
Foto: Pexels
Prije nekih 40 godina kuhinje diljem svijeta dobile su na dar mikrovalnu pećnicu i brzo postale ovisne o njoj za munjevito zagrijavanje. Mlađe generacije ne mogu ni zamisliti pripremu zobenih pahuljica, vruće čokolade ili kokica bez nje.
Pa ipak, mnogi od nas nepravilno koriste mikrovalnu pećnicu za podgrijavanje hrane.
Naravno, znamo da nikada ne smijemo stavljati aluminijsku foliju, metal ili plastiku, ali postoje jednako opasni rizici i pri određenim namirnicama.
Tvrdo kuhana jaja
S ljuskom ili bez ljuske, kada se tvrdo kuhano jaje kuha u mikrovalnoj pećnici, vlaga iznutra stvara ekstremno nakupljanje pare, poput minijaturnog ekspres lonca, do točke u kojoj jaje može eksplodirati!
Što je još strašnije, jaje može prsnuti nakon što se zagrije, što znači da vam vruće jaje može eksplodirati u ruci, na tanjuru ili čak u ustima.
Da ne biste pretvorili svoje jaje u parnu bombu, izrežite ga na male komadiće prije podgrijavanja ili još bolje, uopće ga nemojte stavljati u mikrovalnu pećnicu.
Mesne prerađevine
Prerađeno meso često sadrži kemikalije i konzervanse koji im produljuju vijek trajanja. Nažalost, njihov boravak u mikrovalnoj može učiniti te tvari lošijim za vaše zdravlje.
Podgrijavanje prerađenog mesa pomoću mikrovalnog zračenja pridonosi stvaranju produkata oksidacije kolesterola koji se povezuju s razvojem koronarne bolesti srca.
Lisnato povrće
Ako želite sačuvati celer, kelj ili špinat da ih kasnije pojedete kao ostatke, planirajte ih podgrijati u običnoj pećnici, a ne u mikrovalnoj. Kada se grije u mikrovalnoj pećnici, prirodni nitrati (koji su sami po sebi jako dobri) mogu se pretvoriti u nitrozamine, koji mogu biti kancerogeni.
Cikla
Ista kemijska konverzija koja se događa sa špinatom vrijedi i za podgrijavanje cikle i repe bogate nitratima!
Ljute papričice
Kada se ljute papričice podgriju u mikrovalnoj pećnici, kapsaicin – kemikalija koja im daje ljut okus – oslobađa se u zrak. Kemikalija u zraku može vam opeći oči i grlo.
Krumpir
Opasnost dolazi kada pokušate podgrijati krumpir prethodno pripremljen u aluminijskoj foliji.
Pečenje krumpira u aluminijskoj foliji štiti bakteriju C. botulinum od topline, što znači da i dalje može napredovati ako krumpir predugo ostaje na sobnoj temperaturi i potencijalno uzrokuje botulizam.
Stavljanje tog kontaminiranog krumpira u mikrovalnu pećnicu također neće ubiti bakterije, stoga igrajte na sigurno pripremajući ih na limu za pečenje umje
najnovije
najčitanije
Svijet
BLISKI ISTOK
Izrael raspoređuje rezerviste po cijeloj zemlji
Županija
vinjerac
Mons. Zgrablić predvodio misno slavlje u čast sv. Ante Padovanskog
Plodovi zemlje i mora
agencija
Objavljen natječaj za dodjelu potpora poljoprivrednicima vrijedan 1,6 milijuna eura
Zadar
GRADSKA KNJIŽNICA
Američki kutak povezuje kulture već dva desetljeća
Hrvatska
uspješno mirenje
Potpisan sporazum Vlade i obrazovnih sindikata, izbjegnut štrajk u srednjim školama
Zadar
gorući problem
Erlić posjetio Kožino i Petrčane: “Moramo smanjiti pritisak građevinskih radova na život i turizam”
Zadar
RADOVI
Povećat će se sigurnost brze ceste do Gaženice
Županija
očekuju se gužve
Jadrolinija uvela dodatno putovanje na liniji Zadar-Bršanj
Svijet
psihološki profil
Ubojica iz Graza mjesecima planirao osvetu, a prije masakra ga je brinulo samo jedno
Nogomet
Ivan Prtajin