Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

Visoko efikasan LED

Kreće zamjena više od 1100 svjetiljki javne rasvjete u općini Ražanac

Autor: Toni Perinić

16.09.2023. 11:41
Kreće zamjena više od 1100 svjetiljki javne rasvjete u općini Ražanac


Općina Ražanac pokrenula je projekt »Rekonstrukcija javne rasvjete u Općini Ražancu primjenom mjera energetske učinkovitosti i zaštite od svjetlosnog onečišćenja«, vrijedan gotovo 361.857,00 eura (2.726.000,00 kuna) s PDV-om te je potpisan Ugovor s renomiranim izvođačem radova, tvrtkom Random d.o.o. koja je cestovnom rasvjetom osvijetlila i Pelješki most. Projekt se financira iz kredita HBOR-a.


– Postojeće neučinkovite svjetiljke zamijenit će se visoko efikasnim LED svjetiljkama, s kvalitetnom optikom i višim stupnjem energetske efikasnosti. Za razliku od postojećih, nove svjetiljke udovoljavaju i ekološkim zahtjevima zaštite od svjetlosnog onečišćenja. Pozitivni efekti ugradnje novih zamjenskih svjetiljki očituju se kroz postizanje propisanih svjetlotehničkih parametara cestovne rasvjete, pojasnio je načelnik Općine Damir Jordan dodajući da se ujedno smanjuje potrošnja električne energije, što za posljedicu ima i smanjene emisije stakleničkih plinova.


Izvođač radova izabran je postupkom javne nabave, a Damir Šipalo, direktor tvrtke Random, izjavio je da će se projektom zamijeniti više od 1100 svjetiljki.
Pročelnik općinskog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, javnu nabavu i EU fondove Hrvoje Benić je konstatirao da je nakon uspješnog dugotrajnog procesa javne nabave Općina ostvarila ogroman benefit od 109.000 eura (800 tisuća kuna) razlike u ponudama koliko je bio tvrtka Random povoljnija od drugog ponuditelja, te će se ovim projektom popuniti svi kritični »mračni« dijelovi u cilju što kvalitetnijeg života stanovnika ovog područja.


Direktor komunalnog poduzeća Komunalac Ražanac d.o.o. Ante Ivanac, tvrtke zadužene za održavanje javne rasvjete, navodi da će se ugradnjom nove LED rasvjete postići ogromna ušteda na održavanju javne rasvjete, kao i na štednji električne energije, što je samo još jedan od benefita ovog projekta, pored tog što će općina dobiti noćnu vizuru pravog turističkog mjesta s razglednice.