Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

zlouporaba položaja

Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora Vrsi infrastrukture i obrtnika, evo za što ih se tereti

Autor: K.E.

30.05.2024. 08:48
Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora Vrsi infrastrukture i obrtnika, evo za što ih se tereti

Foto: Toni PerinićŽupanijsko državno odvjetništvo u Zadru je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Zadru optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske (1985.) zbog počinjenog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 2. i 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 2. i 1. KZ-a i protiv državljanina Republike Hrvatske (1988.) zbog počinjenog kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 2. i 1. KZ-a.


Okrivljenicima se stavlja na teret da su od 1. prosinca 2021. do 14. ožujka 2022., u Vrsima, i to prvookrivljenik kao direktor jednog trgovačkog društva, a drugookrivljenik kao direktor građevinskog obrta, postupili s ciljem pribavljanja znatne nepripadne  imovinske koristi graditeljskom obrtu u vlasništvu drugookrivljenika.


Tereti ih se da su zajednički dogovorili kako će taj graditeljski obrt izdati više lažnih faktura za izvedene radove iako su znali da ti radovi uopće nisu izvedeni pa je tako drugookrivljenik izdao tri računa (ukupni iznos od 14.400,00 eura) na temelju kojih je trgovačko društvo (direktor je prvookrivljenik) izvršilo uplate na žiro račun graditeljskog obrta (direktor je drugookrivljenik) pri čemu je to trgovačko društvo oštećeno za iznos od 14.400,00 eura.
Prvookrivljenik je potom 1. siječnja 2023., sastavio aneks ugovora o radu bez odobrenja skupštine društva na temelju kojega si je sam povećao bruto plaću na mjesečni iznos od 3.587,35 eura, odnosno na neto iznos od 2.869,88 eura, iako je do tada imao pravo na neto plaću u iznosu od 1.840,44 eura.


Tereti ga se da je pritom na mjesto potpisa predsjednika skupštine društva, bez njegovog odobrenja i znanja, stavio njegov faksimil čime si je priskrbio nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 5.627,55 eura na štetu trgovačkog društva kojem je bio direktor.


Prvookrivljenika se tereti da je 15. prosinca 2022. i 4. siječnja 2023., u svojstvu direktora trgovačkog društva zaključio sa dvije osobe ugovore o radu na određeno vrijeme iako je znao da su ugovori fiktivni i kako te osobe neće dolaziti na posao čime im je omogućio pribavljanje nepripadne imovinske koristi u ukupnom iznosu od 9.332,95 eura na štetu tog trgovačkog društva.


Prijavio ih načelnik


Podsjetimo, riječ je o bivšem direktoru komunalnog poduzeća „Vrsi infrastruktura“ Andriji Papiću, kojeg je DORH-u prijavio načelnik Općine Vrsi Luka Perinić, o čemu smo pisali krajem lipnja prošle godine.


– Nakon odstupanja dosadašnjeg direktora te promjene osobe ovlaštene za zastupanje poduzeća Vrsi infrastruktura d.o.o. u sudskom registru, iz potom dostupne dokumentacije, uočena su određena postupanja i radnje za koje je iskazana sumnja da se možebitno radi o više kaznenih dijela iz sfere zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te krivotvorenja poslovne isprave.


Odmah nakon izvršene analize i prikupljanja sporne dokumentacije, sukladno svojoj zakonskoj, moralnoj i političkoj obavezi podnio sam prijavu Županijskom državnom odvjetništvu kao nadležnoj instituciji na daljnje postupanje u skladu sa zakonom, rekao je prošle godine Perinić.


Otkrilo se kako je direktor krivotvorio načelnikov potpis kako bi sebi povećao plaću, a fiktivno je zapošljavao prijatelje i poznanike. Rukovodstvo Općine prijavilo ga je i zbog sumnji na račune izdate po stavkama za koje je naknadno utvrđeno da nisu realizirane.