ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Karate

[FOTO] Anđelo Kvesić i Ivan Martinac korak od naslova europskih prvaka

Autor: Juraj Vunjak

09.05.2024. 10:12
[FOTO] Anđelo Kvesić i Ivan Martinac korak od naslova europskih prvaka

Foto: GöKHAN TANER (WWW.GOKHANTANER.COM)



Prvog dana Europskog prvenstva u karateu najveći uspjeh ostvarili su Anđelo Kvesić koji se u kategoriji +84 kilograma te Ivan Martinac u kategoriji do 75 kg koji će se boriti za titule europskih prvaka. Obojica su do finala stigli nakon što su ostvarili četiri pobjede tijekom jučerašnjeg dana.


Kvesić je u prvoj borbi porazio Norvežanina Bellemkhannatea rezultatom 6:0. Norveški karatist imao je prednost u visini i rasponu ruku, no Kvesić je to iskoristio protiv njega, spustio se nisko i poentirao udarcem u tijelo. Ruke nisu bile jedino oružje hrvatskog karatista, konstantno je prijetio srednjim udarcem noge (body kick) kojeg je u konačnici i pogodio što mu je donijelo solidnu prednost od 3:0. Kvesić je nastavio pokazivati svoj zavidni arsenal, u posljednjim sekundama uhvatio je protivnika u klinč, oborio ga spoticanjem i plasirao udarac što mu je donijelo maksimalna 3 boda i veliki pljesak publike.


Do zadnje sekunde


U drugom kolu dočekao ga je Nijemac Sekota, gdje je Kvesić slavio s 2:2 ubog pravila prvog boda prednosti. Nijemac je bio vrlo agresivan, inicirao je gotovo sve razmjene, dok je hrvatski karatist čekao priliku za kontranapad. Strpljenje urodilo je plodom, dvaput je uzastopno poentirao udarcem nakon bloka i stekao prednost 2:0. Njemački karatist je pred kraj borbe dao sve od sebe i pogodio lijepi body kick čime je poravnao rezultat na 2:2, no na njegovu nesreću Kvesić je stekao prednost prvog boda što mu je u konačnici donijelo pobjedu i plasman u četvrtfinale.




U četvrtfinalnoj borbi hrvatski karatist je porazio Turskog protivnika Genca rezultatom 8:1. Nakon ujednačenog početka borbe Kvesić je dvaput poentira s eksplozivnim kickovima, a jednom je bio bolji u razmjeni s rukama te je stekao veliku prednost pri 5:1. Bilo mu je to dovoljno za pobjedu, ali Anđelo je još jednom pokazao svoju kvalitetu, uhvatio je protivnika u klinč i oborio ga na tatami gdje je s tri boda potvrdio svoj ulazak u polufinale.


U polufinalu protiv bosanskohercegovačkog karatista Anesa Bostandžića, Kvesićeva smirenost i koncentracija bili su ključni za pobjedu. Niti jedan nije riskirao, ali Bostandžić ipak prvi »povlači okidač« i sjajnim direktom poentira za vodstvo 0:1. Vremena gotovo da nije ostalo te se činilo kako će pobjeda pripasti Bošnjaku, no Hrvat je imao drugih planova. Kvesić je inicirao klinč i rušenje, no vrlo brzo se vratio na distancu s koje je sjajnim body kickom pogodio protivnika za odlučujućih 2:1 i plasman u finale Europskog prvenstva.


– Dvorana je prekrasna i sve je super organizirano, nakon četiri meča i pobjede zasluženo ulazim u finale koje će biti u subotu, no prije toga na red dolazi ekipno natjecanje. Imao sam četiri dobra protivnika, bilo je neizvjesno, većinom sam borbe završavao u zadnjim sekundama. Tu se lome koplja i vidi mentalna i psihička priprema. Odradio sam to na iskustvo i domaći teren. U zadnjem meču sam nezgodno pao na rame, ne znam što će biti s tim, nadam se da će biti u redu – rekao je Kvesić. U subotnjem finalu Kvesić će se boriti protiv Talijana Mattea Avanzinija, a ovo njegovo treće europsko prvenstvo zaredom da je u borbi za medalju.


– Konstantno radim rezultate, to je jako lijepo, potvrda kvalitete jednog borca, da ne trajete samo jedno prvenstvo – zaključio je Kvesić.


Foto


Europsko prvenstvo u karateu


avatar

Snimio: Mislav Klanac


09.05.2024. 10:10




























































Galerija

Foto: Mislav Klanac


U kategoriji do 75 kg Ivan Martinac plasirao se u finale natjecanja pobjedama protiv Poljaka Bankowskija (2:0), Austrijanca Pokornyja (2:0) i Portugalca Duarte (2:0). U polufinalnoj borbi dočekao ga je Makedonac Zaborski. Na semaforu je bilo 0:0 do posljednjih pet sekundi meča, no onda je Martinac lijevim high kickom u stilu Mirka Filipovića pogodio protivnika za konačnih 3:0 i borbu za zlatnu medalju.


Borba za broncu


Ivan Kvesić plasirao se u polufinale kategorije do 84 kg, no ondje je u nevjerojatnoj drami u posljednjoj sekundi zaustavljen od strane grčkog karatista Mastrogiannisa koji je slavio sa 6:6 zbog prednosti prvog boda. Grk je dvaput »uhvatio« Kvesića nespremnog tijekom kicka i poentirao direktom, no Ivan se uspio vratiti i sjajnim viskom kickom preuzeti vodstvo pri 3:2. Mastrogiannis ponovno je bio brži u razmjeni čime je poravnao rezultat. Svega tri sekunde prije kraja Kvesić je uhvatio protivnika u klinč i udarcem noge iz okreta pogodio je protivnika i poslao tribine u delirij. Prednost pri 6:3 činila se nedostižnom dvije sekundi prije kraja, no Grk u filmskoj završnici pogađa Kvesića gotovo identičnim udarcem kakvog je ranije pretrpio. Rezultat na semaforu glasio je 6:6, no Mastrogiannis je imao prednost prvog boda koja mu je u konačnici donijela finale, dok će Kvesić svoju sreću potražiti u borbi za brončanu medalju.


Lea Vukoja je u kategoriji do 68 kg došla do četvrtfinala pobjedama protiv Poljakinje Grejner (4:0) i Talijanke Bodei (3:2), no ondje ju je porazila Španjolka Nieto Mejias rezultatom 4:5. Obje karatistice pokazale su ljepotu ovog sporta, no španjolska predstavnica je zahvaljujući nevjerojatnoj brzini reakcija ipak došla do jednog poena više i zaslužene pobjede. Za Leu Prvenstvo nije gotovo jer ju očekuje i ekipno natjecanje.


– Protivnica mi nije dobro »sjela«, od početka meča ju nisam dobro procijenila. Kasnije se meč puno bolje odvio, zadnjih deset sekundi bilo je vrlo napeto, bilo je par situacije koje su mogle ići u korist obije strane. Žao mi je što nisam došla do pobjede, no ipak sam zadovoljna sa svojim performansom jer smatram da sam se maksimalno potrudila i dala sve od sebe. Drago mi je zbog Anđela i Ivana, ostvarili su sjajan uspjeh. Sutra je na redu ekipno natjecanje protiv Slovakinja, bit će to zanimljiv meč. Zadar je divan grad, uvijek volim doći tu i drago mi je da se prvenstvo održava ovdje – izjavila je Vukoja.


U premijernom nastupu na seniorskom EP Nikolina Golomboš (+68 kg) izgubila je od Crnogorke Milene Jovanović. Meč je završio 4:4, ali je crnogorska predstavnica išla dalje zbog pravila prvog osvojenog boda. U ženskoj konkurenciji do 61 kg Mia Čačko poražena je u prvom kolu. Od nje je bolja bila škotska karatistica koja je slavila rezultatom 5:2. U kata natjecanju Dino Huić je ispao s 0.2 boda manje od Francuza Francka Ngoana, i to rezultatom 38.40:38.20 u korist francuskog natjecatelja. Sara Malčec izgubila je dvoboj 1. kola od Španjolke Paole Garcije Lozano (40.50:38.00).