Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Kreditno zaduženje

Općina Stankovci kreće u modernizaciju javne rasvjete

Autor: Nikolina Lucić

16.09.2023. 11:01
Općina Stankovci kreće u modernizaciju javne rasvjete

Foto: Arif SitnicaZbog enormnih se troškova i energetski neučinkovitog sustava javne rasvjete Općina Stankovci se za realizaciju kapitalnog projekta »Modernizacija javne rasvjete u općini Stankovci« odlučila zadužiti kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), što joj je i omogućeno potvrdom Vlade na posljednjoj sjednici.


Općina Stankovci se tako može zadužiti kod HBOR-a u iznosu od 293.000 eura, s rokom otplate kredita od deset godina uključujući poček od šest mjeseci, u jednakim mjesečnim ratama, uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 0,1 posto, bez naknade za obradu kredita. Sredstva će se koristiti za financiranje kapitalnog projekta »Modernizacija javne rasvjete u općini Stankovci«, sukladno Odluci Općinskog vijeća Stankovaca o dugoročnom zaduživanju Općine za financiranje ovog projekta.


Općina Stankovci kredit u iznosu od 293.000 eura treba vratiti u roku od deset godina uključujući poček od šest mjeseci, u jednakim mjesečnim ratama, uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 0,1 posto.
– Budući da nam je i zakonska obveza prijeći na energetski učinkovitiji i ekološkiji sustav javne rasvjete, morali smo se zadužiti kako bi projekt mogli privesti kraju, kaže nam općinski načelnik Željko Perica, dodavši kako plaćaju enormne iznose za potrošnju električne energije koji se na godišnjoj razini penju i na preko 100 tisuća eura.


Novi im sustav javne rasvjete neće donijeti samo uštede, već i mogućnost da prijeđu na energetski održiviji sustav koji će dugoročno doprinijeti zelenim inicijativama na području općine.


– Novim ćemo sustavom troškove značajno spustiti, a uštedjet ćemo i na troškovima održavanja sustava javne rasvjete. Projekcije kažu da će nam trebati oko šest godina da otplatimo kredit, dodao je načelnik i pojasnio kako cjelokupni projekt osuvremenjivanja javne rasvjete vrijedi 326 tisuća eura, od čega 293 tisuće otpada na kredit HBOR-a, a ostatak su dobili od Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.


Kako se Općina Stankovci zadužuje za financiranje projekta iz područja unapređenja energetske učinkovitosti, navedeno zakonsko ograničenje godišnje obveze od najviše 20 posto ostvarenih prihoda u godini koja prethodi godini u kojoj se zadužuje, u konkretnom se slučaju ne primjenjuje.