Foto: Pexels
Prije nekih 40 godina kuhinje diljem svijeta dobile su na dar mikrovalnu pećnicu i brzo postale ovisne o njoj za munjevito zagrijavanje. Mlađe generacije ne mogu ni zamisliti pripremu zobenih pahuljica, vruće čokolade ili kokica bez nje.
Pa ipak, mnogi od nas nepravilno koriste mikrovalnu pećnicu za podgrijavanje hrane.
Naravno, znamo da nikada ne smijemo stavljati aluminijsku foliju, metal ili plastiku, ali postoje jednako opasni rizici i pri određenim namirnicama.
Tvrdo kuhana jaja
S ljuskom ili bez ljuske, kada se tvrdo kuhano jaje kuha u mikrovalnoj pećnici, vlaga iznutra stvara ekstremno nakupljanje pare, poput minijaturnog ekspres lonca, do točke u kojoj jaje može eksplodirati!
Što je još strašnije, jaje može prsnuti nakon što se zagrije, što znači da vam vruće jaje može eksplodirati u ruci, na tanjuru ili čak u ustima.
Da ne biste pretvorili svoje jaje u parnu bombu, izrežite ga na male komadiće prije podgrijavanja ili još bolje, uopće ga nemojte stavljati u mikrovalnu pećnicu.
Mesne prerađevine
Prerađeno meso često sadrži kemikalije i konzervanse koji im produljuju vijek trajanja. Nažalost, njihov boravak u mikrovalnoj može učiniti te tvari lošijim za vaše zdravlje.
Podgrijavanje prerađenog mesa pomoću mikrovalnog zračenja pridonosi stvaranju produkata oksidacije kolesterola koji se povezuju s razvojem koronarne bolesti srca.
Lisnato povrće
Ako želite sačuvati celer, kelj ili špinat da ih kasnije pojedete kao ostatke, planirajte ih podgrijati u običnoj pećnici, a ne u mikrovalnoj. Kada se grije u mikrovalnoj pećnici, prirodni nitrati (koji su sami po sebi jako dobri) mogu se pretvoriti u nitrozamine, koji mogu biti kancerogeni.
Cikla
Ista kemijska konverzija koja se događa sa špinatom vrijedi i za podgrijavanje cikle i repe bogate nitratima!
Ljute papričice
Kada se ljute papričice podgriju u mikrovalnoj pećnici, kapsaicin – kemikalija koja im daje ljut okus – oslobađa se u zrak. Kemikalija u zraku može vam opeći oči i grlo.
Krumpir
Opasnost dolazi kada pokušate podgrijati krumpir prethodno pripremljen u aluminijskoj foliji.
Pečenje krumpira u aluminijskoj foliji štiti bakteriju C. botulinum od topline, što znači da i dalje može napredovati ako krumpir predugo ostaje na sobnoj temperaturi i potencijalno uzrokuje botulizam.
Stavljanje tog kontaminiranog krumpira u mikrovalnu pećnicu također neće ubiti bakterije, stoga igrajte na sigurno pripremajući ih na limu za pečenje umje
najnovije
najčitanije
Novosti
halo inspektore
Isti proizvod u Austriji košta 60, a u Hrvatskoj120 eura: “Netko nas ozbiljno vara i vuče za nos”
Zadar
koncert na višnjiku
Još jedan koncert za pamćenje: Thompson i večeras napunio Višnjik
Novosti
obavezno usmrćivanje
Nakon svinja, na red došle ovce i koze: Kuga malih preživača prvi put potvrđena u Hrvatskoj
Kultura
Prorokova škrinja
Nebojša Gunjević predstavio novi višeslojni roman u kojem je Zadar puno više od kulise
Crna Kronika
smrtni slučaj
79-godišnjak smrtno stradao u požaru vikendice: Vatra progutala kat kuće i krovište
Nogomet
Županijski hit-trener
Matej Čulina: “Tužno je vidjeti kad ambicije kluba guše djecu u njihovoj kreativnosti”
Zadar
POSLAO PORUKU
Na kraju zadarskog koncerta Thompson održao govor: ‘Onaj tko ne izlazi na izbore, nije ga briga za Hrvatsku’
Zadar
12. i 13. prosinca
Iz Višnjika uputili dvije važne obavijesti uoči Thompsonovih koncerata
Zadar
KONCERT
VIŠNJIK SE NAPUNIO! Donosimo fotke iz dvorane
Zadar
VIŠNJIK RASPRODAN