Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

ADOS-2

ODLIČNA VIJEST Zadarska bolnica dobila uređaj za dijagnosticiranje poremećaja iz spektra autizma!

Autor: K.E.

18.05.2024. 13:13
ODLIČNA VIJEST Zadarska bolnica dobila uređaj za dijagnosticiranje poremećaja iz spektra autizma!

Foto: OB ZadarDijagnostika poremećaja iz spektra autizma sada se može dobiti na Odjelu pedijatrije Opće bolnice Zadar i to putem uputnice. Vijest je ovo koju je, nakon nabave i provedbe ADOS-2 instrumenta, s ponosom je objavio tim psihologa i logopeda OB Zadar. Do sada su roditelji bili primorani na ovakve oblike dijagnostičkih postupaka odlaziti u veće gradove, gdje su za navedenu procjenu dugačke liste čekanja.


Opservacijski protokol za dijagnostiku autizma (ADOS-2) je standardizirani protokol koji se koristi u postupku dijagnostike pojedinaca kod kojih postoji sumnja na poremećaj iz spektra autizma. Prije samog početka provedbe zadarska je bolnica trebala nabaviti dijagnostički set, ali i osigurati kvalificirane zdravstvene radnike za provođenje ADOS-2 instrumenta.


Stručnjaci koji u Općoj bolnici Zadar sudjeluju u izvođenju samog protokola su psihologinje Anita Čačić i Antica Petričić, spec. kliničke psihologije te logopedinja Anamarija Jurin, spec. rane intervencije. Sve informacije vezane za naručivanje možete zatražiti putem e-mail adrese [email protected].
Grad Zadar i Zadarska županija, ostale jedinice lokalne uprave i samouprave te brojna trgovačka društva prepoznali su regionalni značaj Opće bolnice Zadar te su financijskim sredstvima pomogli u nabavi ADOS-2 instrumenta i sufinanciranju obvezne edukacije zaposlenih djelatnika za njegovo provođenje.


– Smatramo kako ovaj način rada predstavlja veliki kvalitativni iskorak u području dijagnostike Odjela za pedijatriju Opće bolnice Zadar te se ovim putem zahvaljujemo svim donatorima koji su udruženim snagama omogućili sveobuhvatnu dijagnostiku djece s poremećajem iz spektra autizma, poručuje tim psihologa i logopeda OB Zadar.