Nakon obilja teške blagdanske hrane vrijeme je za nešto laganije. Variva mogu uspješno obnoviti organizam nakon unesenih masnoća. Uz brojna variva od raznoraznog povrća najraširenije i za neke najukusnije je varivo od poriluka. Osim toga sada je vrijeme poriluka pa se umjesto od povrća iz hladnjaka ili konzerve varivo može spremiti od netom ubranog poriluka.
Faze uzgoja
Poriluk u mediteranskoj prehrani ima široku primjenu i dobro je tu relativno malo zahtjevnu povrtnicu uzgajati u vlastitom vrtu. Poriluk nije samo povrće za vlastiti vrt jer se uzgaja na velikim površinama obiteljskih gospodarstava, prvenstveno na području Vranskog polja i relativno lako pronalazi put na tržište.
Poriluk preferira duboka humusna tla, pjeskovito glinaste strukture, obilno pognojenim i stajskim gnojem i mineralnim gnojivima. Uzgoj poriluka može biti tijekom cijele godine, ali u priobalju uzgaja se tako da berba traje od konca jeseni pa sve do proljeća.
Poriluk se uzgaja u dvije faze. Prva faza je proizvodnja presadnica. Za proizvodnju presadnica sjeme se sije na posebnu gredicu tijekom lipnja, a poriluk na stalno mjesto presađujte u kolovozu. Sjeme sporo niče, za dva-tri tjedna, a kako je to tijekom ljeta potrebno je intenzivno navodnjavanje pazeći da se ne stvori pokorica na rasadu pred nicanje.
Kada su presadnice veličine olovke, a to je obično na našem području u drugoj polovici kolovoza, potrebno je obaviti sadnju na stalno mjesto. Da bi produljena bijela lukovica bila što razvijenija, poriluk se sadi u jarke dublje nego što je bio ukorijenjen kao presadnica. U vrtovima dobro ga je tijekom vegetacije redovito nagrtati. Potkraj vegetacije vrhove listova prikratite kako bi baza lišća što bolje odebljala. Poriluk vadite za jelo kad bude 4-9 cm promjera, a biljke dosegnu visinu od 20 do 40 cm.
Isplativo povrće
Poriluk je isplativo povrće za uzgoj. Na jednom četvornomu metru može se uzgojiti 1-5 kg poriluka, što ovisi o uvjetima uzgoja i sorti. Osim toga berba poriluka nije striktno vezana uz rokove, već se može produžiti kada ga tržište najviše traži ili ga planiramo koristiti u vlastitoj kuhinji.
Berba se obavlja ručno, čupanjem. Nakon čupanja otklanja se vanjsko lišće i obavlja se pranje pod mlazom vode. Za prodaju poriluk se slaže u snopove i veže, a vrhovi listova se prikraćuju tako da prosječna dužina za tržište pripremljenog poriluka je od 30 do 50 centimetara.
Svježi je poriluk vrlo vrijedna i ljekovita namirnica velike nutritivne, a male energetske vrijednosti. Sadržava vitamine B skupine, karotin, minerale, specifična eterična ulja te aminokiseline sa sumporom koje prilikom pripremanja poriluka prelaze u tiosulfinate, polisulfide i druge spojeve koji djeluju kao prirodni antibiotici. Eterično ulje i drugi ljekoviti sastojci potiču probavu te izlučivanje mokraće, a biljna sluz olakšava iskašljavanje, ublažava bronhitis, prehladu i upale dišnih putova. Zeleni dijelovi listova sadržavaju više vitamina i ostalih korisnih sastojaka nego bijela izdužena lukovica.
najnovije
najčitanije
Svijet
ALOME ZURABIŠVILI
Gruzijska predsjednica stavila veto na zakon o stranim agentima: “To je ruski zakon”
Hrvatska
POTPREDSJEDNIK VLADE
Bačić: Milanovićeva izjava je bizarna
Hrvatska
BIVŠI MINISTAR
Mario Banožić prvi put nakon nesreće: “I ja proživljavam što i obitelj poginulog”
Zadar
RADOVI
U ponedjeljak se zatvara dio Ulice Franka Lisice
Hrvatska
BIJELA FLOTA
“Oliver” zaplovio prema Veloj Luci. Jadrolinijin trajekt spreman za prvu plovidbu
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Subotnja špica vrvila šetačima, pogledajte koga smo sve sreli
Zadar
zastupnik domovinskog pokreta
Damir Biloglav stavio saborski mandat u mirovanje, evo koji je razlog
Županija
nova nagrada
BRICO IZ SELINA Mladi Matko Jurlina talentom i umijećem pokorio i Portorož!
Zadar
rimski ugovori
Na današnji dan ustaški poglavnik Ante Pavelić prodao Zadar i Dalmaciju Talijanima
Zadar
ADOS-2