
Foto: Pexels
Kako pripremiti izvrstan biljni pripravak koji potom možete piti po potrebi?
Napitak koji je vrlo jednostavan za pripremu i koji možete uvijek imati pri ruci za korištenje u slučaju (nesretne) potrebe kada se pojave prvi simptomi kašlja i prehlade. Osim toga, izvrsnog je okusa!
Recept je vrlo popularan u Americi, ali dolazi iz Azije, a uključuje 3 sastojka:
- đumbir
- limun
- med
Đumbir i limun su bogati vitaminima, probavnim i antibakterijskim tvarima. Med je veliki saveznik vašeg grla i sadrži antibakterijske tvari koje smiruju kašalj, sluz i probavni sustav.
Možete dodati i malo zvjezdastog anisa koji pomaže u suzbijanju simptoma poput mučnine, gastrointestinalnih bolova i probavnih problema, a uz to je i snažno protuupalno i antibakterijsko sredstvo (pomaže ubiti viruse gripe).
Također ima svojstva iskašljavanja i pomaže u smirivanju kašlja. No ovaj sastojak možete slobodno izostaviti ako uzimate lijekove i ukoliko znate da ste osjetljivi na ovaj začin.
Sastojci:
- 1 sterilizirana staklena posuda od 0,25 l
- 1 komad đumbira
- 1 organski limun (koristi se i kora)
- 4 ploda zvjezdastog anisa
- med dok se staklenka ne napuni
Med mora biti tekuć, a ako je ovaj koji imate kod kuće kristaliziran, zagrijte ga na pari i za nekoliko minuta će to postati.
Izvrstan je med od kestena, ali svaka vrsta je dobra. Posebice med s majčinom dušicom, koji sadrži timol, još jednu aktivnu tvar koja je učinkovita u borbi protiv kašlja i bakterija.
Priprema: Limun narežite na tanke ploške i uklonite sjemenke i dva kraja. Đumbir također ogulite i narežite na ploške.
Nakon što ste u staklenku ulili sloj meda, počnite slagati limun, đumbir, zvjezdasti anis i med. Med mora potpuno ispuniti prostore između njih, a kako biste istisnuli mjehuriće zraka prisnite tu i tamo.
Nakon što završite s punjenjem staklenke, zatvorite je i uvijek držite u hladnjaku. Pričekajte najmanje 3 ili 4 dana prije upotrebe.
Kora limuna sadrži pektin koji će svoj sok, zajedno s medom, pretvoriti u želatinu koju u žličicama morate otopiti direktno u vrućoj (ne kipućoj) vodi kada želite biljni čaj koji će vam pružiti olakšanje.
U hladnjaku može stajati više od mjesec dana, ali jedini razlog za bacanje neka bude pojava plijesni.
najnovije
najčitanije
Zadar
obavijest
Danas i sutra asfaltiranje ulica na Diklu
Ostali sportovi
SP na Cipru
Hrvatska sa šest medalja najuspješnija reprezentacija na SP-u u ronjenju na dah
Crna Kronika
POGINULA 17 - GODIŠNJAKINJA
„Nitko nije shvatio odmah što se događa. A onda smo vidjeli tijelo na tlu…“
Zadar
radionica šime martinovića
Divlje šparoge mogu izrasti u turistički gastronomski hit
Sport
ATP Astana
Mate Pavić izborio finale muških parova na turniru u Astani, sada ga čeka američka kombinacija
Crna Kronika
STRAŠNA NESREĆA
Djevojku (17) iz okolice Benkovca na odmorištu Sokolac pregazio autobus
Zadar & Županija
obišli zavit
[FOTO] Posedarci proslavili Gospu od Ružarija
Style
Njuškalo
Nevjerojatna priča: Šetajući šumom pas našao kutiju – s 400 tisuća eura
Crna Kronika
prometna kod vodovoda
Pretjecao preko pune crte i izgurao auto s ceste u zid, dvije osobe ozlijeđene
Zadar
JOSIP FARIČIĆ