Petak, 5. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

vino tjedna

Kroz devet vinarija u samom srcu Istre

Autor: Manuela Plohl

14.08.2025. 20:28
Kroz devet vinarija u samom srcu Istre

Foto: Vinarija Kozlović



Početkom kolovoza, Istra je postala pozornica jedne sinestezije. U glavnim ulogama – renomirani vinski stručnjaci i vinski akademici iz raznih dijelova Europe. U režiji i organizaciji moje malenkosti, a na programu – devet izvanrednih vinarija, maslinova ulja svjetskog glasa i raskoš istarskog stola.


Vinsko putovanje


Ovo nije bila obična vinska tura, već pomno organizirano profesionalno vinsko putovanje u svrhu promocije Hrvatske, u ovom slučaju Istre i njezinih vina, maslinovih ulja te kulinarske baštine pred najzahtjevnijom publikom – profesionalcima koji oblikuju vinsku scenu na međunarodnoj razini.


Takav projekt već sam realizirala prije dvije godine u Dalmaciji, kada su isti stručnjaci boravili u Zadru te iz njega, kao polazne točke, istraživali brojna druga dalmatinska vinska odredišta.




Ono što se u Istri odvija već godinama, ovih se dana doživjelo u koncentriranom, gotovo filmskom ritmu. Svaka vinarija iznijela je na stol najbolje od najboljeg, ne samo iz svojih podruma već i iz maslinika. No, naravno, uz maslinova ulja stigli su i pršuti, sirevi i tartufi – mirisna pratnja istarskim vinima.


Vinarija Benvenuti i njezin domaćin Nikola Benvenuti dočekali su nas u ambijentu profinjene elegancije romantičnog istarskog mjesta Kaldir. Degustacija je doživjela vrhunac uz Santa Elizabetu – premium vino kuće, snažno, a opet otmjeno, s dubinom koja ostavlja neizbrisiv trag i koje je posjetitelje gotovo preko noći pretvorilo u strastvene ljubitelje sorte teran.


Potom su stigla i njihova čuvena desertna passito vina, bogata i zaokružena poput tekućeg zlata, koja su također osvojila srca i nepca naših gostiju.


Milijunski pogled


Vinarija Tomaz nas je razbudila milijunskim pogledom na Motovun i čudesnim modernim zdanjem, gdje je svako jelo, uz pomno odabrana vina, postalo poezija pretočena u okuse. Najdublji dojam ostavila je rijetka i osebujna Malvasia Nera, koja je osvojila goste svojom jedinstvenom aromatikom i karakterom.


Vinarija Fakin nas je ponovno podsjetila da je teran istinski vinski dragulj Istre, što je najbolje zasjalo u etiketama Il Primo i Michel. Obje etikete otkrile su njegovo najekstraktnije i najslojevitije lice, savršeno upareno s profinjenim kreacijama iz kuhinje, dok su mirisni istarski tartufi svakom jelu dali poseban, nezaboravan karakter.


Uljara i vinarija Ipša, predvođena vlasnicom Irenom i njezinim sinom Ivanom, otvorila je sasvim novo poglavlje našeg putovanja – ono u kojem se jednaka strast posvećuje i vinu i maslinovu ulju. Gosti su imali priliku kušati maslinova ulja koja osvajaju svjetske nagrade te sudjelovati u stručnoj edukaciji profesionalnog kušanja, otkrivajući razlike u sortama, aromama i teksturama.


Obilazak imanja uključivao je razgled modernog pogona uljare, kao i vinskog podruma. Od bogate palete vina, posebno se istaknula linija maceriranih vina, poput sivog pinota – slojevitog i karakterom bogatog, dokaz da Ipša majstorski spaja dvije istarske perjanice u jednu priču.


Raskošna rezglednica


Vinarija Damjanić i njezini vlasnici Željka i Ivan Damjanić osvojili su nas od prvog trenutka toplinom i gostoljubivošću, ali i jedinstvenom vinskom pričom koja dira srce – pričom o predanosti, obiteljskoj tradiciji i neprekidnom usavršavanju.


Kušanje je između ostaloga, otkrilo niz besprijekornih izvedbi malvazije, od svježih i vibrantnih do kompleksnijih i odležanih, svaka s jasnim potpisom kuće. Ta je raznolikost zaokružila dojam i ostavila goste iskreno impresioniranima.


Stancija Meneghetti bila je raskošna razglednica Istre – imanje koje, sa svojim skladom arhitekture i pejzaža, izgleda kao kadar iz filma. Obilazak je vodio kroz umjetničke instalacije u vinogradima, maslinike i luksuzne vile imanja, uz kušanje niza vrhunskih ulja, delikatesa i vina.


Poseban trenutak bilo je usporedno kušanje različitih godišta kultnog vina Meneghetti Red, kroz koje se jasno očitovala dosljednost, strpljenje i vizija ove kuće – svaka berba pričala je svoju priču, a zajedno su činile mozaik izvrsnosti.


Domaine Koquelicot predstavila nam je sama vlasnica Jacqueline Marovac, koje je ujedno i kolegica s međunarodne vinske akademije u Rustu, što je degustaciji dalo dodatan profesionalni pečat. U čašama su se redala vina nastala u spoju burgundijskog šarma i istarskog terroira, s izraženim osjećajem za eleganciju i balans.


Posebno su se istaknuli profinjeni pjenušac Kontempo te fino, zaokruženo bijelo vino Belaigra, oba s prepoznatljivim potpisom kuće i aromatskom kompleksnošću koja je osvojila naše goste.


Standard kvalitete


Luciano i Marina Visintin, vlasnici vinarije Veralda, otvorili su vrata svijeta bujskih malvazija, pjenušaca i jedinstvenih maceriranih vina.


Naši su gosti imali priliku upoznati specifične metode vinifikacije i filozofiju vinarije, kroz stručne priče Luciana Visintina, koje su podjednako zaokupile njihovu pažnju kao i vina u čašama. Vinarija Veralda ostavila je dojam svojom lijepom paletom pjenušavih vina te jedinstvenim maceriranim bujskim malvazijama.


A onda – vinarija Kozlović.


Posljednji dan vinskih posjeta završio je u dolini gdje se obližnji brežuljci nadmeću ljepotom, a monumentalno i luksuzno zdanje vinarije dočekalo nas je u stilu i s vrhunskim vodstvom vlasnika Gianfranca i Antonelle Kozlović, koji su za nas osmislili čudesan doživljaj spajajući arhitekturu, pejzaž i vino.


Sam Gianfranco održao je za nas pravi masterclass nagrađen oduševljenim pljeskom. Profesionalno vodstvo, srdačna dobrodošlica i vina koja su standard kvalitete u Hrvatskoj, ali i šire, već desetljećima, zaokružili su ovaj nezaboravni posjet.


Upravo ovdje, u čudesnoj vinskoj oazi okruženoj mirisnim vinogradima, kušali smo veliki broj mirisnih malvazija, terana i muškata momjanskih, a među njima i jedno vino koje je posebno nadahnulo posjetitelje i koje će postati Vino tjedna u ovoj kolumni.


Rezime posjeta vinskh profesionalaca Istri je jasan. Pet dana. Devet vinarija. Stotine okusa i jedna Istra – koja zna kako gostu dati najbolje!


Kozlović, Santa Lucia, Malvazija, 2018.


Ovo je vino koje šapuće slojevima elegancije, o snazi terroira i viziji vinara koji ga je oblikovao. Grožđe dolazi s loza posađenih davne 1961. godine, što već na početku daje izražajnu mineralnost vinu. Berba je obavljena u punoj zrelosti, a fermentacija se odvijala u velikim drvenim bačvama, uz maceraciju od 4–5 dana. Gianfranco nam je otkrio kako pokušava izbjeći malolaktičku fermentaciju, čuvajući živu, prirodnu svježinu vina, koja je toliko potrebna malvaziji. Nakon fermentacije, 12 mjeseci odležavanja u velikim francuskim i slavonskim bačvama, te naknadno odležavanje u boci, zaokružilo je strukturu i donijelo impresivnu kompleksnost.


Na nosu se otvara aromama zrelog žutog voća, mirisnih dunja, breskvi i marelica, uz diskretne tonove elegantnog drva i natruha vanilije i voščanosti, te suptilan nagovještaj finog hrasta. Slojevi mirisa nadopunjuju se notama nježnog meda cvijetnih livada.


Na nepcu je suho, punog tijela, kremaste teksture, i bogatih zrelim aroma – od žutog voća i dunja, preko suptilnih nota tropskog voća, do gorkih badema. Ugodna svježina, savršeno je uravnotežena s alkoholom od 13,5 %, što vinu daje dug život i gastronomski potencijal. Završetak je dug, bogat, profinjen, s diskretnim aromama sušenog bilja Istre i osvježavajućom citrusnom notom koja zove na još jedan gutljaj.


Ovo vino nosi izrazitu sortnost, ali i ozbiljnost koja se donedavno rijetko vezivala uz istarsku malvaziju. Usporednim kušanjem berbe 2018. i 2013. godine uvjerili smo se u njezinu dugovječnost – primarne arome prelaze u tercijarne s gracioznošću koja oduševljava. Potencijal odležavanja od sigurnih desetak godina čini je kolekcionarskim vinom, a činjenica da je upravo ova etiketa proglašavana najboljom malvazijom na svijetu na međunarodnom natjecanju World of Malvasia potvrđuje njezinu izuzetnost. Ova etiketa osvojila je i zlato na Decanteru te zlato na Concours Mondial de Bruxelles. Svestranost, elegancija i snaga odlikuju ovo čudesno i iznimno kompleksno vino.


U konačnici, ovo je vino koje definira vrhunac istarske malvazije, ali i postavlja ljestvicu visoko za sve druge bijele sorte u Hrvatskoj. Sve u svemu, Santa Lucia iz 2018.-te miris je i okus Istre pretočen u tekuću umjetnost.