![Isprobajte ovu neodoljivu varijantu jesenske Cezar salate](https://zadarskilist.novilist.hr/wp-content/uploads/2023/10/cezar-salata-792x495.jpeg)
Foto: iStock/NL
Tko tvrdi da su salate jelo samo za ljeto, taj nije probao okusom neodoljivu jesensku Cezar salatu koja u sebi ima sve okuse dobro poznatog jela, no s malim zaokretom i korištenjem sezonskih namirnica.
Jednostavna je za napraviti i idealna za pripremanje obroka za ponijeti – ova izdašna jesenska verzija Cezar salate postati će jedan od omiljenih jesenskih recepata!
Sastojci
Za bazu:
- 200 g očišćenog i nasjeckanog kelja
- 1 velika ljutika
- sok od pola limuna
- 40 g nasjeckanih pinjola ili oraha
- 30 g naribanog parmezana
- preljev za Cezar salatu
- krutoni od tikve
Za krutone od tikve:
- 1 srednja zimska tikva narezana na kockice
- 2 žlice maslinovog ulja
- 30 g krušnih mrvica
- 20 g ribanog parmezana
- 1 češanj češnjaka
- 3 žlice sitno nasjeckanog svježeg bilja, poput ružmarina, kadulje ili majčine dušice
- sol i papar po ukusu
Priprema
Zagrijte pećnicu na 220°C, a rešetku postavite na gornju trećinu pećnice. Obložite lim za pečenje papirom ili folijom za lakše čišćenje i ostavite sa strane. Tikvu narežite na kockice, prelijte s 1 žlicom ulja, začinite s prstohvatom soli i mljevenim crnim paprom te promiješajte da se sjedini.
U srednje velikoj zdjeli pomiješajte krušne mrvice, parmezan, češnjak, pokapajte preostalu 1 žlicu maslinovog ulja po vrhu, promiješajte da se dobro sjedini, i u smjesu onda ubacite kockice tikve i sve još jednom dobro promiješajte.
Obložene krutone od tikve stavite peći oko 20-25 minuta, dok tikvice ne omekšaju, a korica od parmezana ne porumeni. Zadnje 3-4 minute pečenja dodajte pinjole ili nasjeckane orahe u lim da se prepeku. Izvadite iz pećnice i ostavite sa strane.
Dok se tikva peče, stavite nasjeckani kelj u veliku zdjelu, pospite ga tanko narezanim lukom i bogatim prstohvatom soli. Iscijedite limunov sok po vrhu.
U kelj dodajte krutone od tikve, pržene orahe ili pinjole i naribani parmezan. Prelijte Caesar preljevom po vrhu, zatim promiješajte da se dobro sjedini. Okusite i po potrebi začinite dodatnom soli i mljevenim crnim paprom.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
ratni zločin
Pukanićev ubojica optužen za ubojstvo zarobljenih hrvatskih vojnika 1991.
Hrvatska
nova strategija
Ministarstvo priprema model priuštivog stanovanja podstanarima, donosimo sve detalje
Gastro
Churro cheesecake
Prefin španjolski desert rapsodija hrskavosti
Hrvatska
hrt pristojba iznajmljivačima
Đani Bunja: ‘Korist od hrvatskog turizma trebaju imati naši ljudi, a ne veliki igrači’
Zadar
drugo izdanje
„Hitchcock nights“ se vraća s osmodnevnim programom
Crna Kronika
nepoznate okolnosti požara
Zapalio se automobil na Dugom otoku! Vozio ga Mate Lukić
Scena
NOVA PJESMA
VIDEO Pogledajte spot za novu Thompsonovu pjesmu, fanovi nižu same komplimente
Crna Kronika
sudar na semaforu
Još jedna prometna nesreća u Murvici! Teško ozlijeđena žena
Zadar
SRETNIK IZ ZADRA
PROVJERITE LISTIĆE! U Zadru pogođena Eurojackpot petica u iznosu od skoro 70.000 eura!
Županija
TJERANJE S PLAŽE