Najavljujući ovoljetni nastavak naše akcije – Biramo restoran i konobu s najboljom izvornom gastroponudom, osvrnut ćemo se i na aktualnosti na području – kuhinje i naše gastroponude.
Ministar turizma Damir Bajs je pred sezonu potpisao Pravilnik o utvrđivanju posebnog standarda “Hrvatska autohtona kuhinja” kojim se prvi puta utvrđuje što su autohtona hrvatska jela čime je i postavljen temelj za brendiranje hrvatske kuhinje i restorana kao jednog od vodećih aduta hrvatskog turizma.
Pravilnik je ministar u prisustvu brojnih predstavnika strukovnih udruga Gospodarske i Obrtničke komore potpisao u zagrebačkom restoranu Stari Puntijar, koji je jedan od kandidata za dobivanje oznake/brenda “Hrvatska autohtona kuhinja”.
Istaknuvši da se taj projekt i sam pravilnik u Ministarstvu turizma razvijao više od godinu dana u suradnji sa svim relevantnim sektorima ministar Bajs je kazao da restorani koji žele dobiti tu oznaku sada trebaju samo podnijeti zahtjev Ministarstvu turizma. Stručno povjerenstvo će potom izaći na teren te provjeriti zadovoljava li restoran ili drugi ugostiteljski objekt uvjete za tu oznaku.
Pritom se može certificirati cijeli objekt ili samo dio jela koja su na njegovom meniju, s obzirom da pravilnik sadržava i popis od oko 500 autohtonih jela u Hrvatskoj. Taj popis uz ostalo obuhvaća hladna predjela, kruh i peciva (artičoke u ulju, bakalar na bijelo, češnjovke, čvarke), topla predjela, juhe i variva (gulaš s keljom, štrukli od sira, ragu od puževa, lički lonac), glavna jela i priloge (arambašići, dalmatinska pašticada, blitva na lešo, granatir), te salate i deserte (divlje šparoge na salatu, salata od boba, medenjaci, međimurska gibanica).
Ministar je naglasio da će svaki objekt dobiti navedenu oznaku ako ispunjava uvjete, ali i da će se kontrolirati kvaliteta i sadržaj ponude i nakon dobivanja oznake. To je ujedno i prvi put da Hrvatska brendira svoju kuhinju, što su već napravile brojne druge turističke zemlje te se u idućim godinama očekuje da će se taj projekt još više proširiti.
Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni kazao je da je to izuzetno važno za turizam i ugostiteljstvo te da će svi restorani koji su i do sada nudili kvalitetnu autohtonu gastronomsku ponudu dobiti još jednu dodatnu potvrdu te kvalitete.
I on, kao i vlasnik restorana Zlatko Puntijar, smatra da hrvatskoj gastronomiji pripada mjesto među svim važnijim svjetskim kuhinjama. Puntijar je i dodao da “od kulture stola kreće kultura naroda, a naši su nam preci toliko toga u gastronomiji ostavili u naslijeđe da s ponosom to trebamo pokazivati svima”.
Vlasta Klarić iz HGK također je pozdravila taj projekt i donošenje tog pravilnika jer je to “konačno osmišljen projekt koji osvještava postojanje hrvatske autohtone kuhinje”.
Možemo, dakle, kazati da ćemo ubuduće dobiti dodatne i službene mehanizme kojima će naša akcija koju provodimo već 10 godina dobiti na značenju i metodologiji.
Zadarski list s Turističkom zajednicom Zadarske županije, a na tragu niza drugih inicijativa i aktivnosti koje su njegovane i na našem području i u cijeloj Hrvatskoj, nastojao je popularizirati upravo izvornost i tradiciju u ovdašnjoj kuhinji. Činili smo to na jedan neagresivan i “nenadzornički” način. Mimo oštrih kritika, tajnih obilazaka restorana, ocjenjivanja i upozoravanja, cilj nam je bio predstaviti restorana, kazali što to imamo i potaknuti ih na izvorne recepte i to na redovnom meniju odnosno ponudi. Nakon ovog novog poteza službenih tijela sigurno je da će od iduće godine kada ovaj projekt saživi i naša akcija doživjeti promjene. Do tada želimo čitateljima predstaviti ovdašnju gastroponudu, a od ugostitelja dobiti najbolje od izvorne kuhinje i receptura.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
PRVI MAJ
Uoči Praznika rada sindikalci složni – rast plaća pojela je inflacija
Svijet
VIŠE POGINULIH
Tornado u južnoj Kini odnio živote
Nogomet
Zadar slavio u derbiju u Unešiću
Marin Oršulić: Važna pobjeda od koje ne treba raditi čudo
Zdravlje i ljepota
ALERGIJSKI ODGOVOR
Astma je kronična upala dišnih putova, a olakšati si možete pomoću nekih biljaka
Crna Kronika
Osuđen je
Pijan vrijeđao suprugu, a kasnije tvrdio: “Rekla mi je da imam malo spolovilo i da sam – kit!”
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Brojni građani i turisti na subotnjoj špici, evo koga smo sreli
Nogomet
Treća NL Jug, 26. kolo
Zadar preokretom slavio u derbiju i vratio se na prvo mjesto
Zadar
MUKE S MAJSTORIMA
MUKE PRI ADAPTACIJI STANA: ‘Majstori su nam uništili stan u srcu Zadra, šteta je…”
Crna Kronika
UHIĆEN JE
Ubojstvo u pokušaju na području Biograda: Željeznim predmetom pretukao muškarca, teško ga ozlijedio
Zadar
OB ZADAR