Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

GRADILIŠTE MEDICINSKE

Radnici su konačno "Izašli iz zemlje", saliveni su temelji, dignuti prvi zidovi

Autor: Nikolina Lucić

18.05.2024. 07:30
Radnici su konačno

Foto: LUKA JELIČIĆRušenjem stare zgrade bivšeg hotela »Čazma« otpočela je nova dionica radova na izgradnji nove zgrade Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar. Nakon što je godinama Medicinska škola dijelila zgradu s Poljoprivrednom školom, nova zgrada, a u njoj suvremeni uvjeti učenja i rada svakako će za rezultat imati i kvalitetnije obrazovanje budućeg zdravstvenog kadra. Radovi na lokaciji bivšeg hotela »Čazma«, podsjećamo, početno su planirani kao rekonstrukcija i nadogradnja, no stanje same građevine bilo je toliko loše da se cijela morala srušiti!


Ravnateljica Anita Basioli kazala nam je kako radovi trenutačno teku planiranom dinamikom.


Projektom »Unaprjeđenje infrastrukture Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar – regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva« uspostavlja se infrastruktura za modernizaciju strukovnog obrazovanja i osposobljavanja prilagođenog potrebama gospodarstva uz poticanje inkluzivnosti. U Medicinskoj školi Ante Kuzmanića Zadar osigurat će se uvjeti za odvijanje programa obrazovanja i osposobljavanja koji su prilagođeni regionalnim potrebama tržišta rada i suvremenim dostignućima u zdravstvu.


Radovi u ritmu
Na samom je početku rušenja predviđenih dijelova konstrukcije na postojećoj zgradi, utvrđeno da je zatečeno stanje konstrukcije zgrade u dosta lošijem stanju nego je to bilo predviđeno ili se moglo predvidjeti u fazi izrade projektne dokumentacije. Uklanjanjem pojedinih dijelova konstrukcije zgrade pojavile su se pukotine na konstruktivnim elementima zgade, posebno nosivim kamenim zidovima, zbog čega je projektant dostavio novo projektno rješenje koje među ostalim predviđa privremenu stabilizaciju postojećih konstruktivnih elementa u fazi dok se izvode projektom predviđeni radovi rekonstrukcije.


Radovi se sufinanciraju kroz projekt »Unaprjeđenje infrastrukture Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar – regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva«. Bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurana su u maksimalnom iznosu od 30 milijuna kuna dok se ostatak sredstava osigurava kroz nacionalna sredstava i sredstva Zadarske županije kroz kreditno zaduženje.


– Mi smo sada zaista zadovoljni dinamikom radova na gradilištu i realno ne bismo trebali imati više neugodnih iznenađenja po pitanju izgradnje nove zgrade, kao što je bilo na samom početku projekta, gdje smo, dok se nisu utvrdili svi uvjeti i odobrilo rušenje zgrade, izgubili nešto vremena i novca, kazala je Basioli, koja se nada da će projekt biti završen u predviđenim rokovima.


Zadarska Medicinska škola je imenovana od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru zdravstva za područje pet županija: Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Karlovačke i Zadarske.


Povećavati upisne kvote


Kao takva, jedna je od najpoželjnijih strukovnih škola, koja iz godine u godinu bilježi sve veći porast broja prijavljenih učenika. Nova je školska infrastruktura zbog toga prijeko potrebna, jer Medicinskoj je školi u cilju povećavati, a ne smanjivati upisne kvote.


Ravnateljica je nam je već u ranijim razgovorima najavila kako škola, koja već sada ima preko 300 učenika, planira povećanje kvota i to još minimum dva do tri razreda, a najvjerojatnije bi, nakon suglasnosti resornog ministarstva uveli dodatni razred primalja i jedan medicinskih sestara. Radne snage u zdravstvenom sektoru općenito nedostaje, tako da bi se kvote brzo ispunile čak i kada bi uveli po još jedan razred laboranata i farmaceutskih tehničara.


Naime, Medicinska škola kao Regionalni centar kompetentnosti u sektoru zdravstva prati potrebe u ukupno pet županija, a osim dodatnih razrednih odjeljenja, novi prostor Medicinskoj školi omogućit će jednosmjenski rad i uvođenje dodatnih programa.


– Redovito se na koordinacijskim sastancima sastajem s projektantima, izvođačima i nadzornicima na gradilištu. Na gradilištu radovi teku po predviđenim planovima. Radnici su, kolokvijalno kazano, napokon izašli iz zemlje, salivena je prva ploča i temelji, a podignuti su i prvi zidovi. Zato smo jako zadovoljni i jako optimistično pristupamo daljnjim radovima na projektu. Objektivno govoreći, nadamo se da više neće biti neugodnih iznenađenja jer najveći problem koji smo imali, uspjeli smo uspješno riješili, zaključila je Basioli dodavši kako se završetak grubih radova na izgradnji nove školske zgrade može očekivati kroz listopad.