ponedjeljak, 11. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Fotografije i dokumenti kao svjedočanstva ratnog puta i pobjede

18.01.2019. 10:06
Fotografije i dokumenti kao svjedočanstva ratnog puta i pobjede


Jučer je u Osnovnoj školi Krune Krstića otvorena izložba „Fotografije i dokumenti 112. brigade Hrvatske vojske" u povodu obilježavanja 26. godišnjice vojno redarstvene operacije „Maslenica”.  Izložbu je organizirala Zadarska županija i Državni arhiv u Zadru, a autor postava je djelatnik arhiva Marijan Maroja koji je okupljene upoznao s 112. brigadom
– Ova je izložba pokušaj predstavljanja presjeka borbenog puta 112. brigade od osnivanja 28. lipnja 1991. godine do 24. prosinca 1995. godine, kada nakon zapovjedi o demobilizaciji završava njen ratni put. Uz fotografije koje idu kronološki i najvažnije dokumente iz 1991. godine tu su novinski izvještaji koji će posjetitelja vratiti u vrijeme Domovinskog rata, istakao je Maroja i izdvojio četiri ključna trenutka koja su nastojali naglasiti u okviru izložbe.
– Ta četiri ključna trenutka su obrana Zadra rujan-listopad 1991. godine, oslobađanje brda Križ u svibnju 1992. godine, akcija Maslenica u siječnju 1993. godine i operacija Oluja u kolovozu 1995. godine. U svim tim ključnim trenutcima Domovinskog rata veliku ulogu je odigrala 112. brigada. Ovdje su i slike 74 poginula i dva nestala pripadnika brigade, istaknuo je Maroja.
Na otvaranju su govorila i ravnateljica OŠ Krune Krstića Jasmina Matešić koja je naglasila kako se trebamo prisjećati svih žrtava Domovinskog rata te prvi zapovijednik brigade Marko Čulina koji je, između ostalog, rekao kako nema obitelji na zadarskom području koja nije vezana za 112. brigadu.
Čulina se prisjetio ratnog puta brigade, nabrajajući konkretne ratne akcije.
Izložbu je službeno otvorio pročelnik gradskog Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić, a uz navedene, na otvaranju su prisustvovali i umirovljeni brigadir Milan Bašić i ravnatelj Državnog arhiva Ante Gverić. Izložba će biti otvorena do 25. siječnja.