Foto: Jelica FARKAŠ
Osnovna intencija održavanja ovog skupa bila je, u prvom redu, upoznavanje s proizvodnjom najkvalitetnijeg ekstra djevičanskog maslinova ulja, a kroz predavanje obitelji Belić, čija su ulja među 15. najboljih u svijetu
Udruga maslinara i uljara Zadarske županije Orkula – Biograd na Moru upriličila je još jedno u nizu prigodnih maslinarskih događanja, koje je pobudilo veliko zanimanje članova udruge, ali i ostalih maslinara ovog područja.
Naime, u suradnji s tvrtkom Olea-b.b., u vlasništvu obitelji Belić iz Rapca, svjetski poznatim maslinarima, te hotelskom kućom Ilirija d.d. organizirala je stručno predavanje i degustaciju maslinovih ulja. Tako se proteklog vikenda u prostorijama hotela Kornati biogradske Ilirije okupilo oko 70-ak maslinara, članova udruge, ali i djelatnika Ilirije, koji se kroz segment ugostiteljstva u ovoj tvrtki svakodnevno susreću i s uporabom maslinova ulja. Svako dodatno stručno znanje bit će nam dragocjeno iskustvo, kazali su nam neki od sudionika ovog skupa. Osim biogradskim maslinarima ono će bez sumnje uvelike koristiti i stručnom osoblju, kuharima i konobarima hotelske kuće Ilirije, koja je ovom prigodom na kušanje ponudila i svoje vlastito ulje. Naime, uz desetak najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja o kojima su govorili i koje su ponudili na degustaciju Belići iz vlastitog asortimana, isto toliko ponudili su članovi Orkule iz Biograda i ostalih mjesta Zadarske županije. Što je bio cilj i smisao ovog predavanja i kušanja ulja, kazao nam je Željko Troskot, potpredsjednik udruge i voditelj Orkulinog kluba senzorskih analitičara.
– Osnovna intencija održavanja ovog skupa bila je, u prvom redu, upoznavanje s proizvodnjom najkvalitetnijeg ekstra djevičanskog maslinova ulja, a kroz predavanje obitelji Belić, čija su ulja među 15. najboljih u svijetu, doista se moglo dosta toga naučiti. Posebna zanimljivost ovih maslinara jest i to što su od masline roda askolana tenera koja je isključivo zelena, stolna maslina, proizveli ulje i postigli svjetska priznanja, kazao je Troskot.
Uz niz zanimljivih podataka o samoj proizvodnji, vremenu i načinu branja, preradi te čuvanju ulja, moglo se dosta naučiti i o tome koje se određene vrste ulja najbolje sjedinjuju s kojom hranom. Jedan od manje poznatih detalja jest da se ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno od sorte istarska bjelica idealno sljubljuje s tortom od čokolade, a ulje i kod nas poznate i česte talijanske sorte leccino zbog svoje voćne svježine i trajnog mirisa naglašava profinjeni okus sirove ribe škampa i kozica. Izvrstan okus daje lignjama i sipama na žaru te raznim svježim sezonskim salatama. Sladoled, panna cota i parfe od vanilije, šumskog voća i jagode te kolač od sira i ovčja skuta već s nekoliko kapi leccina postaju čudesna delicija, čulo se između ostalog na skupu.
najnovije
najčitanije
Nogomet
SERIA A
Fiorentina i Napoli remizirali, danas se sastaju Lecce i Atalanta, te Torino i Milan
Zadar
PROMJENJIVI SVIBANJ
Danas uživajte u suncu, sutra očekujte “žuto nebo”
Hrvatska
kriza
Hrvatskoj nedostaje najmanje 4.000 medicinskih sestara
KK Zadar
Premijer liga, doigravanje
Iz rova do rutinskog prolaza prema reprizi lanjskog finala
Zadar
GRADILIŠTE MEDICINSKE
Radnici su konačno “Izašli iz zemlje”, saliveni su temelji, dignuti prvi zidovi
Ostali sportovi
Josip Perinić
Malonogometni dragulj iz Vrsi: ‘Vrški dres je najteži, ali je i najposebniji’
Županija
NEUSPJEŠNI PREGOVORI
Knez: Je li normalno da djelatnica dječjeg vrtića ima veću plaću od gradonačelnika?
Županija
INCIDENT U KALIMA
Dok Darija hvale kao humanitarca, načelnik tvrdi da je samo on žrtva
Zadar
ODLUKA HRVATSKIH CESTA
PRIHVAĆEN PRIJEDLOG DUKIĆA Žmirići otvoreni za sav promet!
Crna Kronika
NEOČEKIVAN ULOV