izvješćima.


Istraga je pokazala da su Đapo i Pribičević koristili dio tog novca za svoju korist, čime su priskrbili nepripadnu materijalnu korist sebi i drugima i to u iznosu od najmanje 384.000 eura. Za dogovoreno postupanje u više navrata su Trupkoviću kao mito predali najmanje 39.000 eura i pametni sat Apple Watch u vrijednosti od 370 eura.


EPPO smatra da je preplaćivanjem radova zbog prenapuhanih cijena nanesena šteta državnom proračuna od preko milijun eura. Dodaje i da su zbog loše obavljenog posla, i u nekim slučajevima nepostojanja trodimenzionalnih snimki, taj posao morale ponovno obavljati druge tvrtke, što je dovelo do dodatnih troškova od 31.681 eura, čime je nanesena šteta FSEU-u, iz kojeg su se financirali ti dodatni troškovi.


Tehnička ministrica kulture i medija je nakon uhićenja svojeg donedavnog pomoćnika Davora Trupkovića ustvrdila da je upravo ona i ministarstvo spriječili štetu te je dodala kako ne postoji njezina politička ili zapovjedna odgovornost.