Foto: Luka Jeličić
Ovog petka i subote, 15. i 16. rujna Zadar je postao epicentar vinske kulture i gastronomske čarolije zahvaljujući manifestaciji pod nazivom Dani maraštine. Ova manifestacija posvećena je posebnoj sorti grožđa – maraštini, koja ima dugu i bogatu povijest u Dalmaciji.
Jutarnji program obilježio je poznati chef Renato Kraljev svojom pripremom ukusnih delicija, dagnji na buzaru i juhe od kamena iz mora.
– Danas smo ovdje radili dagnje na buzaru i juhu od kamena iz mora, to je specifično jelo u kojem je potreban taj kamen, malo povrća i maslinovog ulja, te naša domaća paška sol ili sol iz Nina. Ova ukusna jela smo također spajali s vinima sorte maraština, a i sa svim ostalim sortama iz našeg područja. Najvažnije nam je da prezentiramo naše domaće sorte vina, grožđa i namirnica, te da ih što je više moguće stavljamo u ponude i na stolove brojnih restorana, ispričao nam je Kraljev.
Nakon degustacije ovih izvanrednih jela, manifestacija je za one željne dubljeg razumijevanja maraštine ponudila stručnu radionicu pod nazivom »Upoznaj maraštinu«. Radionica se održala u crkvi sv. Roka, a vodio ju je sommelier Ivan Stiblik koji je objasnio važnost ove posebne sorte grožđa.
– Maraština je u našoj bližoj povijesti u jednom trenutku bila pomalo zaboravljena, dok je u daljnjoj povijesti bila vrlo značajna. Dakle, prije nekih stotinjak godina to je bila najznačajnija sorta grožđa u Dalmaciji. Do nje se puno držalo i cijenila se, a uvijek je postojala priča da su maraštinom i njezinom kvalitetom popravljali lošija vina. No, ona je u jednom trenutku izgubila taj nekakav primat po količini i po važnosti, da bi danas nove generacije mladih vinogradara i vinara opet prepoznali njezinu kvalitetu i počeli je sve više saditi, uzgajati i raditi vina od nje, ispričao nam je Stiblik dodajući da su iz tog razloga odlučili napraviti jednu manifestaciju u čast povratka maraštine.
– Što se tiče same radionice, još uvijek nam se događa da se puno priča o maraštini, a slabo se piju vina od ove sorte grožđa. Piju se neke druge sorte, dok za maraštinu svi znaju, a nitko je nije doživio. Zato je želimo predstaviti putem ove radionice na kojoj imamo pet različitih maraština kroz pet stilova, a na taj način uistinu dokazujemo da se od maraštine mogu raditi svi stilovi vina, kazao je Stiblik.
Nakon ove poučne radionice, manifestacija je nastavila svoj program i u večernjim satima u kojima je ponudila zabavu s lokalnim glazbenicima i uživanjem u najboljim maraštinama.
Dani maraštine podržani su od strane Grada Zadra, Zadarske županije, Turističke zajednice grada Zadra i Turističke zajednice Zadarske županije, a u projekt su uključeni Tržnica Zadar, Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar, Wine garden i Zadar Wine Festival.
Ova široka podrška ukazuje na važnost manifestacije za promociju lokalne kulture i enologije. Ova manifestacija, koja okuplja vinare, ljubitelje vina, gurmane i zaljubljenike u kulturu, pruža jedinstvenu priliku da se istraže okusi Dalmacije, a samim time predstavlja događaj koji se nikako ne smije propustiti.
najnovije
najčitanije
Nogomet
HNL
Istra 1961 i Hajduk odigrali bez pobjednika, Perišić pogodio za remi
Nogomet
Engleska
Arsenal se vratio na vrh Premier lige, Trossard zabio za pobjedu nad Man Unitedom
Hrvatska
CRO DEMOSKOP
Kakav je rejting stranaka i političara? Premijer je pobjednik u dvije kategorije
Hrvatska
ZAŠTITA OKOLIŠA
Ministar Habijan sudjelovao u akciji čišćenja špilje u Gornjem Lugu
Hrvatska
veliki pjesnik
Preminuo Luko Paljetak, nekadašnji umjetnički ravnatelj Kazališta lutaka Zadar
Zadar
OPSEŽNI RADOVI
Od sutra pa sve do kraja lipnja zatvorena ulica Put Nina
Županija
BENKOVAČKI SAJAM
Prodavači na Benkovačkom sajmu ogorčeni: ‘Muku mučimo da nešto zaradimo…’
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Sunčana špica na ulice izmamila brojne Zadrane i turiste, evo koga smo sreli
Crna Kronika
SUDAR NA RASKRIŽJU
Teška prometna nesreća kod Poljica, ozlijeđene četiri osobe
Hrvatska
veliki pjesnik