ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ATP i WTA Rim

Pera prošla prvo kolo, slijedi nemoguća misija

Autor: Juraj Vunjak

09.05.2024. 10:18
Pera prošla prvo kolo, slijedi nemoguća misija

Foto: Imagosport



Bernarda Pera drugi puta ove sezone uspjela je doći do drugog kola na nekom Masters turniru. Nakon što je »probila led« na američkom Indian Wellsu početkom ožujka, jučer je to isto učinila i u Rimu. Za sat i 43 minute igre Pera je pobijedila sunarodnjakinju Amerikanku Caroline Dolehide sa 7:6 i 6:3.


Nije dobro počelo za Zadranku jer joj je protivnica na početku meča oduzela servis, svoja dva uzela i Dolehide je imala 3:0 u gemovima. Ipak, Pera se vratila na 3:3. Visila je prilično u desetoj igri kada je čak dva puta spašavala break, odnosno set loptu, ali je uspjela »odgurati« prvu dionicu u tie-break. Ključan trenutak dogodio se u 13. poenu kada Pera oduzima servis protivnici i svojim početnim udarcem osvaja set. Početkom drugog seta sve se otključalo. Pera je povela 3:0 te za razliku od svoje protivnice nije dopustila bilo kakve probleme. Iskontrolirala je set do kraja i bez ikakvih problema upisala vrlo važnu pobjedu. U drugom kolu Peru čeka »nemoguća misija« protiv prve igračice svijeta Poljakinje Ige Swiatek. Iga je nenormalno dominantna te u Rim stiže kao pobjednica Madrida. Ove sezone na zemljanoj podlzoi Iga je upisala tek jedan poraz u osam mečeva.


Bez drugog kola ostala je Donna Vekić. Ona je u super zanimljivom meču tek u tie-breaku trećeg seta izgubila od Ukrajinke Lesije Tsurenko. Završilo je 6:2, 3:6 i 7:6 za Ukrajinku koja je samo nastavila svoju odličnu seriju protiv prvog hrvatskog reketa. U posljednja tri međusobna susreta, Tsurenko je slavila sva tri puta. Ukrajinka je s dva breaka dominantno osvojila prvi set, a Donna pak je s jednim breakom i čak četiri propuštene set lopte na servis Ukrajinke vodila priču u drugom setu. U trećem je Tsurenko imala 4:1, no Vekić se vratila na 4:4, ali je pokleknula u tie-breaku. Poraz je upisala i druga hrvatska predstavnica, Petra Martić. Ona je s glatkih 6:2 i 6:2 poražena od Egipćanke Mayar Sherif. Čak pet od ukupno osam gemova na servis Hrvatice dobila je Egipćanka te se prošetala u drugo kolo.




Iz muškog ždrijeba Mastersa valja istaknuti poraz Gael Monfilsa od Thiaga Monteira. Jedan od najvećih teniskih romantika u proteklih 15-ak godina nije imao rješenja za vrlo raspoloženog Brazilca. Završilo je 6:2 i 7:5 za Monteira. Danas u muškom ždrijebu nastupa jedini hrvatski predstavnik Borna Ćorić. Njegov protivnik je Britanac Jack Draper s kojim se nikada prije nije susreo.