Od svih maslinarskih manifestacija jedino se na Omiškom Povenjaku proglašavaju prvaci među ugostiteljskim objektima koji poslužuju najbolje ekstradjevičansko maslinovo ulje. Ove godine laskava titula pripala je zadarskom Bistrou Pjat.
– Cilj je promidžba domaćih, ekstradjevičanskih ulja u našim restoranima, kaže Nedjeljko Fistonić, predsjednik Udruge maslinara “Paićuše” iz Piska kod Trogira koja je i glavni organizator spomenutog Povenjaka.
Predložio ga dr. Ivica Vlatković
Na pitanje kako znaju tko poslužuje najbolje ulje, Fistonić je odgovorio: – Postupak je jednostavan. Netko od članova udruge, a u ovom slučaju je to bio dr. Ivica Vlatković predloži restoran koji ima domaće maslinovo ulje. Potom ocjenjivačka komisija nenajavljeno posjeti restoran, kušaju i ocijene ulje, pojašnjava Fistonić.
Tako ni vlasnik zadarskog bistroa Pjat nije znao da je njegovo ulje u konkurenciji sve dok od organizatora nije pozvan da dođe na svečanost proglašenja najboljih ulja iz restorana, proglašenje je upriličeno u hotelu Brzet, kod Omiša, gdje su uručena i priznanja najboljim uljarima, te proizvođačima konzerviranih maslina na domaći način.
Domaća jela začinjena domaćim uljima
-Stvarno nisam znao, kaže Leo Mialić, vlasnik Pjata, ne krijući zadovoljstvo što je dobitnik i ovog priznanja.
On i supruga Anita poduzimaju sve da u Pjatu nikom ništa ne fali.
Spremaju domaća dalmatinska jela spravljena od mesa iz domaćih mesnica, svježeg povrća sa pijace i friške ribe sa peškarije.
– Noćas ulovljeno, jutros ubrano za marendu i objed u Pjatu, formula je koja im je dovela stalne gosti, a iz dana u dan pristižu i novi. Sva ta jela zalivaju se kvalitenim vinima i začinjavaju najboljim uljima.
– Uz ulja pojedinih OPG-a, najviše koristimo ektradjevičansko ulje Agrolagune, kaže Leo.
Volio bi, dodaje, da ima više ulja iz zadarskog kraja.
Po pakovine kod Željka Vrsaljka
– Nećete virovati, ali u otkad vodim Pjat nitko od domaćih maslinara mi se nije javio i pitao bi li uzeo njihovo ulje, kaže Leo koji sam kreće u akciju. Već je dogovorio posjet uljari Nadin vlasnika Željka Vrsaljka, gdje će odabrati ulja i u primjerenim pakovinama nuditi ih gostima. Jer, nema ništa boljeg od dobrog i ništa lošijeg od lošeg ulja, poručuje Leo Mialić, ovogodišnji laureat Povenjaka 2020., za najkvalitetenije ulje posluženo tijekom 2019. godine u dalmatinskim ugostitejskim objektima.
Dodajmo još da su organizatori ovu akciju pokrenuli s ciljem poboljšanja turističkih usluga što je prepoznalo i Ministarstvo turizma RH, prihvatišvi se pokroviteljstva manifestacije Povenjak.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
ODLUKA VLADE
Hrvatska kupuje dvije mobilne brodice-ljekarne, ići će u teško dostupna područja
Košarka
Košarka
Lakersi otpustili trenera: “Bio je pakao sjediti na ovom stolcu”
Scena
EUROSONG
Baby Lasagni stigao paket HNS-a, kad ga je otvorio ovo je odmah morao isprobati
Nogomet
Druga ŽNL, 18. kolo
Sv. Mihovil u derbiju pobijedio Raštane i preuzeo prvo mjesto
Svijet
PROCJENA FRANCUZA
Gotovo 150.000 ruskih vojnika poginulo u Ukrajini
Županija
TRAGEDIJA U MORU
Đani Iglić o stradalom roniocu: ‘Bio je veliki profesionalac koji je znao sva pravila ronjenja’
Nogomet
UGODNO IZNENAĐENJE
Delegacija srpskog nogometnog saveza posjetila Josipa Skoblara u Privlaci: ‘Ove fotografije oživljavaju sjećanja’
Zadar
PU ZADARSKA
Zbog utrke u nedjelju pojačan promet i gužve, policija uputila preporuku vozačima
Zadar
SANACIJA KROŠNJI
Od ponedjeljka se zbog radova privremeno zatvara ova ulica u Zadru
Zadar & Županija
TOČKA NA I