Petak, 5. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

vino tjedna

U srcu Zagreba Enozoik otvorio vrata svijeta vina

Autor: Manuela Plohl

06.11.2025. 20:15
U srcu Zagreba Enozoik otvorio vrata svijeta vina

Foto: Manuela Plohl



Zagreb je napokon dočekao ono što se u vinskim krugovima već duže šaputalo – Enozoik Portfolio Tasting. Održan 27. listopada 2025. u elegantnoj dvorani hotela Westin, ovaj je događaj, po prvi put svoje vinsko carstvo predstavio u glavnom gradu. Hrvatska je, istina, već navikla na kvalitetne portfolio prezentacije – Akrobat i Atrox već su postali sinonim za ozbiljne vinske susrete – no Enozoik je stigao s aureolom iščekivanja i reputacijom distributera koji spaja svjetsku širinu i pristupačnost.


Veliki izbor


Kao što smo već istaknuli, ono što Enozoik nedvojbeno izdvaja jest širina njegova svijeta u boci. Rijetko se koji distributer na našem tržištu može pohvaliti tako raznolikom, uzbudljivom i promišljeno odabranom paletom vina – od prestižnih šampanjskih kuća iz Reimsa te britanskih pjenušavih legendi iz Sussexa, preko talijanskih majstora iz Franciacorte, Trentina i Veneta, pa sve do španjolskih klasika iz Rioje i svježih atlantskih bijelih vina iz Ríasa Baixasa.


Tu su i francuski velikani iz Burgundije, Bordeauxa, Loire, Alsacea i doline Rhône, uz njemačke Rieslinge s obala Mosela, a niz su zaokružila vina iz Novog Zelanda te Australije. Dodajmo tomu Čile s elegantnim vinima iz doline Itata, Argentinu i njezin čuveni Malbec, Sjedinjene Države s kalifornijskim ikonama, kao i brojne druge etikete iz obližnje Slovenije, Hercegovine i Srbije.




Teško je sve to i pobrojati – jer Enozoikov portfolio djeluje poput putovnice kroz svijet vina, gdje svaka čaša otvara novu regiju, miris i priču. Ukupno 162 etikete vina iz čitavog svijeta na jednom mjestu, a kako vinari uvijek ponesu i pokoje iznenađenje ispod stola brojka se popela i na 200-ak etiketa.


Paleta se nije zaustavila na svjetskim vinima – u portfelju su svoje mjesto našla i vina iz Hrvatske, a sva vina iz Hrvatske predstavljali su vinari osobno. S posebnim ponosom, zasjala su i vina domaćih hrvatskih vinara, od Istre do Zagorja, od Dalmacije do Podunavlja – potvrđujući da hrvatska vinska scena ima što pokazati i pred najzahtjevnijom međunarodnom konkurencijom.


Električna atmosfera


Atmosfera je bila gotovo električna. Vinari i sommelieri su s osmijehom uljevali vina u čaše, vinari su objašnjavali vinifikaciju i terroir, a publika je šetala između stolova s osmijehom kakav se rijetko viđa ponedjeljkom u Zagrebu.


Svaka regija donijela je svoj akcent, miris i teksturu. Zagreb je toga dana disao vinom, a Enozoik je potvrdio svoj status ozbiljnog igrača na domaćem tržištu, ali i promotora vinske kulture koja nadilazi granice.


Nakon što su se dojmovi s tastinga slegli, u moru etiketa jedna mi je čaša ostala u sjećanju – Sauvignon Blanc vinarije Kopjar. Zašto baš to vino, pokraj brojnih drugih svjetskih i drastično skupljih vina? Jer je pokazalo da Hrvatska zna i može drukčije.


Godinama se domaći sauvignon blanc kretao u vrlo prepoznatljivim okvirima: svjež, izrazito voćan, s papričastim tonovima koji su često djelovali prenaglašeno. Ljetno vino, pitko i simpatično, ali rijetko kada profinjeno. No, ovaj Kopjarov primjerak priča drugačiju priču – onu o stilu, balansu i razumijevanju sorte.


Vinarija Kopjar


Vinarija Kopjar nalazi se na samoj granici Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije, u neposrednoj blizini Novog Marofa, podno šumovitih padina koje stvaraju idealnu mikroklimu koja potiče svježinu i eleganciju u čaši.


Obiteljska priča Kopjarovih započela je s ljubavlju prema vinogradu, a prerasla u ozbiljan projekt koji u sebi spaja poštovanje prema prirodi, organski pristup i suvremenu tehnologiju. Hladne noći omogućuju sporije dozrijevanje grožđa, očuvanje aroma i ugodnu svježinu.


U njihovom portfelju, osim sauvignon blanca, ističu se i rajnski rizling, zeleni silvanac, graševina, žuti muškat, chardonnay, manzoni, cabernet sauvignon i crni pinot. Kopjari su među rijetkima u regiji koji ozbiljno promišljaju stilističku preciznost bijelih vina.


Kušaonica vinarije Kopjar, inače prostrana i lijepo uređena, trenutno je zatvorena za posjete zbog opsežne rekonstrukcije, kako bi budući posjetitelji u mogli uživati u još ugodnijem i sadržajnijem vinskom iskustvu. Otvorenje je planirano tijekom prve polovice sljedeće godine.


Kopjar, Sauvignon Blanc, MV


U svijetu Sauvignon Blanca, gdje se često sve mjeri intenzitetom i aromatičnom glasnoćom, Kopjar 2023. govori tiho, ali elegantno. Ovo vino, aromatski suzdržano i teksturalno zaokruženo, više duguje inspiraciju francuskom Sancerreu negoli novozelandskoj školi.


Nema agresivne paprike ni prenaglašene bazge; umjesto toga, tu su suptilne arome šparoga, svježeg graška, vlažnog kamena i zelene jabuke. Sve to utkano je u elegantnu mineralnost i finesu.


Riječ je o ekološkom vinu iz premium linije vinarije Kopjar, nastalom kao multivintage spoj – prevladavajuća svježina berbe iz 2023. godine, čini glavninu vina, a obogaćena je dodatkom zrelosti male, ali značajne komponente iz berbe 2022.


Dio vina odležavao je devet mjeseci u velikoj hrastovoj bačvi od 1.500 litara. Takav format omogućio je mikrooksigenaciju bez agresivnih drvenih tonova, dajući vinu zaobljenost i diskretnu kremoznost, dok sortna ekspresija ostaje netaknuta. U čaši, boja je limun žuta s nijansama zelene i kristalnim odsjajem. Na nosu se otvara polako, u slojevima s diskretnim biljnim notama – šparoge i svježe pokošena trava – potom bijelo voće, kruška, zelena jabuka i bijela breskva, a zatim se pojavljuje onaj prepoznatljiv mineralni ton i aroma vlažnog kamena. Drvo je toliko nježno utkano u teksturu da je gotovo neprimjetno u aromi.


Tijelo je srednje puno, s finom kremastom teksturom koju podupire živa, ali nenametljiva kiselina. Završetak je dug, čist i slan s diskretnim herbalnim dodirom.


U ovom vinu ima »više Europe« nego egzotike, više promišljenosti nego instant dojma.


Vino izrazito prihvatljive cijene koje pokazuje kako sauvignon može biti ozbiljan, profinjen i autentično hrvatski, a ipak u skladu s najboljim svjetskim praksama.