ponedjeljak, 25. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

IDEALAN DORUČAK

Espresso muffini s dvostrukom čokoladom savršeno pašu uz kišu

Autor: Lucija Sučić

11.11.2023. 09:23
Espresso muffini s dvostrukom čokoladom savršeno pašu uz kišu

Foto: iStock

Ako vam ih slučajno ostane viška, možete ih i zamrznuti!



Ako volite kavu, morate isprobati ove muffine, a ako ne… Postoji velika vjerojatnost da hoćete!


Bogati, sočni i ukusni muffini sa espressom prepuni su čokolade, a između njih i vas stoji svega tridesetak minuta pripreme. Uz to, predstavljaju jedan od idealnijih doručaka – mislimo, s kavom i čokoladom nema pogreške…


Ako vam ih slučajno ostane viška, možete ih i zamrznuti, preporuča autorica recepta Heather na svom blogu.


Sastojci


  • 180 g višenamjenskog brašna
  • 50 g nezaslađenog kakaa u prahu
  • 3/4 žličice sode bikarbone
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 3 žlice svježe kuhanog espressa, lagano ohlađenog
  • 1 1/2 žličica ekstrakta vanilije
  • 150 g granuliranog šećera
  • 2 velika jaja, sobne temperature
  • 240 g kefira
  • 115 g neslanog maslaca, otopljenog i malo ohlađenog
  • 120 g komadića čokolade
  • šećer u prahu za posipanje po izboru

Priprema




Zagrijte pećnicu na 220 °C i pustite da se dobro ugrije, te obložite dva kalupa za muffine papirnatim čašicama.


Nakon toga, u posudi pomiješajte brašno, kakao prah, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol, a u posebnoj posudi pomiješajte ohlađeni espresso, ekstrakt vanilije, šećer, jaja i kefir.


Ulijte ohlađeni maslac i izmiksajte da se sjedini. Dodajte suhe sastojke, miješajući drvenom kuhačom ili lopaticom tako da se skoro pa do kraja sjedine (neka ostane nekoliko tračaka brašna).


Lagano umiješajte komadiće čokolade i koristeći žlicu za sladoled, ravnomjerno podijelite tijesto u kalupe za muffine, tako da svaki napunite do vrha.


Pecite 5 minuta na 220 °C, a zatim smanjite temperaturu na 180 °C i pecite dodatnih 10-12 minuta. Možete provjeriti jesu li pečeni trikom sa čačkalicom.


Kada su gotovi, pustite ih desetak minuta da se ohlade, a zatim ih izvadite iz kalupa da se potpuno ohlade na rešetki. Prije posluživanja pospite ih šećerom u prahu.