Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Drevni recept

"Vatrena jabukovača" izliječit će sve zimske boljke. Ako ste dovoljno hrabri da je probate

Autor: Šarlota Brnčić

28.11.2022. 07:12

Foto: Pexels

Pravi je lijek protiv sezonskih bolesti - šteta što je užasnog okusa!



S obzirom da je zima pred vratima, prehlade i druge manje sezonske tegobe počinju postajati dio naše svakodnevice, sprječavajući nas da dane živimo punim plućima kako bismo željeli.


Postoji popularan lijek na bazi začina i octa koji može poboljšati našu imunološku obranu, spriječiti kihanje, ali i potaknuti probavu i ugrijati nas u najhladnijim danima: ukratko, pravo čudo dobiveno miješanjem samo prirodnih sastojaka.


Riječ je o takozvanom Master Tonicu ili Fire cideru, receptu koji se usmeno prenosi generacijama, a koji je poznata američka travarka Rosemary Gladstar proširila u svojoj knjizi prirodnih lijekova.




Netko bi se mogao zapitati gdje je kvaka ovog čudesnog lijeka, a to je njegov okus: recept, naime, zahtijeva upotrebu čili papričice, češnjaka, luka, octa i đumbira u ogromnim količinama – doista eksplozivna mješavina za naše nepce!


Budući da se radi o tradicionalnom receptu, doze i načini pripreme mogu se malo razlikovati od obitelji do obitelji, a također i prema osobnom ukusu. Za izradu jabukovače trebat će vam:


  • 1 luk
  • 10 češnjeva češnjaka
  • 2 čili papričice
  • 1 neobrađeni limun
  • ½ šalice naribanog svježeg đumbira
  • ½ šalice naribanog svježeg hrena
  • 1 žlica kurkume u prahu
  • 2 žlice suhog ružmarina
  • jabučni ocat
  • med (po želji)

Priprema: U veliku staklenu teglu stavite nasjeckani češnjak, luk i čili papričicu. Dodajte limunov sok i mljevenu koricu, naribano korijenje, kurkumu i ružmarin. Na kraju sve obilato zalijte jabučnim octom, dok se staklenka ne napuni.


Sada zatvorite staklenku i držite je mjesec dana na hladnom i tamnom mjestu, a ne zaboravite je protresti jednom dnevno.


Nakon mjesec dana smjesu procijedite gazom ili čistom pamučnom krpom koja će zadržati čvrsti dio koji je ostavljen da se macerira u octu: pazite da krpu dobro iscijedite i ispustite svu tekućinu.


Vaš vatreni cider je spreman: sada ga prebacite u bocu i čuvajte u ormaru. Ako želite, možete ga zasladiti po ukusu s malo meda.


Kad počnete osjećati prve simptome prehlade ili gripe, popijte par žlica.