Foto: Luka Jeličić
Ovog petka i subote, 15. i 16. rujna Zadar je postao epicentar vinske kulture i gastronomske čarolije zahvaljujući manifestaciji pod nazivom Dani maraštine. Ova manifestacija posvećena je posebnoj sorti grožđa – maraštini, koja ima dugu i bogatu povijest u Dalmaciji.
Jutarnji program obilježio je poznati chef Renato Kraljev svojom pripremom ukusnih delicija, dagnji na buzaru i juhe od kamena iz mora.
– Danas smo ovdje radili dagnje na buzaru i juhu od kamena iz mora, to je specifično jelo u kojem je potreban taj kamen, malo povrća i maslinovog ulja, te naša domaća paška sol ili sol iz Nina. Ova ukusna jela smo također spajali s vinima sorte maraština, a i sa svim ostalim sortama iz našeg područja. Najvažnije nam je da prezentiramo naše domaće sorte vina, grožđa i namirnica, te da ih što je više moguće stavljamo u ponude i na stolove brojnih restorana, ispričao nam je Kraljev.
Nakon degustacije ovih izvanrednih jela, manifestacija je za one željne dubljeg razumijevanja maraštine ponudila stručnu radionicu pod nazivom »Upoznaj maraštinu«. Radionica se održala u crkvi sv. Roka, a vodio ju je sommelier Ivan Stiblik koji je objasnio važnost ove posebne sorte grožđa.
– Maraština je u našoj bližoj povijesti u jednom trenutku bila pomalo zaboravljena, dok je u daljnjoj povijesti bila vrlo značajna. Dakle, prije nekih stotinjak godina to je bila najznačajnija sorta grožđa u Dalmaciji. Do nje se puno držalo i cijenila se, a uvijek je postojala priča da su maraštinom i njezinom kvalitetom popravljali lošija vina. No, ona je u jednom trenutku izgubila taj nekakav primat po količini i po važnosti, da bi danas nove generacije mladih vinogradara i vinara opet prepoznali njezinu kvalitetu i počeli je sve više saditi, uzgajati i raditi vina od nje, ispričao nam je Stiblik dodajući da su iz tog razloga odlučili napraviti jednu manifestaciju u čast povratka maraštine.
– Što se tiče same radionice, još uvijek nam se događa da se puno priča o maraštini, a slabo se piju vina od ove sorte grožđa. Piju se neke druge sorte, dok za maraštinu svi znaju, a nitko je nije doživio. Zato je želimo predstaviti putem ove radionice na kojoj imamo pet različitih maraština kroz pet stilova, a na taj način uistinu dokazujemo da se od maraštine mogu raditi svi stilovi vina, kazao je Stiblik.
Nakon ove poučne radionice, manifestacija je nastavila svoj program i u večernjim satima u kojima je ponudila zabavu s lokalnim glazbenicima i uživanjem u najboljim maraštinama.
Dani maraštine podržani su od strane Grada Zadra, Zadarske županije, Turističke zajednice grada Zadra i Turističke zajednice Zadarske županije, a u projekt su uključeni Tržnica Zadar, Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar, Wine garden i Zadar Wine Festival.
Ova široka podrška ukazuje na važnost manifestacije za promociju lokalne kulture i enologije. Ova manifestacija, koja okuplja vinare, ljubitelje vina, gurmane i zaljubljenike u kulturu, pruža jedinstvenu priliku da se istraže okusi Dalmacije, a samim time predstavlja događaj koji se nikako ne smije propustiti.
najnovije
najčitanije
Zadar
VODOVOD JAVLJA
VAŽNA OBAVIJEST Zbog radova dio Dikla tri dana bez vode!
Svijet
Gori tvornica oružja
Ukrajinci tijekom noći napali područje Kurska
Gastro
Chili con carne
Imamo fantastičan obrok s bundevom za tmurne dane
Zadar
humana misija
Ravnateljica Katarina Radeljić: ‘Crveni križ kupio 650 paketa pomoći socijalno ugroženima’
Hrvatska
Poražavajuća istina
Čak 86 posto mladih misli da je Hrvatska zatrovana korupcijom
Crna Kronika
strava u slavoniji
Nasred ulice izboden muškarac, preminuo u bolnici
Županija
kupnja
I ovu nedjelju otvoren određen broj trgovina u Zadru i županiji, donosimo popis
Zadar
glazbena diva
[FOTO] Doris Dragović napravila pravi spektakl na Višnjiku
Zadar
U OBJEKTIVU
MODNA ANALIZA Gradske ulice i ove su subote bile pune odličnih street style komada
Zadar
OBAVIJEST HEP-A