Četvrtak, 28. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

NOĆNJAK 2019. Pakoška iz Pakoštana naj zadruga Noćnjaka

22.03.2019. 19:00
NOĆNJAK 2019. Pakoška iz Pakoštana naj zadruga Noćnjaka


Dodjelom osobnih i kolektivnih priznanja sinoć je u Neumu, u BiH, otvorena 21. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2019.
– Ovo je po prvi put da se Noćnjak održava izvan Hrvatske, rekao je predsjednik Zadružnog Saveza Lordan Ljubenkov. Rezultat je to suradnje uspostavljene u posljednjih nekoliko godina s Federalnim agromediteranskim zavodom u Mostaru kojemu je na čelu prof. dr. sc. Marko Ivanković.
Zahvaljujući ponajviše njemu proizvodnja maslina u Hercegovni se višestruko povećala.
– Prije devet godina imali smo 172, a danas imamo 330 hekatara s više od 600 tisuća maslina, rekao je Ivanković, koji inače rado dolazi u Zadar gdje ima prijatelje. Dugogodišnje prijateljstvo i suradnju njeguje posebno sa sveučilišnim profesorom Antom Kolegom Bagom s kojim je realizirao brojne zajedničke projekte.
– Zadar mi je posebno prirastao srcu, rekao je Ivanković, glavni „krivac“ što se ovogodišnji Noćnjak doselio u Neum na područje BiH.
Govoreći o dobitnicima godišnjih nagrada i priznanja i Ivanković i Ljubenkov su suglasni: Oni su to stvarno zaslužili. Likom i djelom. A kad je tako ni to nije moglo proći bez predstavnika iz Zadarske županije.


Prerađuju i otkupljuju masline kontroliranog podrijetla
Među 12 laureata je i PZ Pakoška iz Pakoštana koja je proglašena najboljom uljarskom zadrugom za 2018. godinu.
– Ovo priznanje nam puno znači, to je poticaj za još ustrajniji budući rad, rekao je Mate Ivas neposredno nakon što je iz ruku ravnatelja Hrvatskog poljoprivrednog zadružnog saveza Bože Olića primio odličja. PZ
Pakoška osnovana je kao obiteljska 2005. godine, a nedugo nakon osnivanja u okviru zadruge počinje s radom uljara s težištem na otkupu i preradi maslina kontroliranog podrijetla, navedeno je u obrazloženju nagrade.
Danas je uljara obitelji Ivas opremljena suvremenim strojevima tvrtke Pieralisi, kapaciteta 2000 kg na sat, s mogućnošću hladne prerade s kontroliranom temperaturom. Uz uslugu mljevenja maslina zadruga također vrši otkup maslina kao i flaširanje za članove i kooperante. Svake godine pogon se unaprijeđuje, te se broj miješalica povećao na šest i kapacitet je povećan s dvije na dvije i pol do tri tone. Međutim, i dalje se daje veći značaj kvaliteti nego brzini prerade, što potvrđuje i Mate Ivas (38) koji je s mlađim bratom Stipom (26) ovlašten za zastupanje zadruge. U zadruzi, uz Matu i Stipu, radi zapravo cijela obitelj – majka Danica, sestre Lucija i Katarina te Matina supruga Milena.


Novi nasadi na 100 hektara
-Ustrajemo na kvaliteti, ali povećavamo i kvantitet, kaže Mate ne krijući zadovoljstvo ostvarenim financijskim reultatima koji su iz godine u godinu sve bolji. Lani su ostvarili 750.000 kuna prometa, uz dobit od oko 100.000 kuna koju odmah ulažu u nove poslove. – Cilj nam je pojačati kapacitete uljare na 4 tone i uz proizvodnju vlastitog ulja pokrenuti proizvodnju domaće rakije. Ali, ne samo to. PZ Pakoška ima u planu podići nove nasade maslina, te vinograde i plantažu agruma na čak 100 hekatara. – Javili smo se na natječaj za državno zemljište, ispunjavamo sve uvjete i obveze, tako da vjerujemo da će nam se plan ispuniti, optimističan je Mate Ivas.
Primajući nagradu on se osvrnuo i na istarska ulja koja, gdje se god pojave, osvajaju najbolja jesta. – Drago mi je da Istrani kupe nagrade za svoja ulja, ali dok za sebe doma kupuju ulja kod nas, ja sam super zadovoljan, duhovito je prokomentirao Mate.
Navedimo i ostale laureate osobnih i kolektivnih priznanja kojima su na otvaranju Noćnjaka, u Grand hotelu Neum, uručena priznanja koja su, kako reče Ljubenkov, zaslužili svojim postignućima i načinom življenja.
Tko su ostali dobitnici?
Priznanje "Pavle Bakarić” za životno djelo u maslinarstvu dobio je doc. dr. sc. Mario Bjeliš iz Splita. Dr. sc. Sandri Petričević pripalo je priznanje
"Branko Škarica“ za životno djelo u uljarstvu koje dodjeljuje Federalni agromediteranski zavod Mostar. Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Marijana Petir dobitnica je priznanja “Marko Vrsalović za doprinos unaprjeđenje i promociju poljoprivrede, posebno maslinarstva i uljarstva. Međunarodno priznanje "Cavaliere olio d'oliva“ za višegodišnji samoprijegoran rad u uljarstvu Miloradu Dragobratoviću iz Ploča dodjelila će tvrtka Baldasar d.o.o. iz Splita u ime tvrtke Gruppo Pieralisi iz Italije. Priznanja "Joško Niskota" uručena su uzornim maslinarima Josipu Matiću-Loli i Pero Matić-Kapetan, Draganu Mikuliću i Slavko Ramljak iz BiH.Najbolja uljarska udruga je "Hercegovački plodovi Mediterana" iz Stoca, a priznanje "Zlatna amfora Noćnjaka" županijama Mostar i Široki BrijegZa doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva na svom području priznanje "Zlatna amfora Noćnjaka“ dobile su Hercegovačko-neretvanska županija Mostar I Zapadnohercegovačka županija Široki brijeg.
Priznanje "Zlatno pero Noćnjaka“ za afirmaciju maslinarstva, uljarstva i zadrugarstva kroz medije uručeno je Meri Šilović, urednici časopisa „Maslina“, a za doprinos promicanju poljoprivrede, poglavito maslinarstva i uljarstva u zajedništvu (za afirmaciju ekonomskih, društvenih i duhovnih vrijednosti poljoprivrede, poglavito maslinarstva-Bašo) priznanje "don Frano Ivanišević“ uručeno uručeno Družbi Školske sestre franjevke Krista Kralja, Provincija Svete obitelji u Hercegovini.


Zapaženi projekti Zadarskog sveučilišta
Drugi dan Noćnjaka zapaženu ulogu su opet imali Zadrani. Točnije tim Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru na čelu sa doc. dr. sc. Tomislavom Kosom koji je zajedno sa Anom Gašparović Pinto predstavio dva projekta i to SAN – Smart Agriculture Network o unapređenju maslinarstva na Mediteranu. Posebnu pozornost privukao je projekt PESCAR, a prezentirano je jednogodišnje iskustvo u smanjenju upotrebe pesticida u poljodjelstvu. Na sajmu u lobijju hotela Neum pažnju su privlačili proizvodi od smokava i maslina OPG-a Eugena Novakovića, a krešendo se očekuje u posljednja dva dana trodnevnog Noćnjaka kada će u kasnim večernjim satima biti proglašeni šampioni i uručena priznanja za kvalitetu maslinovih ulja u kategorijima otvorenih ulja i pakovinama. Od ukupno 332 uzorka pristigla iz svih jadranskih županija te iz Slovenije, Italije u BiH, u konkurenciji za odličja je ukupno 39 ulja maslinara s područja Zadarske županije.


Zadarskih 39 ulja u konkurenciji za odličja
Ove godine na Noćnjak je pristiglo je ukupno 288 uzoraka ulja od čega 127 iz Hrvatske i 61 uzorak iz susjednih zemalja BiH, Crne Gore, Slovenije i Italije. Ako se gleda po županijama Zadarska je sa ukupno 39 uzoraka (8 pakovina i 31 otvoreno ulje) na trećem mjestu, odmah iza Splitsko-dalmatinske (69) i Istaske (65), a slijede Šibensko-kninska (26) na četvrtom, Dubrovačko-neretvanska (15) na petom, Primorsko-goranska (12) je šesta, a Ličko-senjska posljednja sa jednim uzorkom maslinovog ulja. Zanimljivo je da Istrani uvjerljivo prednjače u kategoriji pakovina (45), dok Splitsko-dalmatinska od ukupno 59 uzoraka ima samo 10, a Zadarska od od 31 tek 8 uzoraka u kategoriji pakovina, znači ulja koja su na tržištu. To govori u kolikoj su prednosti Istrani u uljaskom biznisu u odnosu na dalmatinske i sve ostale hrvatske uljare. Oni će, najvjerojatnije, pokupiti i glavna odličja u kategoriji ulja na tržištu.
Maslinari sa zadarskog područja očekuju dobar plasman u kategoriji otvorenih ulja. Posjetimo, lani na 20. Noćnjaku u Vodicama, braća Mađerić iz Pašmana na otoku Pašmanu su u spomenutoj kategoriji bili apsolutni šampioni.
-U pakovinama zaostajemo za istarskim i slovenskiim maslinarima, kaže Radoslav Bobanović i podsjeća da su lani, uz dvije zlatne medalje Masvina, zlato za svoje pakovine dobili Tomislav Perica iz Zadra i Josip Kulaš iz Polače, a srebrnu Uljara Predovan iz Vrsi.


KREŠIMIR IVANČIĆ: Snaga je u zadrugama
-Ne treba bježati od činjenice da imamo malu poljoprivrednu proizvodnju, male posjede i mali broj proizvođača. To može biti prednost ako se udružimo, rekao je Krešimir Ivančić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. Bitno je da unaprijedimo proizvodnju koju imamo i očuvamo ruralna područja. A zadruge su se posvuda u svijetu pokazale kao najbolji način poslovanja, rekao je Ivančić i
najavio skorašnje raspisivanje natječaja iz mjera ruralnog razvoja za 48 novih objekata za preradu maslinovih ulja.
Izaslanik ministra Tolušića još je ponovio da imamo 6 milijuna stabala maslina, da su hrvatska ulja sve kvalitetenija, prepoznata u svijetu. – Istra je pomela konkurenciju na Mediteranu, a i Dalmacija hvata korak sve ubrzanijim tempom, zaključio je Krešimir Ivančić.