Od svih maslinarskih manifestacija jedino se na Omiškom Povenjaku proglašavaju prvaci među ugostiteljskim objektima koji poslužuju najbolje ekstradjevičansko maslinovo ulje. Ove godine laskava titula pripala je zadarskom Bistrou Pjat.
– Cilj je promidžba domaćih, ekstradjevičanskih ulja u našim restoranima, kaže Nedjeljko Fistonić, predsjednik Udruge maslinara “Paićuše” iz Piska kod Trogira koja je i glavni organizator spomenutog Povenjaka.
Predložio ga dr. Ivica Vlatković
Na pitanje kako znaju tko poslužuje najbolje ulje, Fistonić je odgovorio: – Postupak je jednostavan. Netko od članova udruge, a u ovom slučaju je to bio dr. Ivica Vlatković predloži restoran koji ima domaće maslinovo ulje. Potom ocjenjivačka komisija nenajavljeno posjeti restoran, kušaju i ocijene ulje, pojašnjava Fistonić.
Tako ni vlasnik zadarskog bistroa Pjat nije znao da je njegovo ulje u konkurenciji sve dok od organizatora nije pozvan da dođe na svečanost proglašenja najboljih ulja iz restorana, proglašenje je upriličeno u hotelu Brzet, kod Omiša, gdje su uručena i priznanja najboljim uljarima, te proizvođačima konzerviranih maslina na domaći način.
Domaća jela začinjena domaćim uljima
-Stvarno nisam znao, kaže Leo Mialić, vlasnik Pjata, ne krijući zadovoljstvo što je dobitnik i ovog priznanja.
On i supruga Anita poduzimaju sve da u Pjatu nikom ništa ne fali.
Spremaju domaća dalmatinska jela spravljena od mesa iz domaćih mesnica, svježeg povrća sa pijace i friške ribe sa peškarije.
– Noćas ulovljeno, jutros ubrano za marendu i objed u Pjatu, formula je koja im je dovela stalne gosti, a iz dana u dan pristižu i novi. Sva ta jela zalivaju se kvalitenim vinima i začinjavaju najboljim uljima.
– Uz ulja pojedinih OPG-a, najviše koristimo ektradjevičansko ulje Agrolagune, kaže Leo.
Volio bi, dodaje, da ima više ulja iz zadarskog kraja.
Po pakovine kod Željka Vrsaljka
– Nećete virovati, ali u otkad vodim Pjat nitko od domaćih maslinara mi se nije javio i pitao bi li uzeo njihovo ulje, kaže Leo koji sam kreće u akciju. Već je dogovorio posjet uljari Nadin vlasnika Željka Vrsaljka, gdje će odabrati ulja i u primjerenim pakovinama nuditi ih gostima. Jer, nema ništa boljeg od dobrog i ništa lošijeg od lošeg ulja, poručuje Leo Mialić, ovogodišnji laureat Povenjaka 2020., za najkvalitetenije ulje posluženo tijekom 2019. godine u dalmatinskim ugostitejskim objektima.
Dodajmo još da su organizatori ovu akciju pokrenuli s ciljem poboljšanja turističkih usluga što je prepoznalo i Ministarstvo turizma RH, prihvatišvi se pokroviteljstva manifestacije Povenjak.
najnovije
najčitanije
Zadar
Kako razmišljaju slonovi?
PREDAVANJE Dubravka Kolanović o temi koja spaja prirodu, znanost i volonterizam
Crna Kronika
ZAGREB
Ispred kafića poznaniku zario nož u prsa, uhićen je za pokušaj ubojstva
Hrvatska
HDZ-ov predsjednički kandidat
Primorac: Zakočit ću ulazak Srbije u EU ako nam ne otvori arhive o hrvatskim žrtvama
Zadar
TRADICIONALNI DEFILE
[FOTO] Više od 300 mažoretkinja zaplesalo na zadarskom Adventu, donosimo dio atmosfere
Moždani udar
Nesretni ljudi
“On ima sve, a sreća ga zaobilazi”
Zadar
VEĆ TRADICIONALNO
Sveta Luca darovala djecu na Pedijatriji
Nogomet
Legendarni zadarski (malo)nogometaš
Frane Fatović: ” Želim pokazati mladima da i s više od 40 godina mogu uživati u sportu”
Zadar
jaka kiša
Poplavilo novo raskrižje na Bilom brigu!
Zadar
kandidat za župana
Jure Zubčić: ‘Zbog aktivizma stvari gledam iz drugog kuta, a znate li tko mi je javljao afere?’
Crna Kronika
navodni sukob