Prvi certifikati i oznake Posebnog standarda »Pag na meniju (tradicionalna kuhinja otoka Paga)« svečano su uručeni prošlog tjedna u gradu Pagu u prostoru Kneževog dvora.
Uvjetima poziva i pravilnika Posebnog standarda, udovoljilo je sedam renomiranih ugostiteljskih objekata s otoka: »Bile« i »Bodulo« u Pagu, »Didova kuća« u Šimunima, »Bonaca« u Mandrama, »Figurica« i »Prtorić« u Kolanu te »Težak« u Metajni. Certifikate i oznake dobitnicima su uručile Marija Pećirko, ravnateljica SŠ Bartula Kašića, Vesna Karavanić, direktorica TZ Grada Paga, Marina Šćiran Rizner, direktorica TZ Grada Novalje i Sara Čemeljić, direktorica TZ Općine Kolan.
Partnerska suradnja
Rezultat je to cjelogodišnjeg rada Srednje škole Bartula Kašića Pag s partnerima (TZ Grada Paga, Grada Novalje, Općine Kolan, Općine Povljana, Udruženjem obrtnika Paga i Novalje). Poseban standard »Pag na meniju« ima tendenciju brendiranja lokalne i regionalne eno i gastro ponude.
Provedbom ovog projekta nastoje se povećati kompetencije učenika trogodišnjih strukovnih zanimanja kuhara i konobara za potrebe gastro turizma na području otoka Paga i tako pridonijeti ostvarivanju trendova razvoja turističkog proizvoda u skladu sa Strategijom razvoja turizma RH do 2020.. Time i osvijestiti kako su kuhari i konobari jedni od glavnih stupova našeg turizma.
Projekt optočet 2007.
Projekt »Pag na meniju« temelji se na višegodišnjem projektu/manifestaciji »Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku« i edukaciji o tradicionalnoj gastronomiji otoka Paga kojom se učenici i nastavnici Srednje škole Bartula Kašića Pag bave od 2007. godine, izvlačeći iz zaborava stara otočna jela. Učenici su, u početku, prikupljali recepte i savjete »na terenu«, potom jela pripremali u školskom ugostiteljskom praktikumu i predstavljali javnosti jednom godišnje. Od 2014. godine većina prikupljenih jela je u knjižici recepata »Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku« koju je SŠ Bartula Kašića Pag tiskala u tri izdanja. Svi recepti pisani su standardnim hrvatskim jezikom te jednim od četiri otočna idioma (povljanskim, paškim, kolanjskim i novaljskim). 2019. objavljena je i na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku. Sljedeći javni poziv za »Pag na meniju« ide polovicom travnja.
najnovije
najčitanije
Zadar
Okupljanje
Bivši učenici Pomorske škole veselo proslavili 45. godišnjicu mature: Ovo je rasadnik profesionalnog kadra
Novosti
antiratni pokret
Irski i švicarski studenti se pridružili valu prosvjeda protiv rata u Gazi
Nogomet
Englesko prvenstvo
Haaland zabio četiri od pet pogodaka Citya protiv Wolverhamptona, Gvardiol i Kovačić odigrali cijeli susret
Nogomet
Španjolsko prvenstvo
Barcelona izgubila kod Girone, Real Madrid i matematički osigurao novu titulu prvaka
Rukomet
1. HRL-Jug
Porazom završena sezona
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Subotnja špica bila je krcata Zadranima i turistima, pogledajte koga smo sreli
Zadar
BOKANJAC
ĐIR PO KVARTU (10) Bokanjac, selo na kraju grada: ‘Nitko ne vodi o nama računa, zatrpat će nas smećem…’
Županija
ŠTRAJK
VRTIĆ (NE)ĆE RADITI Štrajk najavljen 13. svibnja, Knez poručuje: ‘Ako im triba donit koji kolač, nek jave’
Crna Kronika
PU ZADARSKA
UHVAĆEN PIJAN ZA VOLANOM S preko 2.50 promila u krvi vozio po Zadru, uhićen je
Zadar
uz blagoslov pape Franje