Ugostiteljska ponuda Biograda prije tri godine oplemenjena je otvaranjem jedne dobre konobe. Sumirajući znanje stečeno na Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Zagrebu kuhar majstor specijalist Mirko Poljak odlučio je otvoriti vlastitu konobu, nastojeći, kako nam je istaknuo, približiti svojim sugrađanima, dakako, i turistima, mediteransku kuhinju na nešto posebniji način. Svjestan kvalitete namirnica ovog podneblja Poljak je okosnicu rada svoje konobe, koju je nazvao Bazilika zbog neposredne blizine biogradske bazilike, utemeljio na upravo tim namirnicama, no pripremljenim na nešto noviji i svakako maštovitiji način. Podršku su mu dali i sestra Ana Poljak Jeličić kao i supruga Nina Poljak koje također sudjeluju u radu ovog obiteljskog posla. Rezultat je svakako pohvalan s obzirom na to da se u Bazilici itekako može vidjeti da u kuhinji ne stoji neki priučeni kuhar, već kuhar s diplomom. Jela stoga ni približno nemaju veze s “konfekcijom”. Mirko ističe da gosti dosta traže salatu “kraj” koja može biti i predjelo i glavo jelo, hobotnicu s čičvardom, rižoto od škampi ili, pak, kada su glavna jela u pitanju, biftek “Katarina” (nazvan po otočiću Katarina ispred Biograda) punjen svježim sirom i pršutom. Restoranske delicije su svakako i otočni ramstek koji također ide sa svježim sirom, no u kombinaciji s blitvom ili brudet od bijele ribe s palentom. Vinska ponuda promovira prije svega domaća vina poput Ančićevih vina iz Smilčića (Figurice, Kulice…). Desert broj jedan je čokoladni parfe s kojim smo taj dan zaključili gurmanski posjet Bazilici. Vrhunska slastica bila je točka na “i” odličnog objeda koji je uključivao laganu, ljetnu salatu Kraj s hobotnicom i feta sirom te čevape od tune. Pilo se, dakako, Ančićevo vino Kulica.
“Ćevapi” od tune
0,25 kg svježe tune
2 režnja češnjaka
1 žlica krušnih mrvica
1 žlica crvene paprike
sol, papar
Svježu tunu ručno iskosati. Dodati sve začine i oblikovati tunu u oblik čevapa. Posložiti čevape na ugrijane gradele, paziti da se ne prepeku. Uz čevape poslužiti slani krumpir i zaliti maslinovim uljem.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Serie A
Lazio ostvario i treću uzastopnu prvenstvenu pobjedu pod vodstvom Igor Tudora
Nogomet
Bundesliga
Bayer ponovo izjednačio u 96. minuti i u 46. utakmici ove sezone ostao bez poraza
KK Zadar
Premijer liga, 33. kolo
Zadrani zaključili osnovni dio laganim hodom protiv Bosca
Nogomet
SuperSport HNL
Hajduk pred praznim Poljudom uvjerljivo savladao novog drugoligaša
Ostali sportovi
GIMNASTIKA
Tin Srbić: Vjerujem da mogu puno bolje nego danas
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Brojni građani i turisti na subotnjoj špici, evo koga smo sreli
Zadar
MUKE S MAJSTORIMA
MUKE PRI ADAPTACIJI STANA: ‘Majstori su nam uništili stan u srcu Zadra, šteta je…”
Crna Kronika
UHIĆEN JE
Ubojstvo u pokušaju na području Biograda: Željeznim predmetom pretukao muškarca, teško ga ozlijedio
Nogomet
Treća NL Jug, 26. kolo
Zadar preokretom slavio u derbiju i vratio se na prvo mjesto
Zadar
OB ZADAR