Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Tretman kakav zaslužuje

Imamo provjereno najbrži i najbolji način za održavanje mikrovalne pećnice čistom

Autor: Lucija Sučić

28.02.2023. 07:34
Imamo provjereno najbrži i najbolji način za održavanje mikrovalne pećnice čistom

Foto: Freepik

Redovno ju čistite kako biste se riješili neugodnih mirisa i mrljaMikrovalne pećnice rijetko kad dobivaju tretman čišćenja kakav zaslužuju, te je potrebno s vremena na vrijeme detaljno ju očistiti, kako izvana tako i u unutrašnjosti.


Za čišćenje tvrdokornih mrlja iz mikrovalne pećnice neće vam trebati nikakva posebna sredstva od onih koje već imate u kućanskom arsenalu.


Svakodnevno čišćenje najbolja je praksa


Najbrži i najbolji način za održavanje mikrovalne pećnice je da je svakog puta nakon korištenja obrišete vlažnom krpom od mikrovlakana.
No u realnosti to je nešto što će se veoma lako zanemariti, tako da je iduća najbolja stvar čistiti ju barem jednom tjedno.


Koje je najbolje sredstvo za čišćenje unutrašnjosti mikrovalne pećnice?


Ako unutrašnjost vaše mikrovalne ima tvrdokorne mrlje, postoji par opcija.


Jedna je ta da ju posprejate sredstvom za uklanjanje masnoće, a druga da napravite zasićenu otopinu tekućeg deterdženta za suđe i tople vode. Koju god metodu odabrali, sredstvo za čišćenje stavite izravno na spužvicu, čistu krpu ili papirnati ručnik te obrišite prljavštinu.


Za “uradi sam” možete koristiti limun, na način da narežete limun na kriške koje ćete potom staviti u zdjelu koja je prigodna za korištenje u mikrovalnoj. U zdjelu dodajte šalicu vode, te ju  postavite na rotirajući tanjur i upalite ju na visoku temperaturu oko tri do pet minuta.


Nakon završetka programa, zdjelu ostavite u mikrovalnoj pećnici barem nekoliko minuta, a potom ju oprezno izvadite i pritom zaštitite ruke jer će zdjela vjerojatno biti podosta vruća. Vlažnom spužvom prebrišite unutrašnjost mikrovalne pećnice.


Još jedna opcija je čišćenje otopinom octa i vode, što je postupak sličan gore navedenom, samo što ćete u zdjelu staviti otopinu obje tekućine u omjeru jedan prema jedan.