Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Umjesto tableta

S ova tri prirodna lijeka možete sniziti temperaturu (ako je blaga) bez upotrebe paracetamola

Autor: Šarlota Brnčić

27.11.2022. 08:17
S ova tri prirodna lijeka možete sniziti temperaturu (ako je blaga) bez upotrebe paracetamola

Foto: Pexels

Ako imamo laganu temperaturu možemo si pomoći i na prirodan načinKako objašnjava Klinički institut Humanitas, antipiretici poput paracetamola, bili bi indicirani u slučaju vrlo visoke temperature.


S druge strane, kada je temperatura samo malo promijenjena, to bi mogao biti simptom koji spontano nestaje, možda uzrokovan prehladom.


U ovom slučaju, umjesto toga, preporučljivo je piti puno tekućine i odmarati se, ali, kako bismo pomogli procesu ozdravljenja tijela, mogli bismo koristiti i neke prirodne lijekove:
1. Đumbir


Među najcjenjenijim vrlinama ovog korijena je činjenica da pospješuje znojenje i izbacivanje viška topline. Zbog toga može biti koristan i kao prirodni antipiretik.


Idealno je uzimati ga u obliku biljnog čaja, kako biste unijeli još više tekućine. Đumbir je također koristan za suzbijanje bilo kakve mučnine zbog slabosti.


2. Infuzija lipe


Lipa se obično smatra samo opuštajućom biljkom, ali ova biljka zapravo ima vrlo sličan učinak đumbira na znojenje, kao i protuupalna svojstva.


Uzimanje u obliku infuzije stoga pomaže pospješiti znojenje tijekom zaraznih bolesti ili prehlada s groznicom, a prirodni je lijek indiciran i u slučaju poremećaja dišnih putova u djece, jer sluz koju sadrži ima mukolitička svojstva i djeluje protiv kašlja i sluzi.


3. Oblozi za noge


Za suzbijanje lagane groznice, također bi moglo biti korisno napraviti obloge za noge, jednostavnim nanošenjem mokrih ručnika na listove, koljena i gležnjeve, držeći ih na tim mjestima najmanje četvrt sata.


Upozorenja


Podsjećamo da čak i prirodni lijekovi mogu imati kontraindikacije, posebno đumbir.


Također je bitno uzeti u obzir da uporna vrućica može biti simptom neke druge bolesti, a ne obične gripe. Iz tog razloga to uvijek treba procijeniti liječnik.


Na kraju, važno je naglasiti da povišena tjelesna temperatura predstavlja važan obrambeni mehanizam koji tijelo postavlja u borbi protiv virusa i bakterija.


Stoga možda nije dobra ideja da ju spustite kada nije previsoka ili ne stvara posebnu nelagodu.