Nedjelja, 11. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kapetan Dragan još neće biti izručen

15.11.2013. 23:00
Kapetan Dragan još neće biti izručen


Dragan Vasiljković još je malo odgodio svoje potencijalno izručenje Hrvatskoj. Poznati Kapetan Dragan i njegova obrana uspjeli su sutkinji Jennifer Davies dokazati kako su trebali biti obavješteni o prepisci Hrvatske i Australije o njegovom izručenju.
Sutkinja je zaključila kako je zbog toga došlo do proceduralne pogreške u ekstradicijskom postupku. Sada i Tužiteljstvo i Vasiljkovićeva obrana imaju po tjedan dana da daju podneske na ovu odluku, a novo je ročište 22. studenog. Tužiteljstvo bi u ovom slučaju moglo napraviti najjednostavniju stvar na svijetu – dopustiti Kapetanu Draganu i njegovoj obrani uvid u prepisku između hrvatskih i australskih vlasti.
Naime, Vasiljkovićeva obrana inzistirala je na tome da ima pravo na uvidu prepiske između dva pravosuđa, a kojim su Australci utvrdili kako se Vasiljkoviću u Hrvatskoj ne namjerava suditi ni zbog čeg drugog nego li zbog onih stvari zbog kojih ga misle izručiti, odnosno zbog kaznenih djela zbog kojih je raspisana tjeralica.
Sutkinja Davies je zaključila kako obrana na to ima pravo, iako je do jučer australsko pravosuđe odbijalo dati im uvid u prepisku. No, odbila je sve ostale zahtjeve obrane, koja je imala više prijedloga za odbijanjem ekstradicijskog naloga. Australski mediji pišu da ova situacija vjerojatno neće utjecati na konačnu Vasiljkovićevu sudbinu, već će samo odužiti sada već osmogodišnji proces izručivanja čovjeka koji ima i srpsko i australsko državljanstvo