Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

sjajna sportašica

JOSIPA MARKOVIĆ Zadarska odbojkašica na kratkom odmoru: 'Sezona je bila raznolika...'

Autor: Šime Ćurko

03.05.2024. 13:13
JOSIPA MARKOVIĆ Zadarska odbojkašica na kratkom odmoru: 'Sezona je bila raznolika...'

Foto: DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL



Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija počela je pripreme za ovoljetne naporne utakmice koje ih očekuju, pod trenerskom paskom izbornika Igora Arbutine, kojem je ovo prva akcija s našom izabranom vrstom. Nakon okupljanja u Zagrebu krenule su put Maribora i stare dobro poznate odbojkaške baze Draš, gdje će boraviti do 9. svibnja. S obzirom to da u mnogim državama još uvijek traju klupska natjecanja, reprezentacija je u ovom dijelu priprema u oslabljenom sastavu. Hrvatsku 17. svibnja očekuje prvi turnir Zlatne lige u Osijeku. Nakon toga slijede još dva turnira, u Belgiji i u Španjolskoj. Jedna od djevojaka koja još nije s reprezentacijom je i Zadranka Josipa Marković, članica mađarskog kluba MAV Elore, u koji je stigla prošlo ljeto nakon četiri sezone provedene u zagrebačkoj Mladosti.


– Zlatna liga se ove godine igra malo drugačije, pa ćemo umjesto skupine imati šest utakmica, koje se igraju vikendima. Budući da smo na nekim pozicijama ostali bez iskusnih igračica, pripreme su počele ranije kako bismo se što bolje pripremile za nadolazeća natjecanja. Nakon Zlatne lige, ako se ne plasiramo u polufinale, očekuju nas i kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2026. koje će se igrati kroz kolovoz. Reprezentaciji ću se uskoro pridružiti, nakon nekoliko dana odmora od sezone koja je bila raznolika, s puno padova i uspona, Josipin klub nakon poraza u polufinalu doigravanja za prvaka, izgubio je i u borbi za treće mjesto.


“Ove godine nam je medalja pobjegla”


– Glavni cilj je ostvaren, a to je bila borba za medalju. Nakon što smo gubili 2:0 u utakmicama u četvrtfinalu smo uspjeli dobiti tri utakmice i okrenuti na 3-2 za prolazak u polufinale. Tamo nas je dočekao Vasas, dvostruki mađarski prvak koji nije izgubio utakmicu u domaćoj ligi ove sezone. Poraženi smo u tri utakmice zaredom, što je značilo da idemo na Bekescabu u borbu za treće mjesto, također u pet utakmica. Iako nismo uspjeli izboriti broncu, bile smo jako blizu. Jako mi je žao zbog toga, ali dale smo sve od sebe i možemo biti ponosne na cijeli svoj rad.




Marković ostaje u Mađarskoj i sljedeće sezone


– Ove godine medalja nam je pobjegla, ali dogodine se nadamo boljem rezultatu. Klub je relativno mlad i ima puno prostora za napredak, kako s klupske strane, tako i s naše igračke. Sretna sam što sam dobila novo iskustvo igranja u inozemstvu i boljoj ligi i što sam opet dio reprezentacije. Spremna sam za nove izazove i nadam se dobrim rezultatima.