Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

VILI BEROŠ

Brzim brodicama hitne medicinske službe dosad spašeno 66 života

Autor: Hina

09.01.2024. 19:21
Brzim brodicama hitne medicinske službe dosad spašeno 66 života

Foto: Ministarstvo zdravstvaZajedno s dvije zadnje intervencije na Šolti i Rabu, brze brodice hitne pomorske medicinske službe dosad ukupno broje 66 spašenih života, izvijestili su iz Ministarstva zdravstva u utorak.


“Brze brodice hitne pomorske medicinske službe, vrijednosti 10,1 milijun eura, osiguranih iz EU fondova i državnog proračuna, iznova polažu test izdržljivosti prevozeći pacijente tijekom vremenskih nepogoda. Posljednjim dvjema intervencijama na otoku Šolti i Rabu, brze brodice pokazuju istinsku vrijednost koja nadilazi i onu materijalnu – do sada ukupno 66 spašenih života naših građana”, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.


Čestitao je djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu Splitsko – dalmatinske i Primorsko – goranske županije, kao i posadama Lučkih kapetanija Rab i Milna koji su, unatoč lošim vremenskim prilikama, sudjelovali u zadnjim intervencijama i omogućili siguran prijevoz i pravovremeno liječenje pacijenata.
“Pacijentima koji su u ‘sigurnim rukama’ liječnika KBC-a Split i KBC-a Rijeka želim što brži oporavak i povratak na svoje otoke. Uistinu sam ponosan što je ova zdravstvena administracija realizirala spomenuti projekt koji ujedno odražava glavni putokaz i mjerilo djelovanja ove Vlade – sveobuhvatnu brigu i očuvanje ljudskih života”, dodao je Beroš.


Obje akcije hitnih prijevoza pacijenata u riječkom i splitskom akvatoriju, uspješno su obavljene u ponedjeljak, 8. siječnja, u koordinaciji sa svim dionicima – županijskim zavodima za hitnu medicinu, nadležnim lučnim kapetanijama kao i splitskim i riječkim KBC-om.


Do sada su brze brodice usidrene u Dubrovniku, Zadru, Rabu, Malom Lošinju, Šibeniku i Supetru te je u samo devet mjeseci obavljeno 66 intervencija, najviše u Zadru – 19 te u Supetru15, Dubrovniku 12, Šibeniku i Rabu po osam i četiri intervencije u Malom Lošinju.


Ministar Beroš rekao je da se ove godine nastavlja val izgradnje i isporuke brzih brodica koje će dodatno podignuti razinu sigurnosti i zdravlja građana i posjetitelja Hrvatske.


“Kada tome pridodamo donesenu novu Mrežu hitne medicine i sanitetskih prijevoza, zatim ovogodišnje uspostavljanje hitne helikopterske medicinske službe – naši građani i posjetitelji dobivaju cjelovitu hitnu medicinsku uslugu u Hrvatskoj”, naglasio je.