Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

VINSKA KULTURA

Manifestacija Dani maraštine slavi dalmatinsku vinsku baštinu

Autor: Matea Guzalić

16.09.2023. 13:01
Manifestacija Dani maraštine slavi dalmatinsku vinsku baštinu

Foto: Luka JeličićOvog petka i subote, 15. i 16. rujna Zadar je postao epicentar vinske kulture i gastronomske čarolije zahvaljujući manifestaciji pod nazivom Dani maraštine. Ova manifestacija posvećena je posebnoj sorti grožđa – maraštini, koja ima dugu i bogatu povijest u Dalmaciji.


Jutarnji program obilježio je poznati chef Renato Kraljev svojom pripremom ukusnih delicija, dagnji na buzaru i juhe od kamena iz mora.


– Danas smo ovdje radili dagnje na buzaru i juhu od kamena iz mora, to je specifično jelo u kojem je potreban taj kamen, malo povrća i maslinovog ulja, te naša domaća paška sol ili sol iz Nina. Ova ukusna jela smo također spajali s vinima sorte maraština, a i sa svim ostalim sortama iz našeg područja. Najvažnije nam je da prezentiramo naše domaće sorte vina, grožđa i namirnica, te da ih što je više moguće stavljamo u ponude i na stolove brojnih restorana, ispričao nam je Kraljev.

Nakon degustacije ovih izvanrednih jela, manifestacija je za one željne dubljeg razumijevanja maraštine ponudila stručnu radionicu pod nazivom »Upoznaj maraštinu«. Radionica se održala u crkvi sv. Roka, a vodio ju je sommelier Ivan Stiblik koji je objasnio važnost ove posebne sorte grožđa.


– Maraština je u našoj bližoj povijesti u jednom trenutku bila pomalo zaboravljena, dok je u daljnjoj povijesti bila vrlo značajna. Dakle, prije nekih stotinjak godina to je bila najznačajnija sorta grožđa u Dalmaciji. Do nje se puno držalo i cijenila se, a uvijek je postojala priča da su maraštinom i njezinom kvalitetom popravljali lošija vina. No, ona je u jednom trenutku izgubila taj nekakav primat po količini i po važnosti, da bi danas nove generacije mladih vinogradara i vinara opet prepoznali njezinu kvalitetu i počeli je sve više saditi, uzgajati i raditi vina od nje, ispričao nam je Stiblik dodajući da su iz tog razloga odlučili napraviti jednu manifestaciju u čast povratka maraštine.


– Što se tiče same radionice, još uvijek nam se događa da se puno priča o maraštini, a slabo se piju vina od ove sorte grožđa. Piju se neke druge sorte, dok za maraštinu svi znaju, a nitko je nije doživio. Zato je želimo predstaviti putem ove radionice na kojoj imamo pet različitih maraština kroz pet stilova, a na taj način uistinu dokazujemo da se od maraštine mogu raditi svi stilovi vina, kazao je Stiblik.Nakon ove poučne radionice, manifestacija je nastavila svoj program i u večernjim satima u kojima je ponudila zabavu s lokalnim glazbenicima i uživanjem u najboljim maraštinama.


Dani maraštine podržani su od strane Grada Zadra, Zadarske županije, Turističke zajednice grada Zadra i Turističke zajednice Zadarske županije, a u projekt su uključeni Tržnica Zadar, Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar, Wine garden i Zadar Wine Festival.


Ova široka podrška ukazuje na važnost manifestacije za promociju lokalne kulture i enologije. Ova manifestacija, koja okuplja vinare, ljubitelje vina, gurmane i zaljubljenike u kulturu, pruža jedinstvenu priliku da se istraže okusi Dalmacije, a samim time predstavlja događaj koji se nikako ne smije propustiti.