Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Mljekari čekaju premijera

26.02.2012. 23:00
Mljekari čekaju premijera


Proizvođači će mlijeko će do sastanka s premijerom ili ministrom uredno isporučivati prerađivačima, u protivnom mljekari su spremni i na blokadu isporuke mlijeka


Prosvjed proizvođača mlijeka nastavljen je i u nedjelju, bez naznaka dogovora oko otkupne cijene mlijeka. Trinaestog dana prosvjeda nezadovoljni hrvatski mljekari poručili su kako neće prestati s blokadom prometnica sve do početka razgovora s odgovornim institucijama o problemu proizvodnje i otkupa mlijeka.
Dodatni pritisci
Članovi Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) izvijestili su u subotu uvečer da počinju s blokadom prometnica koja će trajati bez prekida do početka razgovora s odgovornim institucijama. Smatraju da se u rješavanje problema trebaju uključiti i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i premijer Zoran Milanović. Naznaka da bi moglo doći do takvog susreta jučer, međutim, nije bilo.
– Očekujemo da nas u toku sutrašnjeg dana pozovu na razgovor premijer Milanović ili ministar Jakovina, i da nam jasno kažu da li smo im potrebni kao proizvođači ili ne. O tome će ovisiti naše daljnje aktivnosti pa ćemo nakon sastanka odlučiti da li ćemo nastaviti s proizvodnjom ili svi idemo na Zavod za zapošljavanje – poručio je Tomislav Majetić, predsjednik Udruge uzgajivača simentalskog goveda. Dodao je kako će se mlijeko do sastanka s premijerom ili ministrom uredno isporučivati prerađivačima, no ako se to uskoro ne dogodi mljekari u pripremi imaju i blokadu isporuke mlijeka kao dodatnu metodu pritiska. Tvrde da bi  u slučaju bojkota poremećaj uslijedio već za oko pet dana.
Sporazum o modelu
Revolt Saveza koji predstavlja više od 80 posto proizvođača mlijeka koji proizvode više od 450 milijuna litara mlijeka, izazvao je sporazum što su ga 23. veljače potpisali mljekari koji nisu članovi Savjeta za mlijeko. Ponuđena otkupna cijena mlijeka, tvrde u Savezu, značila bi gašenje dvije trećine farmi koje proizvode hrvatsko mlijeko. Njihovo je nezadovoljstvo buknulo zbog cijene od 2,30 kuna po litri mlijeka, što ju je krajem siječnja svojim kooperantima najavio Dukat. Mljekari traže poštovanje promemorije o otkupnoj cijeni mlijeka iz 2009., prema kojoj su imali cijenu od 2,71 kunu po litri, a dobivali su i 42 lipe intervencije države.
Dio udruga potpisao je u petak navečer sporazum o utvrđivanju modela izračuna otkupne cijene mlijeka koji obuhvaća prosjek pet zemalja EU-a (Njemačka, Francuska, Mađarska, Slovenija i Rumunjska), koji će vrijediti tri mjeseca i u tom je razdoblju predviđena cijena od 2,43 kune.
Blokade su se u međuvremenu nastavile na svim prosvjednim punktovima osim na Slavonskoj aveniji u Zagrebu, a predstavnici Saveza uputili su ispriku hrvatskim građanima zbog problema koji će za vrijeme blokade nastati u prometu.


Šolčić demantira otmičarsku prošlost
Mladen Šolčić, potpredsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, demantirao je jučer za Media servis napise u više dnevnih novina o njegovoj navodnoj otmičarskoj prošlosti i lagodnom životu na račun višemilijunskih poticaja što ih je mljekarski vođa dobio od države.
– Nisam nikome prijetio smrću. Postoje dokumenti suda da se vidi tko je u pravu – prokomentirao je Šolčić svoj sukob s dužnicom Ljiljanom Čunović, kojoj je prijetio zbog neplaćanja duga. “Četiri godine imam pravomoćnu presudu za ovrhu na njenu imovinu, nikad je nisam uspio realizirati, a država joj je dala šansu da mi još jedanput ukrade novce”, ustvrdio je Šolčić.


Seljaci prosvjedovali bosi


Članovi Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, koji već osmi dan prosvjeduju na osječkoj obilaznici solidarizirajući se s proizvođačima mlijeka, jučer su neko vrijeme prosvjedovali bosi.
Tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Stanko Zdravčević kazao je na konferenciji za novinare održanoj na prosvjednom punktu kako je povod njihovoj gesti izuvanja cipela izjava premijera Zorana Milanovića da ima puno onih koji “nemaju traktore nego samo cipele a cipelama ne mogu blokirati cestu iako bi možda imali razloga”. Zdravčević je istaknuo da mu nije jasno „u što se to izrodio SDP, koji za razliku od svjetskih socijaldemokrata ne podržava seljake i radnike već krupni kapital”. Ustvrdio je da „Dukat” objavljuje netočne podatke o svojoj dobiti te da svoju dobit ostvaruje na račun seljaka.


Prosvjed u Žutoj Lokvi


Udruga uzgajivača Holstein goveda Ličko-senjske županije organizirala je jučer mirni prosvjed u mjestu Žuta Lokva kod raskrižja državne ceste D-23 (Senj-Brinje) i D-50 (Žuta Lokva-Otočac) na parkirališnom prostoru. Mirnim prosvjedom ličko-senjska Udruga uzgajivača Holstein goveda daje potporu hrvatskim proizvođačima mlijeka, koji već 13. dan prosvjeduju nezadovoljni ponuđenom otkupnom cijenom mlijeka te traže razgovora s odgovornim institucijama o problemu proizvodnje i otkupa mlijeka.