ponedjeljak, 23. lipnja 2025

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

VINO TJEDNA

Tonči Marijan na Hvaru je svoj vinski san pretvorio u javu

Autor: Manuela Plohl

18.05.2025. 17:04
Tonči Marijan na Hvaru je svoj vinski san pretvorio u javu

Foto: Osobna arhiva



Na Hvaru, na brdu iznad pitoresknih Pitava, s pogledom koji puca preko mirisnih padina vinograda, lavande i maslina do modrog mora, smjestila se vinarija Tončija Marijana. Ova vinarija i njezin vinar redefinirali su pojam boutique vina, na hrvatskom vinskom tlu. Ovo nije još jedna vinarija s dobrom pričom, ovo je manifest. Otočki šapat vina koje grmi.


Njen začetnik Tonči Marijan, bio je jedan od ključnih ljudi u Badelu i Dalmacijavinu. Kao čovjek koji je imao cijeli sustav u rukama, odlučio je okrenuti kotačiće sudbine i 2008. godine sve je napustio kako bi se vratio na škrto tlo svog djetinjstva gdje je odlučio izgraditi naslijeđe.


Ne biznis. Ne karijeru. Vinski san pretvoriti u javu.


Bez kompromisa




»Dobra vina i ona: ajme meni, da je meni ovako nešto napraviti!«. Tako Tonči dijeli svijet vina. Bez prenemaganja, bez marketinških fraza. Njegova vina nisu samo proizvod terroira, već njegova osobna filozofija pretočena u tekuću stvarnost. Minimalna intervencija, maksimalno poštovanje prirode i bez filtera. Vina nastaju iz ruke — i srca — jednog čovjeka.


U Tončijevim vinima nećete pronaći ni tračak konfekcije koja preplavljuje tržište, ni kompromise. Sam kaže da ne proizvodi vina, već suvenire. Godišnje iz njegova podruma izađe tek desetak tisuća boca. U vremenu kada velike brojke vladaju svijetom, Tonči inzistira na malom, ali smislenom i moćnom.


U njegovoj kušaonici — koja može primiti do 15 sretnika — degustacija nije samo kušanje. To je ritual. Višeslojno iskustvo u kojem Tonči osobno priprema sljedove jela, uparuje ih s vlastitim vinima i priča priču… Priča na vrlo osebujan način: elokventan, duhovit i iskren do boli.



Ima on i onu tipičnu tvrdoglavost svojstvenu svakom pravom Dalmatincu i voli svoj Hajduk. Čovjek je sa stavom: »Hajduk će jednom biti prvak!«. I kada to kaže, više vjerujete njemu nego ikome drugome.


Jer, baš kao što je stvorio vina iz ničega, a ona se danas piju u najfinijim europskim krugovima, i Hajduk će — s tim istim inatom — jednog dana ući u Ligu prvaka. A nadajmo se da će onda i Tonči napraviti limitiranu ediciju vina za tu priliku.


Igra za povijest


Ukupno, vinarija trenutačno broji oko 17 etiketa, a mnoge su limitirane na samo nekoliko stotina boca. Za one koji skupljaju vina s karakterom, to je dodatan plus. Iako je vino Vron Bod kralj podruma, njegovi podanici nisu ništa manje zanimljivi. Grk-Prč kuriozitet je za istinske vinske geekove.


Bogdanušu, sortu koju mnogi podcjenjuju, Tonči uzima kao projekt srca — vidi u njoj buduće elegantno ljetno vino koje će Hvar gurnuti u orbitu. Regula Saphoris je pak vino koje ima gotovo spiritualnu dubinu, a vino Plaža opušteno je, elegantno i fenomenalno uravnoteženo crveno vino, savršeno prilagođeno trenucima kada želite usporiti svijet oko sebe.


Njegova vina osvajaju brojne medalje, no ne zanosi se Tonči medaljama. Njega ne zanimaju ni trofeji ni prodajne brojke. Više ga zanima zašto Hvar — nekoć najveći vinogradarski otok svijeta — sada ima manje novih sadnji nego jedna ozbiljna obiteljska okućnica.


Tako je prošle godine sam zasadio 2000 novih čokota, što je više nego svi ostali vinari na otoku zajedno. Otužno? Možda. Ali i duboko simbolično. Jer Tonči ne igra za danas, on igra za povijest.


Tonči Marijan možda proizvodi vina. Ali zapravo — on je iskonski pripovjedač. Njegova vina zrcalni su odraz njegovih promišljanja o svijetu; njegov humor, njegov bijes, njegova nada, njegov Hajduk, njegove Pitve…


Vron Bod 16,4 – Singularis, 2019.


Svoju verziju Svetog Grala, Tonči je pronašao u vinogradu Vron Bod, smještenom na najboljoj mikrolokaciji pored Ivan Dolca. Mjesto je to gdje plavac mali ima što za reći. I to glasno. To je ista ona etiketa koja je 2019. godine osvojila zlatnu medalju na Decanteru, tada za berbu iz 2012. godine. Prvi takav uspjeh za plavac mali uopće. I, budimo iskreni, jedan od onih trenutaka kada se hrvatsko vinarstvo počešalo po glavi i shvatilo — imamo ozbiljan dragulj među sobom.


U svojoj kušaonici Tonči nam je predstavio novu ediciju Vron Boda; Vron Bod 16,4 Singularis iz berbe 2019., etiketu koja već svojim brojevima najavljuje jedinstveno iskustvo: moćnih 16,4 % alkohola, i jednogodišnja maceracija (da, dobro ste pročitali). Duga fermentacija i odležavanje u pomno odabranom, francuskom, spororastućem hrastu, čak dvije godine i sedam mjeseci, uz nisku razinu tostiranja drva.


Rezultat je vino koje osvaja na prvi gutljaj svojom moćnom toplinom i aromatskom snagom, dok profinjen ostatak sladora od 8/9 grama balansira čvrste dalmatinske tanine. Nepogrešivo rustikalno i iskonsko mediteransko vino. U njemu se nižu slojevi plemenitih aroma: kadulje, zrelih kupina i šljiva, nota duhana i kože, ali i onaj autentični dah hvarskog mirisnog bilja.


Ovakvo vino traži ozbiljne pratitelje u tanjuru, pa bi idealan spoj činili moćni dalmatinski specijaliteti poput janjeće pašticade s njokima, odležani tvrdi ovčji sirevi ili odrezak divljači u umaku od suhih šljiva i vina.


Kad s čašom Vron Boda u ruci gledate prema moru, polako shvaćate — ovo nije vino za svakoga, ovo je vino za nekoga! Za nekoga tko zna slušati. Tko čuje bubnjeve u daljini! Tko razumije da su neke boce više od vina! One su — suvenir jednog karaktera, jedne filozofije i jednog čudesnog otoka.