ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Uvijek pri ruci

Protiv prvih simptoma prehlade i kašlja možete se boriti popularnim napitkom

Autor: Šarlota Brnčić

25.11.2022. 07:25
Protiv prvih simptoma prehlade i kašlja možete se boriti popularnim napitkom

Foto: Pexels

Kako pripremiti izvrstan biljni pripravak koji potom možete piti po potrebi?Napitak koji je vrlo jednostavan za pripremu i koji možete uvijek imati pri ruci za korištenje u slučaju (nesretne) potrebe kada se pojave prvi simptomi kašlja i prehlade. Osim toga, izvrsnog je okusa!


Recept je vrlo popularan u Americi, ali dolazi iz Azije, a uključuje 3 sastojka:


  • đumbir
  • limun
  • med

Đumbir i limun su bogati vitaminima, probavnim i antibakterijskim tvarima. Med je veliki saveznik vašeg grla i sadrži antibakterijske tvari koje smiruju kašalj, sluz i probavni sustav.
Možete dodati i malo zvjezdastog anisa koji pomaže u suzbijanju simptoma poput mučnine, gastrointestinalnih bolova i probavnih problema, a uz to je i snažno protuupalno i antibakterijsko sredstvo (pomaže ubiti viruse gripe).


Također ima svojstva iskašljavanja i pomaže u smirivanju kašlja. No ovaj sastojak možete slobodno izostaviti ako uzimate lijekove i ukoliko znate da ste osjetljivi na ovaj začin.


Sastojci:


  • 1 sterilizirana staklena posuda od 0,25 l
  • 1 komad đumbira
  • 1 organski limun (koristi se i kora)
  • 4 ploda zvjezdastog anisa
  • med dok se staklenka ne napuni

Med mora biti tekuć, a ako je ovaj koji imate kod kuće kristaliziran, zagrijte ga na pari i za nekoliko minuta će to postati.


Izvrstan je med od kestena, ali svaka vrsta je dobra. Posebice med s majčinom dušicom, koji sadrži timol, još jednu aktivnu tvar koja je učinkovita u borbi protiv kašlja i bakterija.


Priprema: Limun narežite na tanke ploške i uklonite sjemenke i dva kraja. Đumbir također ogulite i narežite na ploške.


Nakon što ste u staklenku ulili sloj meda, počnite slagati limun, đumbir, zvjezdasti anis i med. Med mora potpuno ispuniti prostore između njih, a kako biste istisnuli mjehuriće zraka prisnite tu i tamo.


Nakon što završite s punjenjem staklenke, zatvorite je i uvijek držite u hladnjaku. Pričekajte najmanje 3 ili 4 dana prije upotrebe.


Kora limuna sadrži pektin koji će svoj sok, zajedno s medom, pretvoriti u želatinu koju u žličicama morate otopiti direktno u vrućoj (ne kipućoj) vodi kada želite biljni čaj koji će vam pružiti olakšanje.


U hladnjaku može stajati više od mjesec dana, ali jedini razlog za bacanje neka bude pojava plijesni.